Από τη Μαρία Μπασκίνη – Αρσένη, PhD, MSc, RD Κλινική Διαιτολόγο.
Μια υγιεινή, θρεπτική και χορταστική χορτόπιτα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε φυτικές ίνες!
Οι πίτες είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Κάποια στιγμή είχα δοκιμάσει να κάνω, αλλά δεν είχε βγει καλή και είχα πει ότι δε θα ξαναδοκιμάσω. Μέχρι που μία πελάτισσά μου έδωσε κάποια πολύ χρήσιμα tips και η πίτα μου βγήκε τέλεια!! Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!!
Tips:
1. Λεπτό πλάστη.
2. Βάλτε και λίγο άσπρο αλεύρι για να μπορείτε να ανοίξετε το φύλλο πιο εύκολα.
3. Αν γίνουν τρύπες στα φύλλα δεν πειράζει γιατί θα καλυφθούν από το πάνω ή το κάτω φύλλο.
Υλικά για τη γέμιση (για 15 κομμάτια)
• 500γρ σπανάκι
• 1 μικρό ματσάκι άνηθο
• 1 κρεμμύδι
• 1 μικρό πράσο
• 1 μικρό μπολ φύλλα μουστάρδας
• 250γρ μανιτάρια
• 10γρ ελαιόλαδο
• Υλικά για τη ζύμη
• 550γρ αλεύρι ολικής
• 400γρ άσπρο αλεύρι
• 2 ποτήρια νερό
• 1 κ.σ. ξύδι
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
• 1 πρέζα κουκουρμά
• 80γρ ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
• Υλικά για το άπλωμα των φύλλων
• 40γρ αλεύρι ολικής για να άπλωμα των φύλλων

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το πράσο, τα φύλλα μουστάρδας και τα μανιτάρια. Τοποθετούμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε μία κατσαρόλα, 1 πρέζα μπαχαρικά και τα αχνίζουμε με 10γρ ελαιόλαδο για 20’ σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα λαχανικά με ένα σουρωτήρι και κρατάμε το υγρά που στραγγίζουν.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι ολικής, το άσπρο αλεύρι, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (χρησιμοποιούμε και τα υγρά που έχουν βγάλει τα μαγειρεμένα λαχανικά), το ξύδι, 1 πρέζα αλάτι, κουρκουμά και μαύρο πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει το ζυμαράκι μας. Χωρίζουμε το ζυμαράκι στα 4. Για να ανοίξουμε τα φύλλα ρίχνουμε κάθε φορά 10γρ αλεύρι ολικής και ανοίγουμε κάθε φορά το φύλλο.
Αλείφουμε τον πάτο του ταψιού με 25γρ ελαιόλαδο, τοποθετούμε το πρώτο φύλλο, αλείφουμε 10γρ ελαιόλαδο, από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο και αλείφουμε με άλλα 10γρ ελαιόλαδο. Πάνω από το δεύτερο φύλλο τοποθετούμε τη γέμιση των λαχανικών. Από πάνω απλώνουμε το τρίτο φύλλο και αλείφουμε 10γρ ελαιόλαδο και στο τέλος από πάνω του απλώνουμε και το τέταρτο φύλλο. Από πάνω απλώνουμε 25γρ ελαιόλαδο με έμφαση το λάδι να απλωθεί στις άκρες. Ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 1 ώρα.
Καλή όρεξη!!

Η Μαρία Μπασκίνη είναι απόφοιτος του University of Surrey της Μεγάλης Βρετανίας (BSc Nutrition) και του New York University των ΗΠΑ (MSc Clinical Nutrition) καθώς και πιστοποιημένη Διαιτολόγος στις ΗΠΑ (RD). To 2019 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στον τομέα της Νευροψυχολογίας της Διατροφής. Στην επιστημονική της δράση συγκαταλέγονται δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συμμετοχή με ερευνητικές διαλέξεις και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2004 διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη και είναι εξωτερικός συνεργάτης του τμήματος υγείας της Τράπεζας της Ελλάδας.