Από τις Παραδοσιακές Μαγείρισσες στο Private Cheffing

Από τη Σύλβια Κουμεντάκη, του Chef stories.

Από τη δεκαετία του 50 ακόμη, και πολύ έντονα στα 80ς & 90ς, η άξια παραδοσιακή μαγείρισσα της Θεσσαλονίκης, η περίφημη κυρία Μάγδα, καλούνταν να μαγειρέψει στο σπίτι της αστικής οικογένειας. Είτε σε καθημερινή βάση, είτε για κάποια ειδική περίσταση, το επονομαζόμενο «κάλεσμα», καταλάμβανε το χώρο της κουζίνας και έδινε μαθήματα γεύσης και κομψοτεχνίας.

Σήμερα, στη γαστρονομική σκηνή επικρατούν αρκετοί τρόποι και συνθήκες, όπου ετοιμάζουν άλλοι για εμάς, τα γεύματά μας:

  • Σε ένα όμορφο περιβάλλον, με περιποιημένα τραπέζια και εκπαιδευμένο προσωπικό: από παραδοσιακή ταβέρνα & μεζεδοπωλείο έως ένα fine dining restaurant.
  • Στο σπίτι μας, όπου ένα γεύμα ή ένα finger food buffet menu, παραδίδεται από εταιρία που παρέχει catering services, τελικά παρασκευασμένο, στις σωστές συνθήκες, από έμπειρο προσωπικό, που έχει την ευθύνη του χώρου και του service.
  • Συγκεκριμένο menu, από κλασσικά εστιατόρια κάθε κατηγορίας, τουλάχιστον μέχρι την προ Covid-19 περίοδο αλλά και σήμερα, που παραδίδουν στο χώρο μας. Μπορεί να είναι έτοιμο προς κατανάλωση ή προετοιμασμένο έως ένα σημείο, ελληνικής κουζίνας, comfort food, ethnic, gourmet: Covid-19 restaurants new dining experiences.
  • Ένας personal chef, που έχει αντικαταστήσει την κλασσική μαγείρισσα του αστικού σπιτιού.
  • Στο χώρο μας, όπου θα ετοιμαστεί το γεύμα μιας ειδικής περίστασης ή για κάποιο group καλεσμένων από έναν επιλεγμένο private chef. Ο Chef προτείνει ένα special menu, με φρέσκες πρώτες ύλες, που έχει προμηθευτεί και προετοιμάσει, ολοκληρώνει τα εδέσματα στο χώρο μας και μεριμνεί για το τραπέζι, την art de la table, αλλά και την απαραίτητη καθαριότητα.

Το Private cheffing προφανώς επηρεάστηκε από την πανδημία και τις επιπτώσεις που είχε στον περιορισμό των εκδηλώσεων και την μείωση του τουρισμού κατά το 2020.

Αν και η ανάγκη για πιο ιδιαίτερο φαγητό στο σπίτι και η τάση να γίνουν οι «ρουτίνες», όπως ένα απλό δείπνο, πιο gourmet, εντάθηκαν, η ιδέα να μπει κάποιος ξένος στο σπίτι μας και να χειριστεί την κουζίνα μας, μάλλον εύκολα αποτρέπει, όσο η πανδημία επιμένει, κάθε μορφής cheffing.

Ωστόσο, οι αισιόδοξες και θετικές προοπτικές, τόσο από υγειονομικής πλευράς (εμβολιασμένο προσωπικό) όσο και το αχνό φως που ελπίζουμε ότι θα φανεί από την πλευρά του τουρισμού, έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ιδιαίτερα έντονα αιτήματα για private cheffing. Η τάση δείχνει ότι θα ξεκινήσουν να γίνονται πολλές κρατήσεις από το Μάιο και μετά, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από ταξιδιώτες υψηλών απαιτήσεων που προγραμματίζουν διαμονή σε βίλες, σουίτες, ιδιωτικές κατοικίες σε οργανωμένες μονάδες και επιθυμούν μία μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στη γαστρονομία.

Το Private cheffing προσφέρει:

  • Ιδιωτικότητα.
  • Περιποίηση σε υψηλό επίπεδο.
  • Δυνατότητα επιλογής μενού, ύφους και κουζίνας.
  • Επιλογή του ανθρώπου που θα το παρέχει: υπάρχουν ανάλογα εργαλεία επιλογής των επαγγελματίων αυτών, όπως πλατφόρμες με προφιλ, βιογραφικό, δείγματα δουλειάς και περιοχές που εξυπηρετούν.
  • Δυνατότητα παροχής μαθημάτων μαγειρικής, μία υπηρεσία που προσφέρει την χαρά της μύησης στην ελληνική κουζίνα, τα τοπικά υλικά, τα superfoods και τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος κάποιων κλασσικών εδεσμάτων.

Επομένως η λύση του private cheffing είναι ιδανική, μια και προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα dinner που θα αντιπροσωπεύει τη γαστρονομία του τόπου με τοπικά προϊόντα και αυθεντικές γεύσεις, όσο πολύπλοκο, παραδοσιακό ή gourmet επιθυμεί ο πελάτης και προσφέρεται στον ασφαλή χώρο διαμονής του επισκέπτη.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες τους chef


Η Σύλβια Ιωάννα Κουμεντάκη ξεκίνησε με σπουδές & καριέρα στη διοίκηση διαφήμισης και το marketing. Μαζί με την αδελφή της Ελένη δημιούργησαν το 2007 το Chef stories, όπου έχει την ευθύνη της διοίκησης της εταιρείας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη συμβουλευτική σε θέματα επικοινωνίας & ανάπτυξης στον κλάδο της γαστρονομίας, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την παραγωγή gourmet προϊόντων. Μέλος της διοικητικής ομάδας του Marketing Club Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη της ομάδας επικοινωνίας.

share post to:
Author