Πολύχρωμη Χειμωνιάτικη Σαλάτα

Από τη Βέσνα Ξανθοπούλου, food blogger.

Ομολογώ πως πλέον όταν σκέφτομαι ένα πιάτο για το blog, το σκέφτομαι πρώτα οπτικά. Το πόσο όμορφα θα είναι τα υλικά, το πώς θα δέσουν μαζί και την τελική εικόνα που θα έχουν όταν τα φωτογραφίσω. Φυσικά και θέλω το πιάτο μου να είναι θρεπτικό και νόστιμο, θέλω όμως να είναι και εμφανίσιμο, να έχει φωτογένεια. Πολλές φορές αρκεί να δω ένα in season λαχανικό ή φρούτο που να είναι τόσο φωτογραφίσιμο, ώστε να εμπνευστώ το επόμενο πιάτο μου.

Υπάρχουν πιάτα που τα στήνεις τόσο εύκολα, τα υλικά δένουν τέλεια μεταξύ τους και γράφουν τόσο όμορφα στον φακό που δε χρειάζεται να κάνει κανείς σοβαρό editing. Υπάρχουν και άλλα που απλώς δεν! Πρέπει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια για να φτιάξεις το φωτογραφικό υλικό αλλά και για να κάνεις το styling.

Πέρα από το πόσο όμορφο και εντυπωσιακό μπορεί να είναι ένα πολύχρωμο πιάτο, είναι σημαντικό να είναι και θρεπτικό. Έχουν γραφτεί πολλά για τη διατροφή του Ουράνιου Τόξου και τα οφέλη που έχουν τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας.

Όσο μεγαλύτερη ποικιλία χρωματιστών τροφών επιλέγουμε να βάλουμε στο πιάτο μας και γενικά στη διατροφή μας, τόσο περισσότερο ενισχύουμε την υγεία μας. Οι ειδικοί χωρίζουν τα φρούτα και λαχανικά σε υποκατηγορίες χρωμάτων, σε κόκκινα-ροζ, πορτοκαλί-κίτρινα, σε πράσινα, σε μπλε-μωβ και σε άσπρα-μπεζ. Κάπως έτσι πήραν και την ονομασία του Ουράνιου Τόξου. Η κάθε κατηγορία φαίνεται να έχει τα δικά της θρεπτικά και ωφέλιμα χαρακτηριστικά.
Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνουμε mixing και να καταναλώνουμε τροφές από όλες τις χρωματικές ομάδες για ευνόητους λόγους. Αρκεί να τις επιλέγουμε στον σωστό χρόνο, εποχιακά, και όταν είναι ώριμες και όλες οι θρεπτικές τους ιδιότητες είναι στο peak.

Υπάρχουν σοβαρές μελέτες που αποδεικνύουν πλέον περίτρανα πως τα οφέλη της χρωματιστής διατροφής είναι τεράστια. Όσο πιο έντονα είναι τα χρώματα αλλά όσο μεγαλύτερη είναι και η ποικιλία τους, τόσο πιο μεγάλα είναι τα οφέλη των τροφών. Τόσο πιο θρεπτικές αλλά και θεραπευτικές είναι.

Κάνοντας τους σωστούς συνδυασμούς χρωμάτων του Ουράνιου Τόξου, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται πως μπορούμε να επιτύχουμε διατροφικά θαύματα. Να χάσουμε πιο γρήγορα και πιο σωστά το επιπλέον βάρος, να ενισχύσουμε σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα (πολύ επίκαιρο), να διατηρήσουμε αλλά και να χτίσουμε γερά κόκκαλα, να αποκτήσουμε λαμπερό και υγιές δέρμα, ακόμη και να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής. Να ζήσουμε πιο πολύ και πιο υγιείς.
Σκέφτομαι για ακόμη μια φορά πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε έναν πραγματικό παράδεισο όπου το κλίμα και οι εδαφολογικές συνθήκες μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε μια τεράστια ποικιλία από τα πιο υπέροχα και θρεπτικά, χρωματιστά φρούτα και λαχανικά. Λουσμένα από τον πιο υπέροχο ήλιο που τα κάνει μοναδικά στη γεύση και τόσο ωφέλιμα. Πάνω σε αυτά άλλωστε στηρίζεται και η παγκοσμίως γνωστή Μεσογειακή Διατροφή.

H σημερινή μου σαλάτα είναι σίγουρα χρωματικά αντιπροσωπευτική του ουράνιου τόξου. Θα την τοποθετούσα στην ομάδα των μπλε-μωβ χρωματιστών λαχανικών αλλά και φρούτων καθώς συνδυάζει και τα δύο, και αυτό το λατρεύω!

Είναι απίστευτα νόστιμη αλλά πρόκειται και για μια αληθινή θρεπτική βόμβα. Μόνο έτσι μπορώ να αποκαλέσω αυτό τον απίθανο συνδυασμό χρωμάτων και τροφών. Λαχανικά και φρούτα, όλα in season, ξηροί καρποί, αποξηραμένα cranberries, σταφίδες, blueberries, χυμό και ξύσμα φρέσκου πορτοκαλιού… Τι άλλο! Μια αληθινή πανδαισία! Φυσικά, πάντα μπορεί κανείς να κάνει και μικρές αλλά πολύ νόστιμες ατασθαλίες. Σε αυτή τη σαλάτα ταιριάζει πολύ να προσθέσετε μικρά κομματάκια blue cheese, την απογειώνει πραγματικά.

Συνταγή

Υλικά ( για 4 άτομα)

1/2 λάχανο κόκκινο, ψιλοκομμένο
1 πράσινο μήλο, κομμένο σε μικρούς κύβους
χυμό από μισό λεμόνι (για να μη μαυρίσουν τα μήλα)
3 μέτρια παντζάρια, βρασμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
1 μικρό φλιτζανάκι αποξηραμένα cranberries
1/2 μικρό φλιτζανάκι αποξηραμένες μαύρες σταφίδες
1/2 μικρό φλιτζανάκι αποξηραμένα blueberries
1/2 φλιτζανάκι goji berries
1 φλιτζανάκι καρύδια σχετικά ψιλοκομμένα
50γρ blue cheese, μικρά τρίμματα

Για το dressing
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
χυμό από ένα πορτοκάλι μικρό
2-3κσ ξύδι μπαλσάμικο
6κσ ελαιόλαδο
1κγ μουστάρδα Dijon
αλάτι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά και βράζουμε τα παντζάρια. Όταν κρυώσουν, αφαιρούμε τη φλούδα και τα κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομματάκια. Ψιλοκόβουμε το κόκκινο λάχανο. Καθαρίζουμε τα μήλα αλλά τα αφήνουμε με τη φλούδα τους. Τα κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια (όπως τα παντζάρια). Τα περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
  2. Αρχίζουμε να στήνουμε την πιατέλα με τα υλικά μας. Στο κέντρο βάζουμε το λάχανο. Περιμετρικά τοποθετούμε τα κομματάκια μήλου και συνεχίζουμε με την τρίτη σειρά με τα παντζάρια. Έτσι δημιουργούμε χρωματικά layers και η σαλάτα μας φαίνεται πιο όμορφη. Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε και μια δική σας παραλλαγή. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα cranberries, τα blueberries, τα goji, τις σταφίδες και τα καρύδια.
  3. Φτιάχνουμε το dressing. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη μουστάρδα, το μπαλσάμικο, το λάδι και το αλάτι. Χτυπάμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Περιχύνουμε τη σαλάτα. Τέλος, προσθέτουμε από πάνω μικρά τρίμματα από blue cheese.

Η Βέσνα Ξανθοπούλου είναι food blogger, food traveler & food lover. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται πίσω από το food blog Not Guilty Food και μοιράζεται μαζί μας τις γαστριμαργικές της περιπέτειες και όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά στην κουζίνα της. Το blog στάθηκε ως η τέλεια ευκαιρία για να βγουν προς τα έξω οι δύο μεγάλες της αγάπες, η μαγειρική και το food photography. Καθημερινά πειραματίζεται φτιάχνοντας όμορφα, δημιουργικά πιάτα, χωρίς ενοχές και περιορισμούς. Δεν υπάρχουν ένοχες, απαγορευμένες τροφές παρά μόνο σεβασμός για τις πρώτες ύλες, ισορροπία και μέτρο. Αυτό είναι και το Not Guilty Food. Αγάπη, σεβασμός και μέτρο.

share post to:
Author