Ένα Ελληνικό Ξινόμαυρο Κρασί με Παγκόσμια Αναγνώριση

Από το Βασίλη Γαλανό, Sommelier.

Με ένα βαρύ σάκο γεμάτο βραβεία και παγκόσμιες διακρίσεις την χρονιά που πέρασε, ο Π.Ο.Π. αυτός οίνος, είναι ένα “super value” κρασί με γήινη πολυπλοκότητα, δύναμη και εκφραστικά φρούτα που μπορεί να παλαιώσει πολύ καλά, όπως αναφέρει ο Mark Squires στην τελευταία έκδοση του erobertparker.com.

Ο Keith Beavers, Chief Wine Geek του VinePair, ψηφίζοντας το σαν το καλύτερο κρασί του κόσμου για την χρονιά που πέρασε, γράφει στην κριτική του: “Αυτό το κρασί είναι υπέροχο. Κάντε ό, τι πρέπει να κάνετε για να βρείτε αυτό το κρασί. Σοβαρά, ό, τι πρέπει να κάνετε. Εάν έχετε δοκιμάσει ποτέ ένα Barolo, τότε αυτό το κρασί θα είναι πολύ εξοικειωμένο με τον ουρανίσκο, αλλά δεν θα σας κάνει να αδειάσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό όπως κάνει ένα Barolo αυτού του διαμετρήματος. Είναι σε εξαιρετική τιμή και πίνεται πολύ καλά αυτή τη στιγμή. Go get it”. Και αυτή είναι η αλήθεια… Αν το κρασί αυτό προερχόταν από αμπελοτόπια όπως τα La Morra και Serralunga του Barolo ή από ένα Βουργουνδέζικο premier cru, φέροντας μαζί με το υψηλό επίπεδο ποιότητας του και την ανάλογη υψηλή φήμη, τότε θα έπρεπε να πληρώνουμε τριψήφια ποσά για να αποκτήσουμε μια πολυπόθητη φιάλη.

Το 37 στρεμμάτων αμπελοτεμάχιο “Μπάρμπα Γιάννης” είναι φυτεμένο το 1919, ξεπερνώντας σε ηλικία τα 100 χρόνια, αποδεικνύοντας τεράστια αντοχή στην φυλλοξήρα, την ξηρασία και τον ακραίο καιρό. Οι ελάχιστοι καρποί που αποδίδει, είναι εφοδιασμένοι με πολύπλοκα ιχνοστοιχεία μέσα από το ταξίδι των ριζών τους στα διαφορετικά στρώματα του εδάφους.
Η ωρίμανση του κρασιού γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με τις οινολάσπες, με περιοδική ανάδευση .σε επιλεγμένα λεπτόκοκκα, καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια, λευκού καψίματος και 12 μήνες στη φιάλη. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία επεξεργασία πριν την εμφιάλωση.

Το Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes 2016, είναι ένα κρασί με εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής. Στην μύτη αναδύονται αρώματα βατόμουρων, δαμάσκηνου, μαύρων φρούτων του δάσους και νότες λιαστής ντομάτας στα οποία προστίθενται με το πέρασμα της ώρας ώριμα μαύρα κεράσια, μύρτιλα και βοτανικές νότες που περιβάλλονται από ένα λεπτό στρώμα καπνού και γλυκών μπαχαρικών. Εντυπωσιακά δομημένο στον ουρανίσκο με σταθερή δομή και απροσδόκητη για την ποικιλία ένταση και ωριμότητα τανινών. Το περιορισμένης κυκλοφορίας single block αυτό ξινόμαυρο, διαθέτει επίσης άψογη ισορροπία, μια συνάθροιση ώριμων/ συμπυκνωμένων φρούτων και μια κομψή με μεγάλη επιμονή επίγευση. Μοναδικής ποιότητας κρασί με εξαιρετικά φαινολικά στοιχεία, πλούσια αλλά έξυπνα εκχυλισμένο, βλέπει τις επόμενες δεκαετίες με μεγάλη αυτοπεποίθηση.


Ο Βασίλης Γαλανός είναι πιστοποιημένος sommelier και σύμβουλος οίνου και γεύσης.

Author