Από το Στέφανο Κόγια, DipWSET.
Η υπερβολική κατανάλωση, και ειδικά όταν γίνεται τακτικά, δε συνίσταται ποτέ. Όποιος πίνει όμως οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ μπορεί να έχει βιώσει αυτό που διεθνώς ονομάζεται χανγκόβερ (hangover), ή πιο απλά, τον συνηθισμένο πονοκέφαλο μετά από ένα μεθύσι. Μερικοί άνθρωποι όμως είναι πιο επιρρεπείς από κάποιους άλλους και αυτό οφείλεται κυρίως σε γενετικά αίτια.
Σε μερικούς ανθρώπους ένα και μόνο ποτό είναι αρκετό για να προκαλέσει χανγκόβερ ενώ κάποιοι άλλοι μπορούν να πίνουν αρκετά ποτά χωρίς την παραμικρή αίσθηση χανγκόβερ και αυτό, επειδή οι παράγοντες που προκαλούν αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση, είναι πολλοί και διάφοροι σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει.
Η κατανάλωση νερού ή φαγητού ενώ κάποιος πίνει αλκοόλ, παίζει μεγάλο ρόλο καθώς η κατανάλωση του προκαλεί εφίδρωση και είναι διουρητικό, δύο καταστάσεις που μας κάνουν να χάνουμε ηλεκτρολύτες και υγρά και κατά συνέπεια να αφυδατωνόμαστε. Η κατανάλωση με άδειο στομάχι διευκολύνει το σώμα μας να απορροφήσει το αλκοόλ ταχύτερα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα του χανγκόβερ.
Τα τρόφιμα που είναι προτιμότερο να τρώμε ενώ πίνουμε, είναι αυτά που παραμένουν στο στομάχι για μεγάλύτερο χρονικό διάστημα, όπως αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά.
Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, αδυναμία, τρέμουλο, ναυτία και άλλα συμπτώματα που δε διαφέρουν καθόλου από αυτά του χανγκόβερ.
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια κατανάλωσης της αλκοόλης, η λήψη ορισμένων φαρμάκων ή ο κακός ύπνος μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα του χανγκόβερ.
Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι το αλκοόλ τείνει να παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος των γυναικών περισσότερο από ότι στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει, μάλλον επειδή οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταβολίσουν το αλκοόλ, πιθανώς λόγω της χημείας και της σύστασης του σώματος τους το οποίο είναι και χαμηλότερου συνολικού όγκου. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος ορκίζεται ότι μπορεί να καταπολεμήσει το χανγκόβερ, το σίγουρο είναι πως ένας μεγάλος αριθμός ποτών σίγουρα δε θα του επιτρέψει να το αποφύγει.

Ο Στέφανος Κόγιας τα τελευταία 17 χρόνια είναι σύμβουλος γεύσης και ασχολείται επαγγελματικά με το κρασί. Είναι κάτοχος του Level 4 WSET, Diploma του Wine and Spirit Education Trust (DipWSET) και του Πιστοποιητικού Κατάρτισης στον τομέα “Αμπελοκαλλιέργεια και Σύγχρονοι Μέθοδοι Οινοποίησης” του ΑΠΘ. Δημιούργησε και διευθύνει την εταιρεία Wine Style. Επιπλέον διευθύνει το project “Food and Wine Experience” και το Τhessaloniki Wine Show, μια έκθεση κρασιών στη Θεσσαλονίκη. Είναι εισηγητής της σχολής Wine and Spirit Professional Center (W.S.P.C.), ο επίσημος φορέας στην Ελλάδα του Wine and Spirit Education Trust (W.S.E.T.), που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία. Τα τελευταία 15 χρόνια αρθρογραφεί στον Οινοχόο, στο krasiagr.com, στο D-Files magazine και στο περιοδικό Οινολογία.