Ποια είναι η Τέλεια Θερμοκρασία Σερβιρίσματος για το Κόκκινο Κρασί;

Από το Βασίλη Γαλανό, Sommelier. 

Μη ξεγελιέστε από το παραπλανητικό στερεότυπο ότι «το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου». Ακόμα και τα πιο τολμηρά κόκκινα κρασιά με γεμάτο σώμα δε χρειάζονται θερμοκρασία άνω των 18 βαθμών Κελσίου.

Γρήγορος οδηγός για τη θερμοκρασία σερβιρίσματος κόκκινου κρασιού

Ελαφρά, φρουτώδη κόκκινα: 12-14 βαθμούς Κελσίου
Μετρίου σώματος κόκκινα: 14 – 16 βαθμούς Κελσίου
Γεμάτα κόκκινα: 16 -18 βαθμούς Κελσίου

Δρυς, παλαίωση και δομή!

Ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών έχουν περισσότερη τανίνη, χρώμα και δυνατότητα παλαίωσης από άλλες. Η τανίνη είναι καθοριστικός παράγοντας της επιλογής θερμοκρασίας σερβιρίσματος, διότι σε χαμηλές θερμοκρασίες γίνονται ιδιαίτερα πικρές αλλοιώνοντας την απόλαυση του κρασιού. Τούτου λεχθέντος, αν έχετε χρόνο, σκεφτείτε την ηλικία του κρασιού και επίσης πώς αντιμετωπίστηκε στο κελάρι. Εάν το είχατε πιεί και στο παρελθόν και γνωρίζετε το στυλ του παραγωγού, σκεφτείτε τη δομή και το προφίλ του κρασιού την τελευταία φορά που το δοκιμάσατε.

Όλα αυτά είναι σημαντικά στοιχεία επειδή το δροσερό κόκκινο κρασί θα ενισχύσει την παρουσία της δρυός και της τανίνης που υπάρχει στη γεύση του, λειτουργώντας εις βάρος της έντασης φρούτων που πιθανόν διαθέτει.

Είναι το κόκκινο κρασί σας πολύ ζεστό;

Ομοίως, ένα κόκκινο κρασί μπορεί να γίνει σούπα αν ζεσταθεί πολύ. Τα επίπεδα αλκοόλ μπορεί να μοιάζουν εκτός ισορροπίας και η φυσική δομή και η φρεσκάδα του κρασιού μπορεί να χαθούν. Θα αναρωτιόμαστε πού πήγε αυτή η οξύτητα; Το κρασί είναι ζήτημα προσωπικής γεύσης, αλλά το έντονο αλκοόλ, έντονες τανίνες κλπ. γενικά θεωρούνται ανεπιθύμητες ιδιότητες. Πολλοί από εμάς πιθανότατα δοκιμάσαμε ένα κόκκινο κρασί που έμοιαζε με σούπα κάποια στιγμή, είτε σε καλοκαιρινές διακοπές είτε σε εστιατόριο που δεν ελέγχει τις θερμοκρασίες αποθήκευσης των κρασιών του. Μη φοβάστε να ζητήσετε έναν κάδο με πάγο για λίγα λεπτά.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γενικεύσουμε αλλά συνήθως θα βρείτε τα Beaujolais (Gamay), τα Valpolicella Classico (Corvina), φρέσκα Αηγιωργίτικα δεξαμενής και κρασιά τύπου Nouveau, να είναι αυτά που θέλουν πιο χαμηλή θερμοκρασία σερβιρίσματος.

Τι σημαίνει «θερμοκρασία δωματίου»;

Εάν μπορείτε, είναι καλύτερα να ακολουθείτε τις λεπτομέρειες. Ένας συντηρητής κρασιού με έλεγχο θερμοκρασίας είναι προφανώς η καλύτερη λύση για τον έλεγχο της θερμοκρασίας σερβιρίσματος αλλά και ένα απλό θερμόμετρο κρασιού μπορεί επίσης να βοηθήσει ή επίσης θα βοηθήσει να μάθετε τη θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο βρίσκεστε.

Eκτός από προφανή σφάλματα, πόσο ισορροπημένο είναι το κρασί;

Εάν ένα κόκκινο κρασί χρειάζεται λίγο ζέσταμα, τότε μπορείτε πάντα να βάλετε το ποτήρι ανάμεσα στις παλάμες σας για να βελτιώσετε τα πράγματα.

Ωστόσο, προσέξτε για αλλαγές θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής του. «Η θερμοκρασία του κρασιού αυξάνεται δραματικά στο ποτήρι, οπότε το κλασικό σας Μπορντό 18ºC γίνεται (ανάλογα με το πού βρίσκεστε) 22ºC ή περισσότερο στο ποτήρι πολύ γρήγορα».

«Το πιο δύσκολο πράγμα μακράν, είναι η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της κατανάλωσης.»

Πηγή: https://www.krasiagr.com/ 


Ο Βασίλης Γαλανός είναι πιστοποιημένος sommelier και σύμβουλος οίνου και γεύσης.

Author