Gingerbread Cookies
Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.
Τα πιο λαχταριστά & κατεξοχήν χριστουγεννιάτικα μπισκότα που λατρεύουν όλοι.
Υλικά:
-160γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
-3/4 κ.γ. κορν φλάουρ
-1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
-1/4 κ.γ. κανέλα
-1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
-1 πρέζα γαρίφαλο, σε σκόνη
-1 πρέζα αλάτι
-30γρ. λάδι καρύδας
-1 αβγό, μέτριο
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-60γρ. μελάσα ή μέλι
Πως να τα φτιάξετε;
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι ολικής, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός το λάδι καρύδας, το αβγό, το εκχύλισμα βανίλιας και τη μελάσα/μέλι μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και ομοιόμορφη ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο, βγάζουμε τη μεμβράνη, και ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια λίγου αλευριού σε πάχος 0,5 εκ. Κόβουμε με χριστουγεννιάτικα κουπ πατ σε διάφορα σχήματα, και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στον φούρνο για 8-10 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς τα μπισκότα, για περίπου 20 λεπτά. Αν θέλουμε μπορούμε να διακοσμήσουμε με λίγα blueberries!
Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.