Ψητή Σαλάτα με Μοσχαρίσιο Φιλέτο, Μελιτζάνα & lemongrass

Από τη Chef Ξένια Τζιβόγλου

ΥΛΙΚΆ

– 300 γρ μοσχαρίσιο φιλέτο σε φέτες
– 3 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες και ψημένες στο γκριλ
– 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
– 2 τσίλι κομμένα σε φέτες
– 1 χούφτα φύλλα μέντας
– 1 μικρή χούφτα με φύλλα κόλιανδρου
– 6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια 6εκ
– 4 κ.σ. λεμόνι στημένο
– 4 κουτάλια lemongrass κομμένα σε φέτες
– 2 μικρά κρεμμυδάκια (challots) σε λεπτές φέτες τηγανισμένα
– 8 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένα και τηγανισμένα χωρίς να είναι τραγανά
– 2 κ/σ αλεσμένα καβουρδισμένα φιστίκια
– 1 κ/σ σάλτσα σόγιας
– 1 κ/σ ηλιέλαιο
– Μαύρο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

– Κρεμμυδάκια (challots) και σκόρδο τηγανισμένα
– Ψιλοκομμένο lemongrass και φρέσκος άνηθος με φύλλα σαλάτας
– 1 κ/σ ζάχαρη
– 3 κουταλιές fish sause
– 1 κσ σάλτσα σόγιας
– 2 κσ ζεστό νερό
– 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
– 1 τσίλι ψιλοκομμένο
– 4 κ/σ φρέσκο λάιμ στημένο

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το ζεστό νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τη σάλτσα ψαριού, τη σάλτσα σόγιας με το σκόρδο, το τσίλι και το χυμό λάιμ και ανακατεύουμε καλά.

Προετοιμασία σαλάτας

Ανακατεύουμε τη μαρινάδα με σάλτσα σόγιας, ηλιέλαιο και μαύρο πιπέρι και περιχύνουμε τις φέτες φιλέτου. Τις αφήνουμε 15 λεπτά να μαριναριστούν. Ψήνουμε στο γκριλ τις φέτες φιλέτου και τις μελιτζάνες για περίπου 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ψηθούν.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις φέτες φιλέτου μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια (challots) με το σκόρδο, τη μελιτζάνα, το λεμονόχορτο, το τσίλι ρίχνουμε το dressing και ανακατεύουμε.

Γαρνίρουμε με φιστίκια, φύλλα μέντας, lemongrass και φύλλα φρέσκου άνηθου.

Καλή Απόλαυση


Η Ξένια Τζιβόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα και Σχέδιο Μόδας στις ΗΠΑ. Η ζωή της ξεκίνησε με ταξίδια σε διάφορες χώρες, στις οποίες γνώρισε τις παραδόσεις και τις κουλτούρες τους και γεύτηκε τις διαφορετικές κουζίνες τους. Πιστεύει ότι είναι τυχερή με την ζωή που έχει ζήσει. Τα τελευταία 10 χρόνια μπήκε η μαγειρική στη ζωή της, λόγω της μεγάλης της αγάπης γ αυτή. Μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες της ήταν η εκπαίδευση στο εστιατόριο Michllen Papillon Ledoyen με τον σεφ Yannick Alleno. Τα τελευταία 6 χρόνια περνάει πολλούς μήνες στις Κυκλάδες και προωθεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής (vegan). Το μότο της είναι «Η ζωή είναι ωραία, γεμάτη εμπειρίες και γνώσεις».

Author