Ρεβυθοκεφτέδες στο Φούρνο

Από τη Μαρία Μπασκίνη – Αρσένη, PhD, MSc, RD Κλινική Διαιτολόγο.

Αφράτοι ρεβυθοκεφτέδες στο φούρνο! Μία πιο light εκδοχή των αγαπημένων μας φαλάφελ. Είναι νόστιμοι και θρεπτικοί για όσους ακολουθούν μία vegan διατροφή ή νηστεύουν. Το καρότο, το κρεμμύδι, ο κόριανδρος (ή κόλιανδρος), το λεμόνι, ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι προσθέτουν όχι μόνο γεύση, αλλά και πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Γίνονται εύκολα με ωμά ρεβίθια και μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα ή να τα συνδυάσουμε με ψωμάκι ή τορτίγια ολικής μαζί με φρέσκα λαχανικά.

Υλικά για 24 ρεβυθοκεφτέδες

  • 500γρ ρεβύθια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 μεσαία καρότα
  • 2 ντομάτες
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (ή κάποιο άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας)
  • 1 πρέζα κουρκουμά
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50γρ αλεύρι ολικής

Εκτέλεση

• Αφού έχουμε ξεπλύνει τα ρεβύθια, τα αφήνουμε για 24 ώρες να μουσκέψουν σε κρύο νερό (στο μεσοδιάστημα αλλάζουμε 2 φορές τα νερά)
• Ψιλοκόβουμε τα καρότα και το κρεμμύδι
• Τοποθετούμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τις ντομάτες και τα μπαχαρικά και ψήνουμε για να 10’ μέχρι να μαραθούν
• Ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο
• Στο τέλος προσθέτουμε στο τηγάνι τον κόλιανδρο, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού
• Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν
• Αφού περάσουν οι 24 ώρες στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα αλέθουμε σε έναν πολυκόφτη
• Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι αν θέλουμε

Καλή σας όρεξη!!


Η Μαρία Μπασκίνη είναι απόφοιτος του University of Surrey της Μεγάλης Βρετανίας (BSc Nutrition) και του New York University των ΗΠΑ (MSc Clinical Nutrition) καθώς και πιστοποιημένη Διαιτολόγος στις ΗΠΑ (RD). To 2019 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στον τομέα της Νευροψυχολογίας της Διατροφής. Στην επιστημονική της δράση συγκαταλέγονται δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συμμετοχή με ερευνητικές διαλέξεις και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2004 διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη και είναι εξωτερικός συνεργάτης του τμήματος υγείας της Τράπεζας της Ελλάδας.

share post to:
Author