Ενδιαφέρουσες Ιστορίες με Θέμα το Κρασί απ’ όλο τον Κόσμο

Από το Βασίλη Γαλανό, Sommelier.

Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 2001 στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό, όλοι οι 54 προπτυχιακοί φοιτητές στην οινοποίηση και τη γευσιγνωσία πίστεψαν ότι δοκίμαζαν ένα κόκκινο κρασί, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένα χρωματισμένο λευκό κρασί. Επιπλέον, κατά τη σύγκριση πανομοιότυπου κρασιού με διαφορετικές τιμές, οι ειδικοί τείνουν να εξυμνούν το ακριβό κρασί, ενώ υποτιμούν το κρασί που έχει χαμηλότερη τιμή.

Το 1976, έγινε γευσιγνωσία κρασιού στο Παρίσι (Judgment of Paris) που σύγκρινε τυφλά τα κρασιά της Καλιφόρνιας με τα γαλλικά κρασιά. Η Καλιφόρνια κέρδισε και ο μόνος δημοσιογράφος που κάλυψε την εκδήλωση δέχτηκε πιέσεις να μην το αναφέρει.

Υπάρχει ένας οργανισμός που χρησιμοποιεί γευσιγνωσίες κρασιού για να σκάψει πηγάδια στην Αφρική. Ονομάζεται Wine to Water.

Το γηραιότερο άτομο στον κόσμο απέδωσε το γεγονός ότι έζησε τόσο (122) σε μια διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ελαιόλαδου, κρασιού Port και 1 κιλού σοκολάτας την εβδομάδα.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ένα ποτήρι κρασιού με ειδικό σχήμα, που διασφάλιζε το γεγονός ότι κάποιος δεν πίνει πολύ, για να διασφαλίσουν την μέτρια κατανάλωση του ποτού. Εάν το κρασί που σέρβιραν στο ποτήρι υπερέβαινε ένα ορισμένο επίπεδο, τότε όλο το περιεχόμενο του ποτηριού χυνόταν έξω.

Το 2001, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κρασιού έδωσε μια από τις χαμηλότερες δυνατές βαθμολογίες σε Μπορντό μέσης τιμής που σερβίρεται σε ένα φθηνό μπουκάλι. Όταν το ίδιο κρασί σερβιρίστηκε σε ένα ακριβό μπουκάλι, έλαβε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες.

Στο Βιετνάμ, μπορείτε να παραγγείλετε ένα κρασί με κόμπρα από το μενού των εστιατορίων. Ο σερβιτόρος θα πάρει μια ζωντανή κόμπρα, θα τη σκοτώσει επί τόπου, θα στραγγίσει το αίμα σε ένα ποτήρι κρασί ρυζιού και θα βάλει από πάνω την καρδιά της κόμπρας που χτυπάει ακόμα. Το καταπίνετε αμέσως σαν σφηνάκι…

Ο Σουηδός πρώην δάσκαλος φυσικής αγωγής, ο Richard Juhlin που έχει το ρεκόρ για τις περισσότερες σαμπάνιες που έχει δοκιμάσει στη ζωή του (12.000), στη διάσημη τυφλή δοκιμή του 2003, που διοργανώθηκε από το Spectacle du Monde, αναγνώρισε σωστά 43 από τα 50 κρασιά. Αυτός που ήρθε στη δεύτερη απάντησε σωστά μόνο για τέσσερα κρασιά!

Οι Κινέζοι που θέλουν να δείξουν τον πλούτο τους πίνουν ακριβά ερυθρά κρασιά αναμεμειγμένα με Coca-Cola και Sprite για να τα κάνουν να είναι πιο εύγευστα.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι βασιλιάδες απέφευγαν το κρασί λόγω της ομοιότητάς του με το αίμα. Πίστευαν ότι ήταν το αίμα εκείνων που μάχονταν τους θεούς και έχασαν και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση κρασιού έκανε τους ανθρώπους να χαλαρώνουν στις αισθήσεις τους και τους έκανε λίγο τρελούς.

Στη δεκαετία του 1860, ένας Γάλλος χημικός έκανε περιουσία πουλώντας κόκκινο κρασί αναμεμειγμένο με κοκαΐνη. Το «Vin Mariani» εγκρίθηκε από τη βασίλισσα Βικτώρια, τον Πρόεδρο McKinley και τον Πάπα Leo XIII.

Όλα τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού που επιθυμούν να εισέλθουν στο Λιμάνι του Λονδίνου πρέπει ακόμη να δώσουν δώρο ένα βαρέλι ρούμι ή κρασί στον Constable του Πύργου του Λονδίνου κατά την είσοδο.

Στην Ιαπωνία υπάρχει ένα σπα όπου μπορείτε να κολυμπήσετε σε πισίνα με τσάι, καφέ και κρασί.

Το παλαιότερο διατηρημένο μπουκάλι κρασί είναι περίπου 1700 ετών και εκτίθεται σε γερμανικό μουσείο.

Τα «πόδια» στο ποτήρι κρασιού δεν καθορίζουν πραγματικά την ποιότητα, αλλά το ιξώδες του κρασιού. Ένα κρασί που περιέχει περισσότερο αλκοόλ, γίνεται πιο παχύρρευστο. Εάν καλύψετε το ποτήρι με το χέρι σας, τα πόδια θα εξαφανιστούν.

Ένα πείραμα του 1997 διαπίστωσε ότι όταν έπαιζε γαλλική μουσική σε ένα κατάστημα, περισσότεροι πελάτες αγόραζαν γαλλικό κρασί. Όταν η μουσική άλλαξε στα γερμανικά, υπήρχαν περισσότερες πωλήσεις γερμανικού κρασιού.


Ο Βασίλης Γαλανός είναι πιστοποιημένος sommelier και σύμβουλος οίνου και γεύσης.

share post to:
Author