Ποιο Κρασί Ταιριάζει Καλύτερα με Γαρίδες;

Από το Βασίλη Γαλανό, Sommelier.

Tο ποιο κρασί ταιριάζει με τις γαρίδες εξαρτάται από το πώς αυτές έχουν μαγειρευτεί, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα φαγητά. Σε γενικές γραμμές οι γαρίδες έχουν μια λεπτή γεύση που πρέπει να τη σεβαστείτε. Το κρασί σας πρέπει να δρα σαν μια φρέσκια σταγόνα λεμόνι, κάτι που υποδεικνύει ένα λευκό ή ένα τραγανό ροζέ.

Γαρίδες με κέλυφος

Πρόκειται για μια εποχιακή απόλαυση, οπότε όσο απλούστερο είναι το κρασί τόσο το καλύτερο. Οι ψητές γαρίδες ταιριάζουν με λευκά φρέσκα κρασιά, χωρίς βαρέλι. Μοσχοφίλερο, Αηδάνι, ένα χαρμάνι Sauvignon Blanc με Ασύρτικο ή ένα μονοποικιλιακό Ασύρτικο από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι απολαυστικές επιλογές για φρέσκες γαρίδες που ψήθηκαν με το κέλυφος. Τα γαλλικά παραθαλάσσια λευκά όπως το Muscadet ή το Picpoul de Pinet ταιριάζουν με φρεσκοψημένα γαρίδες. Ιταλικά λευκά όπως Pinot Grigio και Greco di Tufo λειτουργούν επίσης καλά όπως και το Vinho Verde, Albarino ή ένα τραγανό Sancerre. Θα ταίριαζαν επίσης πολύ καλά με ένα ποτήρι prosecco!

Γαρίδες σαλάτα

Παρόμοια κρασιά με τα παραπάνω ταιριάζουν με τις γαρίδες σε σαλάτα, εκτός αν η σαλάτα έχει ένα πλουσιότερο συστατικό όπως το μάνγκο ή μια πικάντικη σάλτσα. Σε αυτή την περίπτωση θα ψάχναμε για ένα λευκό με περισσότερη προσωπικότητα όπως είναι το Sauvignon ή το Semillon ή ένα μείγμα των δύο.

Γαρίδες κοκτέιλ

Και σε αυτή την περίπτωση, αυτό που ορίζει το κρασί δεν είναι τόσο οι γαρίδες όσο η σάλτσα τους, ειδικά αν είναι η κλασική σάλτσα marie-rose. Δεν υπάρχει καλύτερο ταίριασμα από ένα off-dry riesling και ένα φρουτώδες ροζέ.

Γαρίδες με σάλτσα σκόρδου

Το σκόρδο λατρεύει το Sauvignon Blanc, οπότε είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Δοκιμάστε επίσης manzanilla ή ένα fino sherry.

Γαρίδες κάρυ

Πόσο καυτερό είναι το κάρυ; Εάν είναι ένα korma ή ξηρό tandoori δοκιμάστε ένα ροζέ φρουτώδες. Εάν είναι ένα ταϊλανδέζικο κάρυ, ένα pinot gris ή ένα μέτριο ξηρό riesling θα είναι ο καλύτερος συνδυασμός.

Γαρίδες με ρύζι (πχ παέγια)

Η παέγια μπορεί να περιέχει chorizo και σίγουρα θα περιέχει καρυκεύματα όπως σαφράν, σκόρδο και pimenton, ώστε να είναι αρκετά πικάντικη. Ξηρά ροζέ ​​όπως αυτά της Rioja και της Navarra δουλεύουν καλά, αλλά θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ακόμη και μια νεαρή κόκκινη Rioja.

Γαρίδες με ζυμαρικά

Εάν η σάλτσα των ζυμαρικών έχει ως βάση τη ντομάτα, ένα τραγανό λευκό & ελαφρύ ροζέ από Ξινόμαυρο ή εκτός συνόρων ροζέ Provence ή Bardolino. Εάν είναι κρεμώδης η σάλτσα ( πχ  tagliolini με γαρίδες και Treviso) δοκιμάστε ένα λευκό με λίγο περισσότερο βάρος όπως μια καλή Ρομπόλα, Ασύρτικο, ένα Soave, Gavi, Chenin Blanc ή Chablis.

Πηγή: www.krasiagr.com


Ο Βασίλης Γαλανός είναι πιστοποιημένος sommelier και σύμβουλος οίνου και γεύσης.

Author