Soufflé Πορτοκαλιού

Από τη Βέσνα Ξανθοπούλου, food blogger.

Μπορεί κάποια στιγμή να θελήσετε να εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας. Μπορεί να θελήσετε να φτιάξετε κάτι που να κάνει Boom! Τα παιδιά, όπως είναι φυσικό, θα το εκτιμήσουν δεόντως. Να ξέρετε επίσης πως όταν συμβεί αυτό, θα φτιάξει και το δικό σας κέφι και η διάθεση γιατί το αποτέλεσμα είναι τόσο διασκεδαστικό και χαρούμενο που θα σας ενθουσιάσει.

Είναι απόλυτα κατάλληλη περίοδος για αυτό το γλυκό. Πρώτον, γιατί είναι χειμώνας και χρειαζόμαστε τρελά τη βιταμίνη C και δεύτερον, γιατί τα εσπεριδοειδή είναι in season. Είναι ο καιρός με τα πιο ζουμερά, τα πιο αρωματικά και τα πιο όμορφα πορτοκάλια. Είναι πρώτη φορά που σας λέω πως ένα γλυκό ε, ναι, μπορεί να είναι υγιεινό! Και ελαφρύ, και δροσερό!!

Soufflé? Ναι, soufflé! Γλυκό ή αλμυρό, το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό που αξίζει τον κόπο. Και δεν πρόκειται για κανέναν φοβερό κόπο. Την όλη δουλειά την κάνει φυσικά η μαρέγκα και γι’αυτό δώστε μεγάλη προσοχή εκεί. Να είναι φρέσκα τα αυγά και να μην πέσει ούτε στάλα από τον κρόκο στο ασπράδι όταν τα χωρίζετε. Το ασπράδι δεν θα γίνει ποτέ μαρέγκα! Και φυσικά η μαρέγκα χρειάζεται να γίνει σφιχτή.

Αλλά, υπάρχει και ένα αλλά, το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε αυτό το γλυκό, κρατάει πολύ λίγο. Μόλις βγει από τον φούρνο, θα κρατήσει για λίγα μόλις λεπτά και έπειτα θα αρχίσει να ξεφουσκώνει. Αυτός είναι ο λόγος που τα soufflé σερβίρονται ζεστά, αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο.

Η διαδικασία για να φτιάξετε αυτό το γλυκό είναι πολύ διασκεδαστική. Είναι τέλεια ευκαιρία να κάνετε τη συνταγή παρέα με τα παιδιά σας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα παιδιά δείχνουν μεγάλη υπευθυνότητα και προθυμία και λατρεύουν αυτές τις messy καταστάσεις στην κουζίνα. Ο πάγκος σας θα γεμίσει με καταπληκτικά πορτοκαλί χρώματα και τα πιο δροσερά πορτοκαλένια αρώματα. Νομίζω πως θα είναι μια μοναδική και δελεαστική αποστολή για τα παιδιά να μετατρέψουν ένα φρούτο σε γλυκό αλλά και μια ευκαιρία για εσάς να τους μιλήσετε για τα οφέλη του πορτοκαλιού.

Συνταγή

Υλικά

  • 6 μέτρια πορτοκάλια
  • χυμός από τα 6 πορτοκάλια
  • 3 αυγά
  • 45γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2κσ ζάχαρη κρυσταλλική για τα ασπράδια
  • 3κσ άνθος αραβοσίτου
  • 1κγ σκόνη αποξηραμένου πορτοκαλιού dose gefsi ή ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1κσ Grand Marnier (προαιρετικά)

1-2κσ ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Φτιάχνουμε τις κούπες πορτοκαλιών. Πλένουμε τα πορτοκάλια. Τα σκουπίζουμε και κόβουμε μια φέτα από την κορυφή. Κόβουμε και μια πολύ μικρή σχισμή από την ανάποδη πλευρά, πολύ λεπτή ώστε να μην τραυματίσουμε το πορτοκάλι, θέλουμε απλά να το τοποθετήσουμε όρθιο. Με ένα μαχαίρι, αρχικά χαράζουμε προσεκτικά το εσωτερικό του πορτοκαλιού, το χωρίζουμε από τη φλούδα, και με ένα κουτάλι το αφαιρούμε. Είναι κάπως messy αυτό και θέλει λίγη προσοχή. Αφήνουμε το εσωτερικό του πορτοκαλιού σε ένα μπολ. Στραγγίζουμε όλο τον χυμό, τον σουρώνουμε και τον αφήνουμε στην άκρη. Τώρα έχουμε όλα τα “μπολάκια” πορτοκαλιού ανοιχτά και έτοιμα.

2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C. Σε ένα μπολ κρατάμε τους κρόκους και σε ένα άλλο τα ασπράδια των αυγών. Ξεκινάμε με τους κρόκους και τους χτυπάμε στο μίξερ προσθέτοντας τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου. Προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού και το Grand Marnier (αν επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε) και χτυπάμε για μισό λεπτό περίπου. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως, ίσως και λίγο στο ψυγείο, και προσθέτουμε το ξύσμα ή τη σκόνη αποξηραμένου πορτοκαλιού (dosegefsi).

3. Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα (τους κρόκους και τα ασπράδια) μαζί πολύ προσεκτικά και γεμίζουμε τις κούπες πορτοκαλιών λίγο πιο κάτω από το στόμιό τους. Ψήνουμε τα soufflé για 15 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

4. Τα soufflé είναι πολύ εντυπωσιακά αλλά μόνο για λίγο. Πολύ γρήγορα ξεφουσκώνουν, οπότε καλό είναι να τα σερβίρουμε αμέσως.


Η Βέσνα Ξανθοπούλου είναι food blogger, food traveler & food lover. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται πίσω από το food blog Not Guilty Food και μοιράζεται μαζί μας τις γαστριμαργικές της περιπέτειες και όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά στην κουζίνα της. Το blog στάθηκε ως η τέλεια ευκαιρία για να βγουν προς τα έξω οι δύο μεγάλες της αγάπες, η μαγειρική και το food photography. Καθημερινά πειραματίζεται φτιάχνοντας όμορφα, δημιουργικά πιάτα, χωρίς ενοχές και περιορισμούς. Δεν υπάρχουν ένοχες, απαγορευμένες τροφές παρά μόνο σεβασμός για τις πρώτες ύλες, ισορροπία και μέτρο. Αυτό είναι και το Not Guilty Food. Αγάπη, σεβασμός και μέτρο.

share post to:
Author