Πόσο Διαφορετικά Αντιλαμβάνεται ο Κάθε Ουρανίσκος το Κρασί;

Από το Βασίλη Γαλανό, Sommelier.

Οι γευστικοί μας κάλυκες είναι τόσο μοναδικοί όσο και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα: Δεν υπάρχουν δύο σετ γευστικών καλύκων που να είναι ίδιοι. Η διάταξη και η σύνθεσή τους είναι αποτέλεσμα του DNA μας, αλλά οι γεύσεις και οι αντιπάθειές μας διαμορφώνονται επίσης από περιβαλλοντικούς παράγοντες και προσωπικές εμπειρίες. Η γενετική είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την ευαισθησία στη γεύση. Μερικοί άνθρωποι είναι απλώς πιο ευαίσθητοι γευσιγνώστες από άλλους, που σημαίνει ότι κάτι ελαφρώς γλυκό για έναν μέσο άνθρωπο μπορεί να είναι εξαιρετικά γλυκό για κάποιον πιο ευαίσθητο στη γλυκύτητα. Το ίδιο συμβαίνει και με την οξύτητα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πολύ χαμηλό “κατώφλι” στην οξύτητα και είναι πολύ ευαίσθητοι σ’ αυτό και άλλοι άνθρωποι που αντιθέτως, έχουν ψηλό “κατώφλι” και θεωρούν ακόμα και ένα Sauvignon Blanc, όχι και τόσο όξινο.

Οι λεγόμενοι “supertasters” έχουν κυριολεκτικά περισσότερους γευστικούς κάλυκες από τους υπόλοιπους (οι γευστικοί κάλυκες είναι οι μικροσκοπικές θηλές σε σχήμα μανιταριού στη γλώσσα μας που φιλοξενούν τους γευστικούς υποδοχείς μας). Οι σούπερ γευσιγνώστες είναι στην πραγματικότητα συνήθως αρκετά επιλεκτικοί, λόγω της αυξημένης ευαισθησίας τους, ο καφές και τα λαχανικά μπορεί να έχουν πολύ πικρή γεύση και τα πικάντικα φαγητά μπορεί να έχουν οδυνηρά καυτή γεύση. Οι υπεργευσιγνώστες, μπορούν επίσης να βρουν το κρασί δυσάρεστο, ειδικά κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες ή/και αλκοόλ.

Αντίθετα, υπάρχουν επίσης “non-tasters”,  ή άνθρωποι που έχουν λιγότερους γευστικούς κάλυκες από τον μέσο όρο. Τείνουν να βρίσκουν πολλά φαγητά και ποτά ήπια και μπορεί να τους αρέσει να καρυκεύουν το φαγητό τους με πολύ αλάτι ή καυτερή σάλτσα.

Αν ανήκετε στην ευαίσθητη πλευρά και δεν είστε επαγγελματίες γευσιγνώστες, δε σημαίνει ότι πρέπει να διαγράψετε εντελώς το κρασί, από τις διατροφικές σας συνήθειες. Σκεφτείτε να αποφύγετε τα κόκκινα κρασιά, τα οποία έχουν περισσότερες τανίνες και τα οποία μπορεί να έχουν πικρή γεύση σε ευαίσθητους γευσιγνώστες. Διαλέξτε ελαφρά, ντελικάτα κρασιά με χαμηλότερα ποσοστά αλκοόλ. Τα κρασιά που ωριμάσανε σε βαρέλι, μπορεί να μην είναι για εσάς. Και το να διατηρείτε τα κρασιά παγωμένα θα σας βοηθήσει να μη φαίνονται πολύ «θερμά» στον ουρανίσκο σας.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το επίπεδο της γευστικής σας ευαισθησίας, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Πηγή: https://www.krasiagr.com/ 


Ο Βασίλης Γαλανός είναι πιστοποιημένος sommelier και σύμβουλος οίνου και γεύσης.

Author