Όλα όσα Χρειάζεται να Γνωρίζεις για την Καρύδα & τα Προϊόντα της!

Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.

Όλοι γύρω μας μιλάνε για την καρύδα και τα προϊόντα της! Τελικά πόσο ωφέλιμη είναι και άραγε αξίζει να την εντάξουμε στη διατροφή μας;

Λάδι καρύδας

Το λάδι της καρύδας μας δίνει 117 θερμίδες / κουταλιά σούπας. Το λίπος της περιέχει εξ ολοκλήρου κορεσμένα λιπαρά οξέα, αλλά αυτά σε αντίθεση με τα ζωικά λίπη είναι λιπαρά οξέα μέσης αλύσου. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα λιπαρά έχουν ευεργετική επίδραση τόσο σε επεισόδια επιληψίας και όσο και στην πρόληψη του Alzheimer.

Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ελεγχόμενη κατανάλωση λαδιού καρύδας μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό αλλά και να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της ινσουλίνης σε άτομα με κοιλιακή παχυσαρκία.

Όταν αγοράζετε λάδι καρύδας να επιλέγετε μόνο το μη ραφιναρισμένο παρθένο λάδι που εξάγεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης από τις καρύδες, χωρίς θέρμανση ή χημικά προϊόντα.

Εκτός από το λάδι καρύδας υπάρχουν και άλλα προϊόντα που προέρχονται από αυτή και μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα μας:

Νερό καρύδας

Το νερό της καρύδας με τους ηλεκτρολύτες που περιέχει ενυδατώνει το σώμα πολύ αποτελεσματικά ειδικά μετά την άσκηση.

Αλεύρι καρύδας

Με το αλεύρι καρύδας μπορείτε να φτιάξετε μπισκότα, κέικ ή muffins χωρίς γλουτένη.

Ζάχαρη καρύδας

Η ζάχαρη καρύδας έχει λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη γνωστή.

Chips καρύδας

Τα chips καρύδας μπορείτε να τα έχετε ως snack στην τσάντα σας.

Όπως με όλα τα προϊόντα στη διατροφή μας, ας μη ξεχνάμε το “μέτρον άριστον”. Αν εντάξετε κάποιο προϊόν καρύδας στη διατροφή σας, να θυμάστε ότι πρόκειται για πηγή λιπαρών και μάλιστα κορεσμένων, οπότε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ποσότητα και να μειώσετε και το υπόλοιπο λίπος από τις διάφορες τροφές που καταναλώνετε συνολικά μέσα στην ημέρα ή στο γεύμα σας, όπως το ελαιόλαδο, το avocado, τους ξηρούς καρπούς, τις ελιές και φυσικά το junk food.

Μπισκότα Καρύδας:

Υλικά

• 4 ασπράδια
• 200 γρ. καρύδα, τριμμένη
• 250 γρ. ζάχαρη καρύδας ή stevia κρυσταλλική
• 50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
• 1 πρέζα αλάτι
• Άρωμα βανίλιας
• 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στον αέρα. Σε ένα τηγάνι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη βανίλια. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 4-5 λεπτά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και η καρύδα να βγάλει αρώματα της και να μοιάζει το μείγμα σαν πάστα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει ρίχνοντάς το σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμο, πλάθουμε μικρά μπισκότα στο σχήμα που επιθυμούμε. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε εκεί τα μπισκότα καρύδας. Τέλος, ψήνουμε στο φούρνο για 20 με 25 λεπτά, απλά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 20 λεπτά ή τα βάζουμε στο ψυγείο.


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr

Author