Ποτήρια του Κρασιού Πως τα Διατηρούμε Πεντακάθαρα

Από τον Στέφανο Κόγια, DipWSET.

Είτε πίνουμε το κρασί μας από τα πιο εκλεπτυσμένα και πανάκριβα ποτήρια Zalto, Riedel, Gabriel-Glass ή Stolzle Lausitz, είτε από τα πιο προσιτά, ακόμη και συνηθισμένα ποτήρια κρασιού που μπορεί να έχει κάποιος στο σπίτι του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα διατηρούμε πεντακάθαρα και γυαλισμένα.

Οι λεκέδες και τα υπολείμματα του απορρυπαντικού, ο χυμός που προηγήθηκε, ακόμη και οι δαχτυλιές ή τα ίχνη του κραγιόν, μπορούν να αλλάξουν τόσο την εμφάνιση, όσο και τα ίδια τα αρώματα του κρασιού. Όλα αυτά με τη σειρά τους θα επηρεάσουν και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα χαρακτηριστικά ενός κρασιού, κυρίως το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τα ποτήρια μας καθαρά και σε άριστη κατάσταση;

Ας δούμε μερικές προτάσεις που θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και τα κρασιά μας πιο απολαυστικά.

Πλύσιμο στο χέρι

Για τα περισσότερα ποτήρια, ένα μαλακό σφουγγάρι και ένα άοσμο απορρυπαντικό είναι ότι καλύτερο.

Εάν όμως το στόμιο του ποτηριού είναι πολύ λεπτό και εύθραυστο, τότε ίσως να χρειαστεί περισσότερη και πιο προσεκτική φροντίδα, όπως και κάποιες πιο συγκεκριμένες τεχνικές. Αν για παράδειγμα τα βυθίσουμε προσεκτικά για λίγη ώρα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και λίγο άοσμο απορρυπαντικό, ξεπλένοντας τα στη συνέχεια, ένα απαλό σκούπισμα θα τα κάνει … λαμπίκο!

Για σκληρούς λεκέδες κόκκινου κρασιού όμως, καλό είναι να μουλιάσουμε για λίγη ώρα τα ποτήρια μας σε ζεστό νερό και κατόπιν να τα καθαρίσουμε με μαλακό σφουγγάρι και ένα ελαφρύ απορρυπαντικό.

Υπάρχει επίσης μια σειρά από βούρτσες, ειδικά κατασκευασμένες για να καθαρίζουν με ασφάλεια τα πιο ευαίσθητα ποτήρια. Ένας ενδεδειγμένος τρόπος είναι να βάζουμε την υγρή βούρτσα μέσα στο ποτήρι κάνοντας κυκλικές κινήσεις από τη βάση προς τα πάνω.

Στο πλυντήριο πιάτων

Εάν τα ποτήρια του κρασιού σας είναι αρκετά ανθεκτικά, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να μπουν στο πλυντήριο πιάτων. Έχει μεγάλη σημασία όμως να τα τοποθετήσουμε πολύ προσεκτικά και κατά προτίμηση στο επάνω ράφι, όπου πιέζονται λιγότερο. Σημασία έχει να τα βάλουμε ανάποδα και χωρίς να αγγίζουν πιάτα ή το ένα με το άλλο για να αποφύγουμε πιθανές γρατζουνιές.

Υπάρχουν βέβαια και πλυντήρια που δέχονται ειδικά τελάρα μέσα στα οποία εφαρμόζουν ακριβώς τα ποτήρια του κρασιού, αλλά εδώ πάμε πλέον σε πιο επαγγελματικές συσκευές.

Εάν τα ράφια του πλυντηρίου δεν είναι ρυθμιζόμενα ή τα ποτήρια μας είναι αρκετά ψηλά για το επάνω ράφι, απλώς τοποθετούμε τα ποτήρια στο κάτω ράφι, χωρίς και πάλι να αγγίζουν άλλα πιάτα ή ποτήρια.

Μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα μπορεί να παρατηρήσουμε ορισμένους ανεπαίσθητους λεκέδες, κάτι που σχετίζεται με την περιεκτικότητα του νερού σε άλατα ή μέταλλα ή ακόμη και από το είδος του απορρυπαντικού. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να σκουπίζουμε τα ποτήρια μας, σχεδόν αμέσως μετά το καθάρισμά. Το ιδανικό σκούπισμα μπορεί να γίνει με ένα ειδικό πανί μικροϊνών αμέσως μετά το πλύσιμο, πάντα με προσοχή και χωρίς να πιέζουμε το ποτήρι στην περιοχή του στομίου που είναι και η πιο ευαίσθητη. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαλακό βαμβακερό πανί με μεγάλη απορροφητικότητα, βάζοντας όλο το πανί μέσα στο ποτήρι και περιστρέφοντας απαλά, χωρίς να πιέζουμε μέχρι να στεγνώσει.

Καλό είναι να κρατάμε το ποτήρι πάντα από το στέλεχος. Ποτέ από τη βάση γιατί μπορεί εύκολα να σπάσει και φυσικά ούτε από το κυρίως σώμα για να μην αφήσουμε δαχτυλιές.

Είναι όλα τα ποτήρια ίδια;

Είναι αλήθεια ότι ο σχεδιασμός των ποτηριών κρασιού έχει προχωρήσει πολύ. Σήμερα μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά εξαιρετικής ποιότητας ποτήρια, ειδικά σχεδιασμένα για να αναδεικνύουν καλύτερα τα αρώματα και τη γεύση συγκεκριμένων ποικιλιών, όπως η Μαλαγουζιά, το Riesling, το Pinot Noir ή το Cabernet Sauvignon.

Αν πραγματικά ισχύει κάτι τέτοιο, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί. Αυτό που σίγουρα προσφέρουν όμως αυτά τα ποτήρια είναι η οπτική απόλαυση, η αίσθηση της μοναδικότητας αλλά και της ακριβούς προσέγγισης στην απόλαυση ενός κρασιού.

Πιο ασφαλής και σαφώς πιο οικονομική επιλογή για το σπίτι, είναι του ενός και μόνο τύπου ποτηριού, από γυαλί καλής ποιότητας με ποδίσκο και κυρίως σώμα που ανοίγει στη μέση και στενεύει στο στόμιο. Είναι ότι καλύτερο μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να απολαύσει την εικόνα, τα αρώματα και τη γεύση ενός κρασιού, αρκεί να είναι πάντα καλογυαλισμένα και πεντακάθαρα.


Ο Στέφανος Κόγιας τα τελευταία 17 χρόνια είναι σύμβουλος γεύσης και ασχολείται επαγγελματικά με το κρασί. Είναι κάτοχος του Level 4 WSET, Diploma του Wine and Spirit Education Trust (DipWSET) και του Πιστοποιητικού Κατάρτισης στον τομέα “Αμπελοκαλλιέργεια και Σύγχρονοι Μέθοδοι Οινοποίησης” του ΑΠΘ. Δημιούργησε και διευθύνει την εταιρεία Wine Style. Επιπλέον διευθύνει το project “Food and Wine Experience” και το Τhessaloniki Wine Show, μια έκθεση κρασιών στη Θεσσαλονίκη. Είναι εισηγητής της σχολής Wine and Spirit Professional Center (W.S.P.C.), ο επίσημος φορέας στην Ελλάδα  του Wine and Spirit Education Trust (W.S.E.T.), που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία. Τα τελευταία 15 χρόνια αρθρογραφεί στον Οινοχόο, στο krasiagr.com, στο D-Files magazine και στο περιοδικό Οινολογία.

share post to:
Author