Κεφτεδάκια Φακής με Σως από Ταχίνι

Από την Ξένια Τζιβόγλου, vegan chef.

Υλικά (για 6 άτομα)

4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 ½ φλ. μαγειρεμένη φακή (βρασμένη)
1 ½ κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη και βασιλικό
1 κ.σ. πάστα τομάτας
1/4 φλ. φρεσκοκομμένο μαϊντανό
1/4 κ.γλ. αλάτι και πιπέρι
1 φλ. τοματίνια για διακόσμηση
1 κ.σ. ψίχουλα ψωμιού

Για τη σως από ταχίνι
2 μεσαίες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/4 φλ. χυμό λεμονιού
1/2 φλ. βιολογικό ταχίνι
1/2 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι
1 πρέζα κύμινο
6 κ.σ. κρύο νερό (ή περισσότερο αν χρειαστεί)

Σε ένα μεσαίο μπολ βάλτε το σκόρδο και το χυμό λεμονιού και αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά. Έπειτα προσθέστε το ταχίνι, το αλάτι και το κύμινο και ανακατέψτε καλά.

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξτε 1 κ.σ. κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Σοτάρετε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Σουρώστε τις φακές και αφήστε τες να κρυώσουν. Έπειτα βάλτε τες στο μπλέντερ μαζί με 1 κ.σ. σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι και αναμείξτε τα. Ρίξτε το μείγμα μέσα στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά και σοτάρετέ τα. Η υφή θα πρέπει να είναι σαν ζύμη. Εάν το μείγμα είναι πολύ υγρό προσθέστε τα ψίχουλα ψωμιού. Χρησιμοποιήστε 1 κ.σ. για να σχηματίσετε μπαλάκια. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Προσέξτε οι μπάλες να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Αφού ψηθούν, αφήστε τες να κρυώσουν και τοποθετήστε τες σε μια πιατέλα. Διακοσμήστε με τοματίνια και τη σως από ταχίνι στο πλάι.

Καλή σας όρεξη!


Η Ξένια Τζιβόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα και Σχέδιο Μόδας στις ΗΠΑ. Η ζωή της ξεκίνησε με ταξίδια σε διάφορες χώρες, στις οποίες γνώρισε τις παραδόσεις και τις κουλτούρες τους και γεύτηκε τις διαφορετικές κουζίνες τους. Πιστεύει ότι είναι τυχερή με την ζωή που έχει ζήσει. Τα τελευταία 10 χρόνια μπήκε η μαγειρική στη ζωή της, λόγω της μεγάλης της αγάπης γι αυτή. Μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες της ήταν η εκπαίδευση στο εστιατόριο Michllen Papillon Ledoyen με τον σεφ Yannick Alleno. Τα τελευταία 6 χρόνια περνάει πολλούς μήνες στις Κυκλάδες και προωθεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής (vegan). Το μότο της είναι «Η ζωή είναι ωραία, γεμάτη εμπειρίες και γνώσεις».

share post to:
Author