Από τη Ρέα Χατζηνικολάου της NUTRINGELIC.
Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε και εσείς μια εκκαθάριση στα ντουλάπια της κουζίνας σας; Πιστέψτε με, θα βρείτε πολλές ξεχασμένες συσκευασίες ή βάζα με ξηρούς καρπούς που μπορεί να μην θυμάστε καν από πότε είναι! Λαμβάνοντας υπόψιν την σημασία της διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων, μαζέψτε σε ένα μπολ όλους τους διαθέσιμους ξηρούς καρπούς, είτε παλιούς είτε φρέσκους και ετοιμαστείτε για μαγειρική. Το “treat” της ημέρας θα είναι η granola!
Η granola αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες επιλογές πρωινού, παγκοσμίως και καταναλώνεται με γάλα, γιαούρτι ή και σκέτο, σαν σνακ. Πολλές φορές όμως, η granola του «εμπορίου» υπόκειται σε επεξεργασία και έτσι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά για λόγους γεύσης αλλά και συντήρησης. Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε, πολλοί από εμάς την αποφεύγουμε.
Επιλέγοντας λοιπόν τον πιο εύκολο, οικονομικό και ασφαλή τρόπο για να απολαύσουμε τη granola μας χωρίς τύψεις επιλέγουμε να την φτιάξουμε χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με υλικά της επιλογής σας, γλιτώνοντας περιττές θερμίδες!
Όσον αφορά την θρεπτική της αξία, είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, και αντιοξειδωτικών συστατικών. Συγκρίνοντας μια σπιτική granola με αυτήν του εμπορίου, η σπιτική μας αποδίδει κατά μέσο όρο 200 θερμίδες ενώ του εμπορίου παραπάνω από 270 θερμίδες. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται στους υδατάνθρακες και στα λιπαρά, που ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος.
Βλέπετε και εσείς λοιπόν πόσο πιο υγιεινή είναι η «σπιτική λύση». Και πέρα από αυτό, η αγάπη και ο ελάχιστος κόπος που βάζουμε ενώ την μαγειρεύουμε την κάνουν ακόμα πιο νόστιμη και γλυκιά.
Όπως σας είπα και προηγουμένως, οι ξηροί καρποί που θα επιλέξετε είναι αποκλειστικά επιλογή δική σας.
Θα χρειαστούμε:
• 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
• ½ φλιτζάνι ξηρούς καρπούς της επιλογής σας (αμύγδαλα, καρύδια, Brazilian nuts, κλπ.)
• ½ φλιτζάνι “berries” και σπόρους της επιλογής σας (σταφίδες, goji berries, chia seeds κλπ.)
• 1 κουτ. σούπας μέλι
• 1 κουτ. σούπας τριμμένη καρύδα η/και κακάο nibs
• ½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου (χωρίς πρόσθετες ζάχαρες) ή ½ φλιτζάνι νερό
• 1 κουτ. σούπας κανέλα
• ½ κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
Μέθοδος παρασκευής:
Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τα υλικά μας, και τα αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να μουλιάσουν στο γάλα ή νερό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120 βαθμούς ενώ απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αφού έχουν περάσει τα πέντε λεπτά, ανακατεύουμε τα υλικά και στη συνέχεια τα απλώνουμε στο ταψί.
Ψήνουμε (στη μεσαία σχάρα) για 20 με 30 λεπτά (όσο πιο πολύ το αφήνουμε, τόσο πιο κρατσανιστή θα βγει). Αφού έχει περάσει ο χρόνος ψησίματος, αφαιρούμε το ταψί και αφήνουμε τη granola να κρυώσει για μερικά λεπτά. Αδειάζουμε και αποθηκεύουμε σε ένα βάζο. Απολαμβάνουμε και τη γεύση αλλά και το «νέο αρωματικό» της κουζίνας!
Η παραπάνω συνταγή μας δίνει 4 με 5 μερίδες granola. Επισκεφτείτε το Nutringelic για τυχόν απορίες και για περισσότερες λεπτομέρειες!
Καλή όρεξη & απόλαυση!!
Η Ρέα Χατζηνικολάου είναι Διατροφολόγος (BSc Nutrition) με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Επιστήμης Τροφίμων (MSc Food Science) στην Μεγάλη Βρετανία. Έχοντας πάντα στο μυαλό της το γνωστό ρητό, «είμαστε ό,τι τρώμε», από μικρή ηλικία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την παρασκευή φυσικών προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς από φυσικά, μη επεξεργασμένα υλικά. Τον Απρίλιο του 2020 δημιούργησε το δικό της brand, NUTRINGELIC, για να μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά της. Ο σκοπός της είναι να παρέχει DIY συνταγές ομορφιάς από φυσικά προϊόντα και παράλληλα διατροφικές συμβουλές πάνω στις τροφές που χρησιμοποιεί για την υλοποίηση τους. Η ίδια δηλώνει: «Η περιποίηση του εαυτού μας πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας. Με εύκολα υλικά, που υπάρχουν πάντα στο ράφι της κουζίνας μας, μπορούμε να του χαρίσουμε άπλετη αναζωογόνηση, φρεσκάδα και χαρά». Για αυτό το λόγο και το μότο της είναι: #treatyourselfright. Ακολουθήστε την και ταξιδέψτε μαζί της σε έναν κόσμο αγνής περιποίησης και ομορφιάς!