Ένα Κρασί από το Διάστημα σε Συσκευασία Έργου Τέχνης

Από το Στέφανο Κόγια, DipWSET.

Τον περασμένο Ιανουάριο ένα κιβώτιο με 12 φιάλες του κορυφαίου κρασιού Petrus από τη σοδειά του 2000, επανήλθε στην γη μετά από περισσότερο από ένα χρόνο παραμονής στο διάστημα. Πρόσφατα ο οίκος Christie’s ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ένα από αυτά τα μπουκάλια σε ιδιωτική δημοπρασία.

Υπολογίζεται ότι η τιμή αυτής της φιάλης θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο δολάρια, τα έσοδα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μελλοντικών δράσεων της διαστημικής εταιρείας Space Cargo Unlimited που ανέλαβε αυτό το εγχείρημα.

Το “διαστημικό” Petrus 2000 θα προσφερθεί σε μια μοναδική συσκευασία-μπαούλο, από δέρμα ειδικής κατεργασίας, το οποίο ήταν έμπνευση και χειροποίητη κατασκευή του Παρισινού οίκου Maison d’Arts Les Ateliers Victor σε συνεργασία με τον Γάλλο street artist Cyril Kongo. Για να ολοκληρωθεί αυτό το μοναδικό κομψοτέχνημα χρειάστηκαν πάνω από 900 ώρες χειρωνακτικής εργασίας.

Μέσα στον κορμό του μπαούλου υπάρχει ένα κινούμενο γλυπτό, που αποτυπώνει το ηλιακό σύστημα, το οποίο όταν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο ξεκλειδώνει το ειδικό θησαυροφυλάκιο μέσα στο οποίο θα βρίσκεται το “διαστημικό” κρασί μαζί με ένα “γήινο” μπουκάλι Petrus 2000 που δεν εγκατέλειψε ποτέ τη γη. Στα άλλα συρτάρια θα βρίσκονται μια κρυστάλλινη καράφα, δύο κρυστάλλινα ποτήρια και ένα ανοιχτήρι κρασιού, από το σπάνιο υλικό ενός μετεωρίτη που ανακαλύφθηκε στον Βόρειο Πόλο.

Τρία από τα μπουκάλια χρησιμοποιήθηκαν για μια γευστική δοκιμή που έγινε από δώδεκα κορυφαίους γευσιγνώστες, ενώ τα οκτώ φυλάσσονται για περαιτέρω εργαστηριακή μελέτη. Στόχος είναι να διερευνηθεί με ποιο τρόπο οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες, η υγρασία και η ακτινοβολία μπορούν να επηρεάσουν ένα κρασί σε μοριακό επίπεδο.

Η Space Cargo Unlimited για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου δεν συνεργάστηκε με τον Christian Moeix, ιδιοκτήτη του οινοποιείου που παράγει το Petrus, καθώς η ταυτότητα του κρασιού που κόστιζε περί τα 7.000 δολάρια η φιάλη, ήταν ένα πολύ προσεκτικά προστατευμένο μυστικό, μέχρι την ημέρα της γευστικής δοκιμής. 

Περιττό να πούμε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που διατίθεται στην αγορά ένα κρασί που παλαίωσε στο διάστημα.


Ο Στέφανος Κόγιας τα τελευταία 17 χρόνια είναι σύμβουλος γεύσης και ασχολείται επαγγελματικά με το κρασί. Είναι κάτοχος του Level 4 WSET, Diploma του Wine and Spirit Education Trust (DipWSET) και του Πιστοποιητικού Κατάρτισης στον τομέα “Αμπελοκαλλιέργεια και Σύγχρονοι Μέθοδοι Οινοποίησης” του ΑΠΘ. Δημιούργησε και διευθύνει την εταιρεία Wine Style. Επιπλέον διευθύνει το project “Food and Wine Experience” και το Τhessaloniki Wine Show, μια έκθεση κρασιών στη Θεσσαλονίκη. Είναι εισηγητής της σχολής Wine and Spirit Professional Center (W.S.P.C.), ο επίσημος φορέας στην Ελλάδα  του Wine and Spirit Education Trust (W.S.E.T.), που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία. Τα τελευταία 15 χρόνια αρθρογραφεί στον Οινοχόο, στο krasiagr.com, στο D-Files magazine και στο περιοδικό Οινολογία.

share post to:
Author