Αλμυρά Muffins με Kαλαμποκάλευρο και Φέτα

Από τη food blogger, Not Guilty Food.

Υπάρχουν, ευτυχώς, κάποιες συνταγές στανταράκια που είναι πάντα εκεί και σώζουν τις μανούλες στις δύσκολες στιγμές της καθημερινής αναζήτησης του τι μαγειρεύουμε σήμερα!

Μπορώ να την αντιληφθώ αυτή την αγωνία γιατί την έζησα και η ίδια. Και επιπλέον το δικό μου παιδί, αν και έτρωγε σχεδόν τα πάντα, έτρωγε πάντα τη μισή μερίδα. Τόσο χωρούσε φαίνεται! Αποτέλεσμα ήταν πως πεινούσε, και πολύ λογικό, κάθε δύο ώρες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως την ώρα που μάζευα τα πιάτα από το τραπέζι άκουγα το κλασικό “τι θα φάμε μετά”? Και φυσικά εννοούσε κάτι διαφορετικό από αυτό που φάγαμε στο προηγούμενο γεύμα μας. Ήθελε πάντα να ξέρει πως εγώ ήδη ετοιμάζω το επόμενο γεύμα! Μεγάλο άγχος!

Σε συνεχή αναζήτηση της ποικιλίας λοιπόν. Η λέξη κλειδί, ποικιλία! Το αγαπημένο τυράκι αλλά και οι ζύμες είναι κάτι το θεόσταλτο. Μπορείς να κάνεις εύκολα θαύματα με αυτά τα θρεπτικότατα υλικά σε ένα σωρό παραλλαγές (και να μην φαίνονται ίδια) και επίσης τα παιδιά φαίνεται πως τρελαίνονται για αυτά.

Απίστευτες λύσεις για το πρωινό γεύμα, για snacks που στέλνουμε στο σχολείο, απαραίτητα για τα βραδινά πιάτα. Τέλειες λύσεις για παιδικά πάρτι. Γρήγορα, εύκολα, μαγικά. Φυσικά, δεν αφορούν μόνο στα μικρά παιδιά αλλά σε όλη την οικογένεια, γιατί απλώς είναι πολύ μαμαδίστικα και λαχταριστά!

Σήμερα φτιάχνω μια τέτοια μαγική συνταγή. Πρέπει να την έχω φτιάξει χιλιάδες φορές, απόδειξη του πόσο διαχρονική είναι. Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια βρίσκεται στην κορυφή των αλμυρών μας snacks. Είναι σούπερ υγιεινά, ελαφριά, απλά, εύκολο να μεταφερθούν σε ταπεράκι στο σχολείο και θεϊκά νόστιμα!

Ένα άλλο σούπερ ατού της συνταγής αυτής είναι πως μπορείτε να φτιάξετε τα αλμυρά muffins σε πολλά σχήματα και σχέδια. Από χριστουγεννιάτικα δεντράκια μέχρι αρκούδες και μαργαρίτες, είναι τόσο εύκολο να τα κάνετε πάντα επίκαιρα. Υπάρχουν τόσες υπέροχες αντικολλητικές θήκες σιλικόνης με σχέδια. Και τα παιδιά το ξέρετε πως τρελαίνονται για αυτά!

Και ακόμη κάτι μαγικό. Μπορείτε να κάνετε αρκετή ποσότητα από αυτά τα πεντανόστιμα muffins και να τα καταψύξετε σε σακουλάκια. Μόλις τα χρειαστείτε θα είναι εκεί, χρειάζονται μόνο ένα δεκάλεπτο ζέσταμα στον φούρνο στους 150C και θα είναι ζεστά και φρέσκα σαν να τα φτιάξατε μόλις εκείνη τη στιγμή.

Υλικά

10-12 muffins ανάλογα με το μέγεθος
6κσ καλαμποκάλευρο
5κσ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κγ baking powder
½ κγ αλάτι
3 αυγά
150ml ελαιόλαδο
150ml γάλα ή κεφίρ
300γρ φέτα λιωμένη με το πιρούνι

Θήκες μιας χρήσης για muffins ή θήκες σιλικόνης

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185C. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το bp και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε γάλα, το ελαιόλαδο και τα αυγά και πάλι ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Το μείγμα είναι εύπλαστο και λείο. Τέλος, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα ή και κάποιο άλλο τυρί που ενδεχομένως προτιμάμε. Γεμίζουμε τις θήκες μιας χρήσης (τις προτίμησα γιατί είναι πιο εύκολο να τις πάρει το παιδί μαζί του και στο σχολείο) ή τις θήκες σιλικόνης κατά τα 2/3. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
  2. Το πολύ καλό με αυτή τη συνταγή είναι πως μπορείτε να κάνετε αρκετή ποσότητα και να τα καταψύξετε ψημένα. Βγάζοντάς τα από τον καταψύκτη, τα βάζετε σε ζεστό φούρνο για 10 λεπτά περίπου και είναι σαν να τα έχετε μόλις φρεσκοψήσει. Και φυσικά είναι τέλεια λύση και για τα παιδικά πάρτι αλλά και σαν ένα σπιτικό snack για το σχολείο.

Η Βέσνα Ξανθοπούλου είναι food blogger, food traveler & food lover. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται πίσω από το food blog Not Guilty Food και μοιράζεται μαζί μας τις γαστριμαργικές της περιπέτειες και όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά στην κουζίνα της. Το blog στάθηκε ως η τέλεια ευκαιρία για να βγουν προς τα έξω οι δύο μεγάλες της αγάπες, η μαγειρική και το food photography. Καθημερινά πειραματίζεται φτιάχνοντας όμορφα, δημιουργικά πιάτα, χωρίς ενοχές και περιορισμούς. Δεν υπάρχουν ένοχες, απαγορευμένες τροφές παρά μόνο σεβασμός για τις πρώτες ύλες, ισορροπία και μέτρο. Αυτό είναι και το Not Guilty Food. Αγάπη, σεβασμός και μέτρο.

share post to:
Author