Σούπα Detox Gazpacho

Από τη Μαρία Μπασκίνη – Αρσένη, PhD, MSc, RD Κλινική Διαιτολόγο.

Μία ελαφριά σούπα με πολλά πολύχρωμα λαχανικά είναι ό,τι πρέπει για τώρα που μπήκε η Άνοιξη. Μία σούπα detox με πολλές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και ταυτόχρονα χαμηλή σε θερμίδες.

Υλικά

Υλικά για 5 μερίδες

2 μέτρια καρότα
1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι
1 κολοκύθι
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
2 μικρές πράσινες πιπεριές κέρατο
3 ώριμες μεγάλες ντομάτες
1 αγγούρι
10-15 φύλλα βασιλικού
αλάτι
πιπέρι
50mL ελαιόλαδο
100mL νερό

Εκτέλεση

1. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα καρότα, το κρεμμύδι και το κολοκύθι και σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 10’ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
2. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν.
3. Κόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά σε μικρά κομμάτια.
4. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τον βασιλικό και το αλάτι και το πιπέρι στον πολυκόφτη και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα (αν θέλουμε τη σούπα πιο υδαρή μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο νερό).
5. Βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα

Καλή απόλαυση!


Η Μαρία Μπασκίνη είναι απόφοιτος του University of Surrey της Μεγάλης Βρετανίας (BSc Nutrition) και του New York University των ΗΠΑ (MSc Clinical Nutrition) καθώς και πιστοποιημένη Διαιτολόγος στις ΗΠΑ (RD). To 2019 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στον τομέα της Νευροψυχολογίας της Διατροφής. Στην επιστημονική της δράση συγκαταλέγονται δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συμμετοχή με ερευνητικές διαλέξεις και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2004 διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη και είναι εξωτερικός συνεργάτης του τμήματος υγείας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Author