Gris de Nuit – Ένα μεγάλο Ελληνικό Rosé

Από τον Στέφανο Κόγια, DipWSET.

Ένα ροζέ από Μοσχοφίλερο του Κτήματος Τσέλεπου που θα ζήλευαν πολλά από τα πιο προβεβλημένα κρασιά της Προβηγκίας!

Τα άνθη και κυρίως τα αρώματα του τριαντάφυλλου κυριαρχούν στην πρώτη επαφή, παραχωρώντας σταδιακά τη θέση τους στην πιο φρουτώδη έκφραση αυτής της Μαντινείας, που αναδίδει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο τις γεύσεις του γκρέϊπφρουτ, των λεμονιών, του βερίκοκου και του μάνγκο.

Ένα αξιοπρόσεχτο στοιχείο είναι η βελούδινη αίσθηση της υφή του. Η υψηλή του οξύτητα ισορροπεί εξαιρετικά με την ένταση και την πυκνότητα του φρούτου στο στόμα, προσδίδοντας του νεύρο, φρεσκάδα, ενώ το τελείωμά του είναι σαγηνευτικό, καθώς αφήνει μια γλυκιά επίγευση.

Το Μοσχοφίλερο είναι μια ερυθρωπή ποικιλία, δηλαδή έχει κόκκινες φλούδες, που όμως δεν έχουν τη χρωματική ένταση που έχουν οι μαύρες ποικιλίες και γι αυτό δεν μπορούν να κάνουν ερυθρά κρασιά!

Για το Gris De Nuit όμως η εκχύλιση, δηλαδή η επαφή της φλούδας με τον χυμό των σταφυλιών, ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας μετά τη συγκομιδή. Εξ’ ου και το όνομα “Γκρι της Νύχτας”.

Μια σημαντική παράμετρος στην ιδιαιτερότητα αυτού του κρασιού είναι η πρώτη ύλη. Για την υψηλότερη δυνατή ποιότητα, ο όγκος παραγωγής μειώθηκε σημαντικά και τα σταφύλια προέρχονται αποκλειστικά από τα αμπέλια του Κτήματος που βρίσκονται στο αμπελοτόπι της Περπατιάρας ηλικίας 30 ετών, δηλαδή στην καλύτερη περίοδο της ποιοτικής τους απόδοσης.

Το Gris De Nuit εμπεριέχει και την προσωπική πινελιά της Ανδριανής και του Άρη Τσέλεπου, αποτυπώνοντας την αισθητική της νέας γενιάς του Κτήματος που υπεισέρχεται πλέον δυναμικά με μια πολύ φρέσκια και ανανεωμένη ματιά.


Ο Στέφανος Κόγιας τα τελευταία 17 χρόνια είναι σύμβουλος γεύσης και ασχολείται επαγγελματικά με το κρασί. Είναι κάτοχος του Level 4 WSET, Diploma του Wine and Spirit Education Trust (DipWSET) και του Πιστοποιητικού Κατάρτισης στον τομέα “Αμπελοκαλλιέργεια και Σύγχρονοι Μέθοδοι Οινοποίησης” του ΑΠΘ. Δημιούργησε και διευθύνει την εταιρεία Wine Style. Επιπλέον διευθύνει το project “Food and Wine Experience” και το Τhessaloniki Wine Show, μια έκθεση κρασιών στη Θεσσαλονίκη. Είναι εισηγητής της σχολής Wine and Spirit Professional Center (W.S.P.C.), ο επίσημος φορέας στην Ελλάδα  του Wine and Spirit Education Trust (W.S.E.T.), που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία. Τα τελευταία 15 χρόνια αρθρογραφεί στον Οινοχόο, στο krasiagr.com, στο D-Files magazine και στο περιοδικό Οινολογία.

share post to:
Author