Lemon Pie

Από τη food blogger, Not Guilty Food.

Δεν μπορείς να διαβάζεις όλα όσα εμφανίζονται καθημερινά στα social, είναι άλλωστε τόσο πολλά και σίγουρα δεν αξίζουν όλα τον χρόνο σου. Όμως, υπάρχουν κάποια accounts που έχω ξεχωρίσει και τα διαβάζω πάντα. Και όχι τυχαία, αφού ξέρω ότι θα πάρω κάθε φορά κάτι σημαντικό, κάτι χρήσιμο, κάτι που θα με αγγίξει.

Διάβαζα σήμερα ένα κείμενο, comment στο instagram, από μια φίλη blogger που ακολουθώ και μου αρέσει πολύ η γραφή της, το οποίο με έβαλε σε σκέψεις.

Σε μια βόλτα της στην ύπαιθρο, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί από έντονη ανομβρία, θαύμαζε τα πανέμορφα ανοιξιάτικα λουλούδια που άρχισαν να ξεπροβάλλουν και αναρωτιόταν πώς βρίσκουν τη δύναμη να ανθίζουν κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες. Λουλούδια που έσκαγαν σαν από θαύμα μέσα από τη γη που είχε γίνει σαν πέτρα, λόγω της έλλειψης νερού. Και παράλληλα αναρωτιόταν αν απλώς τα θαύμαζε ή εκλιπαρούσε και για τη συμβουλή τους. Πώς?

Είναι μια blogger που αγαπώ και τα κείμενα αλλά και οι φωτογραφίες της πάντα με συνεπαίρνουν. Μου αρέσουν τόσο πολύ οι άνθρωποι που δε λένε πολλά αλλά όταν μιλούν, με λίγα λόγια, λένε τόσα πολλά και αφήνουν δυνατά μηνύματα, και μια σπίθα στις σκέψεις σου.

Μεταφορικά τα λουλούδια θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς και η άνυδρη γη, η σημερινή μας, εδώ και ένα χρόνο, ζωή. Το ξέρω, είναι χιλιοειπωμένο, η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη αλλά όσο κι αν αποφεύγουμε πια να το συζητάμε, οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι απρόβλεπτες, σκληρές και σαφώς ανεξέλεγκτες. Αφήστε που μου φαίνεται κάπως τρελό που έχουμε γενέθλια και κλείνουμε έναν χρόνο μέσα σε αυτή την κινηματογραφικού μεγέθους πανδημική ζωή!

Και εδώ ακριβώς ήθελα να καταλήξω, καθώς σκέφτομαι το πώς βιώνει, πώς ζει ο καθένας μας αυτό που συμβαίνει. Πώς μπορεί να ανθίσει, να αντλήσει ενέργεια, δύναμη, να επιβιώσει, να στηρίξει άλλους, να σταθεί όρθιος, να προχωρήσει μέσα από αυτή τη θύελλα, να μη βυθιστεί!

Day by day, είναι η δική μου απάντηση! Αντλώντας δυνάμεις και φως από όπου μπορεί ο καθένας αλλά κυρίως από μικρά καθημερινά πράγματα, από αυτά που μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένα και συνηθισμένα. Μια ηλιόλουστη μέρα, μια βόλτα στη θάλασσα, ένα αγαπημένο χαμόγελο, μια ζεστή κουβέντα, μια αγκαλιά, μια ευχάριστη είδηση, μια κουβέντα με έναν αγαπημένο φίλο… Μοιάζουμε με μπαταρίες που γεμίζουν τη μια μέρα από μικρά, γλυκά γεγονότα και πρόσωπα για να αδειάσουν ξανά την επομένη με εκπληκτική ταχύτητα μέχρι που πάλι κάτι μικρό και αγαπημένο θα τις ξαναγεμίσει.. Κάπως έτσι, day by day!

Κάπως έτσι προχωράμε και επιβιώνουμε, κάπως έτσι ανθίζουν και τα λουλούδια σε μια άνυδρη γη, γιατί κάπως έτσι είναι προγραμματισμένα από τη φύση, να αναζητούν το φως, την ελπίδα, να επιβιώνουν. Κάπως έτσι προχωράμε κι εμείς, γιατί είμαστε οπλισμένοι με μια δύναμη που μένει κρυφή και κοιμάται μέσα μας, που ούτε καν ξέρουμε πως υπάρχει, αλλά όταν χρειαστεί ζωντανεύει και θεριεύει και είναι αυτή που μας βγάζει στην επιφάνεια μέσα από την πιο τρελή τρικυμία!

Σήμερα έχω ανάγκη από κάτι χαρούμενο, δροσερό και όμορφο, κάτι που θα φέρει χαρά στα αγαπημένα μου πρόσωπα. Τα καλάθια μου είναι γεμάτα υπέροχα, βιολογικά λεμόνια. Μου αρέσει τόσο η θέα τους και τα κιτρινοπράσινα χρώματά τους.

Τα παίρνω στα χέρια μου και πιέζω ελαφρά τη φλούδα για να εισπνεύσω ακόμα πιο πολλή δροσιά, ακόμα περισσότερο άρωμα. Είναι από αυτά τα μικρά, όμορφα πράγματα που σου φέρνουν απίστευτη χαρά και ευφορία.

Όλοι αγαπάμε τη Lemon Pie και είμαι σίγουρη πως πολλοί από εσάς την απολαμβάνετε συχνά πυκνά. Σήμερα, εκτός από υπέροχα λεμόνια, έχω και τα πρώτα λουλούδια από τις αγαπημένες μου ορτανσίες. Υπέροχος συνδυασμός. Η κουζίνα μου πλημμύρισε ομορφιά! Τα υλικά αυτά είναι αρκετά για να με κάνουν χαρούμενη και να δημιουργήσω έναν ακόμη φωτογραφικό χαμό στην κουζίνα μου φτιάχνοντας το αγαπημένο μας γλυκό!

Υλικά

για τη ζύμη
200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50γρ αλεύρι καρύδας
180γρ βούτυρο παγωμένο
50γρ ζάχαρη
1κσ νερό παγωμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/4κγ αλάτι
ένα κεσεδάκι φασόλια

για την κρέμα λεμονιού
3 αυγά
130γρ ζάχαρη
100ml χυμό λεμονιού
σπόρους από 1 λοβό βανίλιας
ξύσμα από 2 λεμόνια
150γρ βούτυρο παγωμένο

για την ελβετική μαρέγκα
200γρ ζάχαρη
200γρ ασπράδια
1κγ εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

1. Ζύμη για τη βάση. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους. Δουλεύουμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι (πιο καλά φορώντας τα γάντια μας ώστε να μη ζεσταίνεται το βούτυρο) μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να διαλυθεί τελείως το βούτυρο. Τέλος, προσθέτουμε το αυγό και το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε τη ζύμη ώστε να γίνει λεία και μαλακή. Τη σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Ανοίγουμε τη ζύμη μας ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας σε στρογγυλό σχήμα. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα. Απλώνουμε τη ζύμη και πατάμε απαλά με τα δάχτυλά μας ώστε να πάει παντού. Με τον πλάστη περνάμε πάνω από την ταρτιέρα ώστε να κόψουμε τις άκρες από τη ζύμη που περισσεύει. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση της τάρτας ομοιόμορφα παντού, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τη σκεπάζουμε με τα φασόλια. Ψήνουμε την τάρτα για 15 λεπτά στους 180C. Μετά από 15 λεπτά αφαιρούμε τη μεμβράνη με τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά περίπου αφού χαμηλώσουμε στους 175C τη θερμοκρασία. Βγάζουμε την τάρτα και την αφήνουμε να κρυώσει.

2. Κρέμα λεμονιού. Όση ώρα ξεκουράζεται η ζύμη μπορούμε να αρχίσουμε την κρέμα λεμονιού. Σε ένα σκεύος βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Όταν πήξει αρκετά βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο. Χτυπάμε τα υλικά μας με ραβδομπλέντερ μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο και να έχουμε μια λεία, ομοιόμορφη κρέμα. Σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει τελείως. Όταν κρυώσει, βάζουμε την κρέμα στην κρύα πλέον βάση της τάρτας και τα αφήνουμε στο ψυγείο.

3. Ελβετική (ψημένη) μαρέγκα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 ποτήρι νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να φουσκώσει και να πήξει ελαφρώς, περίπου 5-6 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε το μείγμα στον κάδο του μεγάλου μίξερ. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.

4. Βγάζουμε την τάρτα με την κρέμα λεμονιού από το ψυγείο. Βάζουμε τη μαρέγκα σε ένα κορνέ και αρχίζουμε να τοποθετούμε τη μαρέγκα πάνω στην κρέμα λεμονιού δημιουργώντας μικρά στρογγυλά σχήματα. Με έναν ειδικό αερογράφο καίμε την επιφάνεια της μαρέγκας δημιουργώντας ένα καμένο αποτέλεσμα της επιφάνειας.


Η Βέσνα Ξανθοπούλου είναι food blogger, food traveler & food lover. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται πίσω από το food blog Not Guilty Food και μοιράζεται μαζί μας τις γαστριμαργικές της περιπέτειες και όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά στην κουζίνα της. Το blog στάθηκε ως η τέλεια ευκαιρία για να βγουν προς τα έξω οι δύο μεγάλες της αγάπες, η μαγειρική και το food photography. Καθημερινά πειραματίζεται φτιάχνοντας όμορφα, δημιουργικά πιάτα, χωρίς ενοχές και περιορισμούς. Δεν υπάρχουν ένοχες, απαγορευμένες τροφές παρά μόνο σεβασμός για τις πρώτες ύλες, ισορροπία και μέτρο. Αυτό είναι και το Not Guilty Food. Αγάπη, σεβασμός και μέτρο.

share post to:
Author