Μπισκότα Digestive με Φαγόπυρο και Λάδι Καρύδας

Από τη food blogger, Not Guilty Food.

Στα πλαίσια της νηστείας και της υγιεινής διατροφής που ακολουθούμε πάντα τέτοια εποχή στο σπίτι μας, έχω εξαφανίσει ό,τι θα μπορούσε να μας παρασύρει διατροφικά και να μας βγάλει από το πρόγραμμά μας. Κυρίως έχω εξαφανίσει όλα αυτά που μας αρέσουν και τα προτιμάμε για τις μικρές -σπάνιες αλλά σίγουρα υπαρκτές- διατροφικές μας ατασθαλίες.

Οι δικές μου ατασθαλίες έχουν να κάνουν κυρίως με αλμυρές λιχουδιές και γεύσεις και πολύ σπάνια με κάτι γλυκό. Και όταν αναζητώ κάτι γλυκό, θα πρέπει να μην είναι και πολύ γλυκό και να έχει οπωσδήποτε και αλεύρι. Ας πούμε πως τα μπισκότα ανήκουν ακριβώς σε αυτή την κατηγορία και πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να θεωρηθούν η δική μου ατασθαλία.

Τα μπισκότα είναι τα μόνα “γλυκά” που εγώ, ως Βέσνα, λιμπίζομαι και ομολογώ πως εδώ, ναι, υπάρχει και μια μικρή εξάρτηση. Λατρεύω αυτόν τον κριτσανιστό ήχο όταν σκάει στο στόμα μου και τα αρώματα που ανάλογα με τη γεύση με πλημμυρίζουν. Τα μπισκότα συντελούν στην ευτυχία μου και με κάνουν χαρούμενη, αυτό είναι ξεκάθαρο!

Για να μπορώ λοιπόν να απολαμβάνω τα μπισκότα μου περισσότερο, χωρίς ιδιαίτερες ενοχές, σκαρφίζομαι κατά καιρούς διάφορα ώστε να τα κάνω λιγότερο γλυκά και πιο υγιεινά, αλλάζω τα αλεύρια τους πρασπαθώντας συγχρόνως να διατηρώ τη γεύση τους, για να μπορούμε να τα απολαμβάνουμε συχνότερα χωρίς να μας γεμίζουν τύψεις κάθε φορά που τρώμε ένα. Φυσικά, στην αναζήτηση του πιο υγιεινού μπισκότου βοήθησε και ο ερχομός της κόρης μου. Ήθελα τα μπισκοτάκια που φτιάχνουμε (αναμφίβολα από τα must όταν έχεις παιδιά) να μην είναι τίποτα λιγότερο από θρεπτικά, γευστικά και όμορφα, πάντα στα πλαίσια της σωστής διατροφής για ένα παιδί.

Έτσι, χρόνια τώρα έχω καταλήξει σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες συνταγές μπισκότων με απόλυτα προσεγμένα και διαλεγμένα υλικά, προς γενική ικανοποίηση όλων. Ομολογώ πως αρκετές φορές, στην προσπάθεια μου να κάνω τα πράγματα ακόμη πιο υγιεινά, ξέφευγα λίγο παραπάνω με τα εναλλακτικά υλικά με αποτέλεσμα τα μπισκότα μου να υστερούν λίγο σε εμφάνιση, παραμένοντας ωστόσο πολύ νόστιμα.

Ένα από τα super θρεπτικά μπισκότα, διάσημα και πολύ αγαπητά, είναι και τα μπισκότα Digestive. Καταρχάς, από την ίδια τους την ονομασία ξέρεις πως τρως κάτι υγιεινό, κάτι που σου κάνει καλό. Είναι ίσως από τα λίγα που, αν και σπάνια, θα αγοράσω σε μια κρίση έλλειψης μπισκότου. Είναι από τα μπισκότα που έκανα συχνά και ίσως και η μόνη συνταγή που θα χρειαζόμουν για να φτιάξω μπισκότα, όμως τα υλικά τους δεν συνεργάζονται πολύ για να φτιάξει κανείς εύπλαστα μπισκότα σε ωραία σχήματα, πλεξούδες και άλλα περίτεχνα σχέδια. Για αυτόν τον λόγο θα τα δείτε πάντα στο κλασικό στρογγυλό τους σχήμα κομμένα με κουπ και με τα χαρακτηριστικά γράμματα Digestive επάνω.

Χρειάζομαι επειγόντως τον γνωστό κριτσανιστό ήχο, χρειάζομαι λίγη παραπάνω δόση γλύκας και ευτυχίας. Χρειάζομαι τα μπισκοτάκια μου. Όμως τελευταία έχω διαπιστώσει πως έχω μια μικρή δυσκολία με τη βρώμη, βασικό συστατικό των Digestive μπισκότων, και σκέφτομαι να την αποφύγω. Σήμερα φτιάχνω τα πιο εναλλακτικά Digestive μπισκότα που φάγατε ποτέ!

Κάτι τέτοιες στιγμές θυμάμαι πάντα έναν από τους πολλούς λόγους που αγαπώ τη μαγειρική, τη μαγεία του baking… Άπειροι, ατέλειωτοι, ανεξάντλητοι, χωρίς τέλος συνδυασμοί υλικών. Φαντασία και όρεξη να έχεις! Στη θέση της βρώμης σήμερα βάζω αλεσμένες νιφάδες φαγόπυρου (που μάλλον δεν με πειράζει) και στη θέση του βουτύρου, γιατί νηστεύουμε, το αγαπημένο μου λάδι καρύδας. Το αποτέλεσμα? Τα πιο υπέροχα, τραγανά, σχεδόν τραχιά, crispy, αρωματικά, super γευστικά αλλά και super υγιεινά Digestive μπισκότα!

Συνταγή

Υλικά

200γρ αλεύρι ολικής άλεσης
200γρ νιφάδες φαγόπυρου, αλεσμένες σε σκόνη
6κσ ζάχαρη σκούρη
2κγ baking powder
1/2κγ αλάτι
200γρ λάδι καρύδας
6κσ γάλα καρύδας (μπορεί να χρειαστείτε και λίγο επιπλέον)

Εκτέλεση

1. Σε ένα πολυμίξερ, αλέστε τις νιφάδες φαγόπυρου σε σκόνη. Προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder, τη ζάχαρη και πατήστε το μίξερ για ακόμη λίγες στροφές ώστε να ανακατευτούν πολύ καλά τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέστε το λάδι καρύδας και σταδιακά το γάλα. Η ζύμη είναι αρκετά σκληρή και τραχιά και θέλει λίγη προσπάθεια για να δέσει. Μην περιμένετε μια ζύμη λεία και εύπλαστη. Με λίγη καλή προσπάθεια και την προσθήκη του γάλατος, θα δημιουργήσετε μια μπάλα. Κλείστε τη σε μια μεμβράνη, πατήστε τη να απλωθεί και αφήστε τη στο ψυγείο γαι 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210C. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και ακουμπήστε τη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίξτε την προσεκτικά με τον πλάστη, έχει την τάση να διαλύεται οπότε θέλει λίγη προσοχή, και αρχίστε να σχηματίζετε τα μπισκότα σας σε κλασικό στρογγυλό σχήμα ή κάποιο άλλο σχέδιο (εδώ επέλεξα το σχήμα της μαργαρίτας). Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και τα γράμματα έτσι ώστε να γράφουν Digestive (υπάρχουν στο εμπόριο, σε ειδικά καταστήματα ζαχαροπλαστικής) πιέζοντας απαλά στην επιφάνεια του μπισκότου. Απλώστε τα σε μια επιφάνεια ψησίματος που έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε τα μπισκότα για 12 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να στεγνώσει καλά η επιφάνειά τους.


Η Βέσνα Ξανθοπούλου είναι food blogger, food traveler & food lover. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται πίσω από το food blog Not Guilty Food και μοιράζεται μαζί μας τις γαστριμαργικές της περιπέτειες και όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά στην κουζίνα της. Το blog στάθηκε ως η τέλεια ευκαιρία για να βγουν προς τα έξω οι δύο μεγάλες της αγάπες, η μαγειρική και το food photography. Καθημερινά πειραματίζεται φτιάχνοντας όμορφα, δημιουργικά πιάτα, χωρίς ενοχές και περιορισμούς. Δεν υπάρχουν ένοχες, απαγορευμένες τροφές παρά μόνο σεβασμός για τις πρώτες ύλες, ισορροπία και μέτρο. Αυτό είναι και το Not Guilty Food. Αγάπη, σεβασμός και μέτρο.

share post to:
Author