Τα NFT Αρχίζουν να Κατακτούν τη Βιομηχανία του Κρασιού

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε έναν όλο και αυξανόμενο  ενθουσιασμό, γύρω από τα NFT και τον κόσμο της ψηφιακής τέχνης. Με ότι κι αν μπορεί να υποδηλώνει η τέχνη αυτής της μορφής, η ουσία είναι πως η απήχηση της διογκώνεται όλο και περισσότερο. Από ότι φαίνεται και οι παίκτες του κρασιού που, εδώ και χρόνια, έψαχναν κάτι καινούργιο, κάτι πιο συναρπαστικό θα διαπιστώσουν ότι η δράση έχει ξεκινήσει. Εδώ και αρκετούς μήνες πλέον ο κόσμος του κρασιού έχει αρχίσει να απλώνει τα πλοκάμια του στην αρένα των NFT.

Πως λειτουργεί το σύστημα NFT;

Τα NFT (Non-Fungible Tokens) ή σε ελεύθερη μετάφραση, τα Μη Ανταλλάξιμα Κέρματα είναι αξίες σε άυλη μορφή που αντιπροσωπεύουν ψηφιακά αρχεία. Αυτά τα αρχεία μπορεί να είναι μουσικά κομμάτια, βίντεο, ψηφιακά έργα τέχνης ή ακόμη και μια αριθμημένη ετικέτα κρασιού. Αυτά τα κέρματα (tokens) είναι μοναδικά, είναι μη ανταλλάξιμα, είναι αδιαίρετα και μπορούν να αποτελέσουν ένα τύπο ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, ένα ψηφιακό πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, που είναι όμως εμπορεύσιμο.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του είναι ότι μπορεί με πολύ απλό τρόπο να ελεγχθεί η αυθεντικότητα του, καθώς ως ψηφιακό αρχείο που είναι, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανιχνευτεί, ποιος το έχει πουλήσει και σε ποιον. Το κάθε NFT που αποκτά κάποιος, ένα ψηφιακό έργο τέχνης για παράδειγμα, συνδυάζεται πάντα με ένα σύνδεσμο που οδηγεί στο έργο που του ανήκει και που μπορεί να το απολαμβάνει μόνος του αλλά από τη στιγμή που θα το πουλήσει, χάνει αυτό το προνόμιο.

Τα NFT δημιουργούνται μέσα από τις ίδιες πλατφόρμες που γίνονται και τα κρυπτονομίσματα, δηλαδή με την τεχνολογία Blockchain. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ανταλλάξιμα και έχουν συγκεκριμένη τιμή ή οποία διαμορφώνεται από τις τάσεις της αγοράς. Αντίθετα, η αξία των NFT καθορίζεται μόνο από εκείνον που τα πουλάει. Είναι δηλαδή ένα επενδυτικό αγαθό με συγκεκριμένη αξία. Η αξία ενός NFT πάντως, έχει άμεση σχέση με τη φήμη του δημιουργού και από το ποσό που είναι διατεθειμένος να δώσει ο αγοραστής. Παρόλα αυτά, για τη δημιουργία ενός πετυχημένου NFT αρκεί η φαντασία του δημιουργού του ή οποιοδήποτε μοδάτο “αντικείμενο”.

Και τι σχέση θα μπορούσαν να έχουν τα NFT με το κρασί;

Σε κάθε νέα τεχνολογική τάση γίνεται πάντα ένας αγώνας δρόμου για την αξιοποίηση της και όλα κρίνονται από τη δυναμική της προσπάθειας και φυσικά από το αποτέλεσμα.

Σχετικά λοιπόν με το κρασί και τους ανθρώπους που επαγγέλλονται γύρω από αυτό, το τοπίο είναι ακόμη θολό. Είναι σίγουρο όμως, ότι η τεχνολογία NFT μπορεί, όπως και σε άλλα προϊόντα πολυτελείας, να βοηθήσει στην καταπολέμηση της απάτης, όσον αφορά  στην πώληση των ακριβών κρασιών.

Εκτός από αυτό όμως, υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να αποδειχτούν πολύ χρήσιμες για όλο το φάσμα της βιομηχανίας του κρασιού. Ο τρόπος που γίνεται σήμερα η πώληση ψηφιακών έργων τέχνης θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί στην πώληση μεριδίων που αφορούν εμπορικά σήματα συνδεδεμένα με διάσημα κρασιά και οινοποιεία, δίνοντας έτσι στους αγοραστές το δικαίωμα να καυχώνται ότι με αυτά τα άυλα αντικείμενα είναι και αυτοί μέρος ενός λαμπερού κόσμου.

Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και στην αγορά μεριδίων ενός οινοποιείου ή ακόμα και στην απόκτηση ενός ποσοστού από μια συγκεκριμένη σοδειά.

Ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου NFT απευθύνεται σε θαυμαστές καλλιτεχνών και μουσικών. Θαυμαστές όμως έχουν και πολλά οινοποιεία, κάποιες συγκεκριμένες ετικέτες κρασιού ή μερικοί ιδιαίτεροι αμπελώνες με τους οποίους πιθανόν θα ήθελαν να έχουν μια πιο αποκλειστική σχέση. Θα μπορούσε να είναι επίσης μια εμπειρία, όπως η συμμετοχή στη δημιουργία ενός ποικιλιακού χαρμανιού, η συμβολή στην ονομασία ή στο σχεδιασμό μιας νέας ετικέτας κρασιού ή ενός ονόματος.

Για παράδειγμα, μια σπουδαία σοδειά ενός ακριβού κρασιού ή μιας Σαμπάνιας,  που συνήθως χρειάζεται να ωριμάσει για πέντε έως και δέκα χρόνια στο κελάρι πριν κυκλοφορήσει στην αγορά, θα μπορούσε να πωληθεί σε NFT από την αρχή της οινοποίησης του, ξεκινώντας την διαμόρφωση της τιμής πολύ πριν κυκλοφορήσει και αποδίδοντας άμεση ρευστότητα στον παραγωγό

Οι σημαντικότεροι παίκτες από το χώρο του κρασιού

Μπορεί στην Ελλάδα του 2022 όλα αυτά να ακούγονται πολύ μακρινά και ψιλά γράμματα, αλλά καθώς τα εντυπωσιακά ποσά από πωλήσεις έργων τέχνης γίνονται πλέον πρωτοσέλιδα άρθρα σχεδόν καθημερινά, η παγκόσμια οινική βιομηχανία δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη.

Το διαδικτυακό κατάστημα Yahyn, κυκλοφόρησε την πρώτη NFT διανομή κρασιού στον κόσμο, με σκοπό να προσφέρει μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στους πελάτες του, εστιάζοντας στην αυθεντικότητα των κρασιών που θα αγόραζαν.

H Yao Family Wines συνόδευσε το premium κρασί της The Chop με ένα ψηφιακό συλλεκτικό NFT για 200 μόνο αριθμημένες φιάλες. Από αυτά, το μπουκάλι #11 (το νούμερο που φορούσε ο Yao Ming στο NBA) είχε τη δική του ειδική δημοπρασία.

O Flavien Darius Pommier στο Μπορντό ξεκίνησε να πουλάει ψηφιακές εικόνες από φιάλες των κρασιών του για πάνω από 300 ευρώ τη κάθε μία.

H BitWine δημιούργησε μια pixel art που βασίζεται στη γκάμα μερικών διάσημων, σπάνιων και εμβληματικών κρασιών.

Το Chateau Angélus πούλησε ένα NFT που εγγυάται την ιδιοκτησία ενός βαρελιού Angélus σοδειάς 2020, μαζί με ένα πρωτότυπο τρισδιάστατο ψηφιακό έργο τέχνης της καμπάνας, που είναι το έμβλημα του οινοποιείου. Με αυτό το NFT ο αγοραστής αποκτά το δικαίωμα να επισκεφτεί τον αμπελώνα, να συμμετέχει στο μάζεμα των σταφυλιών, να δοκιμάσει και να παρακολουθήσει την εξέλιξη του κρασιού του μέσα στο βαρέλι.

Τα NFT της Mondavi θα είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης που θα συνδέεται με εμπειρίες στο οινοποιείο και 1.966 ξεχωριστές φιάλες κρασιού από πορσελάνη Bernardaud, των 1,5 λίτρων.

Τα NFT ήρθαν για να μείνουν

Όλα αυτά, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για επιπλέον έσοδα σε ένα οινοποιείο, ξέχωρα από τη πώληση των κρασιών του. Η πανδημία επιτάχυνε δραματικά τον εναγκαλισμό των νέων τεχνολογιών και τη διαδικασία της ψηφιοποίησης γενικότερα σε κάθε καταναλωτικό πεδίο. Τα πάντα πλέον είναι θέμα κατανόησης και προσαρμογής. Όπως συμβαίνει πάντα με οποιαδήποτε καινοτομία.

Είναι σημαντικό η βιομηχανία του κρασιού να αφουγκράζεται τις νέες τεχνολογίες με διορατικό τρόπο, να προσαρμόζεται και να τις υιοθετεί στο βαθμό που θα μπορούσε να επωφεληθεί, αν θέλει να είναι ευπροσάρμοστη στις εξελίξεις που τρέχουν με αφάνταστη ταχύτητα. Αναμφισβήτητα οι πωλήσεις του αύριο, πέρα από τη φυσική τους υπόσταση θα έχουν και χρονική.

Στη χώρα μας δεν έχουμε δει ακόμη κάποια δραστηριότητα, κάποιοι αρχίζουν όμως να το σκέφτονται και συνήθως οι πρωτοπόροι είναι αυτοί που αποκτούν το χρονικό πλεονέκτημα.

Και αν τίποτα από όλα αυτά δεν έχει κεντρίσει ακόμα το ενδιαφέρον σας, μπορεί να σας δελεάσουν οι αριθμοί. Η Cointelegraph Research υπολόγισε ότι οι πωλήσεις NFT για το 2021 έφτασαν τα 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια!

Και είναι μόνο η αρχή …

Πηγή: krasiagr.com

Author