Κρεατόσουπα με Εποχιακά Λαχανικά, Γεμάτη Βιταμίνες!

Από  τη Μαρία Μπασκίνη – Αρσένη, PhD, MSc, RD Κλινική Διαιτολόγο.

Μία ζεστή σούπα με ένα σωρό πολύχρωμα εποχιακά λαχανικά είναι ότι χρειαζόμαστε!! Μέσα έχω «κρύψει» όλες τις βιταμίνες! Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!!

Υλικά για 6 άτομα

• 1 ξερό κρεμμύδι
• 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας από άπαχο κρέας (εγώ προτιμώ σπαλομίτα)
• 5 μέτριες πατάτες (500γρ)
• 3 καρότα
• 1 μέτριο πράσο
• 1 κλαράκι σέλινο
• 3 μέτρια κολοκυθάκια
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 πρέζα πιπέρι
• 1 πρέζα κουρκουμά
• 3 μέτριους βολβούς παντζάρι
• 1 μικρό μπρόκολο
• χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και αχνίζουμε το κρέας με το κρεμμύδι στη χύτρα (με ανοιχτό καπάκι). Έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια τις πατάτες, τα καρότα, το πράσο, το σέλινο και τα 2 κολοκυθάκια και τα ρίχνουμε μέσα στη χύτρα. Προσθέτουμε νερό και τα μπαχαρικά, σφραγίζουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 20’. Στο μεσοδιάστημα βράζουμε ξεχωριστά τα παντζάρια για 20’ (τα βράζω χωριστά γιατί δε θέλω να κοκκινίσει η σούπα). Μόλις περάσουν τα 20’ σβήνω το μάτι και αφήνω τη χύτρα να κρυώσει λίγο για να μπορώ να ανοίξω το καπάκι της. Μόλις κρυώσει η χύτρα λίγο παίρνω τα λαχανικά που έχει μέσα τις μισές πατάτες, τα μισά καρότα και τα αλέθω, ενώ στην υπόλοιπη σούπα προσθέτω το μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες και το 1 κολοκύθι κομμένο σε ροδέλες και τα βράζω για 5’ με ανοιχτό καπάκι. Ρίχνω πίσω στη σούπα τα αλεσμένα λαχανικά και το χυμό λεμονιού και ανακατεύω. Σερβίρουμε σε ένα πιάτο και προσθέτω σε κάθε πιάτο ½ βολβό παντζαριού κομμένο σε μικρά κομμάτια.

Έτοιμη η σούπα!!

Καλή όρεξη!!


Η Μαρία Μπασκίνη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, RD, PhD. Η Μαρία είναι απόφοιτος του University of Surrey της Μεγάλης Βρετανίας (BSc Nutrition) και του New York University των ΗΠΑ (MSc Clinical Nutrition) καθώς και πιστοποιημένη Διαιτολόγος στις ΗΠΑ (RD). To 2019 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στον τομέα της Νευροψυχολογίας της Διατροφής. Στην επιστημονική της δράση συγκαταλέγονται δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συμμετοχή με ερευνητικές διαλέξεις και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2004 διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη και είναι εξωτερικός συνεργάτης του τμήματος υγείας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Instagram: @mbaskini_nutrition

Author