Dressings για Σαλάτες

Από  τη Μαρία Μπασκίνη – Αρσένη, PhD, MSc, RD Κλινική Διαιτολόγο.

Οι σαλάτες προσφέρουν αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φυτοχημικές ουσίες και ενυδάτωση. Πώς μπορούμε να κάνουμε όμως τη σαλάτα μας πιο ενδιαφέρουσα χωρίς τις περιττές θερμίδες;

Σας έχω εδώ κάποιες ιδέες για υγιεινά salad dressings για να τις απογειώσετε. Είναι light, πανεύκολα, πεντανόστιμα, γεμάτα superfoods, χωρίς περιττά πρόσθετα και χρώματα! Δε χρειάζεται να φτιάχνετε κάθε μέρα το salad dressing. Μπορείτε να φτιάξετε κάποια και να τα φυλάξετε στο ψυγείο σας για 4-5 ημέρες. Μπορείτε ακόμη να τα χρησιμοποιήσετε για να μαρινάρετε κρέατα ή λαχανικά!

Γενικές οδηγίες για την παρασκευή salad dressing:

1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά κομμένα σε μικρότερα κομμάτια στο μπλέντερ.
2. Χτυπάμε μέχρι όλα τα υλικά να πολτοποιηθούν και να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
3. Τοποθετούμε το μίγμα σε βάζο και το αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες, για να δέσουν όλα τα υλικά και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Τα υλικά σε κάθε συνταγή βγάζουν περίπου 2 μερίδες.

Καλή απόλαυση!

Salad dressing με γιαούρτι

Υλικά
3 κ.σ. γιαούρτι
½ σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. λάδι
½ κ.γ. ξερό μαϊντανό
2 κ.σ. νερό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κουκουρμά
1 πρέζα μαύρο πιπέρι

Salad dressing με κεφίρ και δυόσμο

Υλικά
50mL κεφίρ
½ κ.γ. ξερό δυόσμο
1 κ.γ. μουστάρδα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κουκουρμά
1 κ.γ. λάδι

Salad dressing με cottage cheese

Υλικά
2 κ.σ. cottage cheese (70γρ)
1 κ.γ. πατέ ελιάς
1 μικρή ντομάτα
1 πρέζα ρίγανη

Salad Dressing με σάλτσα σόγιας, lime και τσίλι

Υλικά
4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.γ. λάδι
Χυμό από ½ lime
1 μικρό κομμάτι τσίλι (ανάλογα με το πόσο καυτερή θέλετε τη dressing)
1 πρέζα κουκουρμά
1 πρέζα μαύρο πιπέρι

Salad dressing με μέλι και μουστάρδα

Υλικά
1 κ.γ. μέλι
2 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. λάδι
1 κ.γ. ξύδι
2 κ.σ. νερό
1 μικρό κομμάτι τζίντζερ (ginger) 3γρ
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι

Salad dressing με ντομάτα

Υλικά
1 κ.σ. λάδι
1 μικρή ντομάτα
½ κρεμμύδι ψημένο σε 30mL ξύδι μπαλσάμικο
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα αλάτι

Salad dressing με αβοκάντο

Υλικά
½ αβοκάντο
Χυμό από ½ λεμόνι
½ σκελίδα σκόρδο
½ κ.γ. ξερό βασιλικό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
3 κ.σ. νερό

Σ’ αυτή τη συνταγή ταιριάζει αν θέλετε να προσθέσετε και κόλιανδρο.


Η Μαρία Μπασκίνη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, RD, PhD. Η Μαρία είναι απόφοιτος του University of Surrey της Μεγάλης Βρετανίας (BSc Nutrition) και του New York University των ΗΠΑ (MSc Clinical Nutrition) καθώς και πιστοποιημένη Διαιτολόγος στις ΗΠΑ (RD). To 2019 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στον τομέα της Νευροψυχολογίας της Διατροφής. Στην επιστημονική της δράση συγκαταλέγονται δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συμμετοχή με ερευνητικές διαλέξεις και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2004 διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη και είναι εξωτερικός συνεργάτης του τμήματος υγείας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Instagram: @mbaskini_nutrition

share post to:
Author