«Αφρώδη κρασιά» – Wine Club THESSALONIKI

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Η ζήτηση για αφρώδη κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται. Παρόλο που οι ειδικοί συζητούν μια πιθανή επιβράδυνση στο εγγύς μέλλον, η παγκόσμια αγορά τους αναμένεται να έχει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,48% (CAGR 2024 – 2028). Σαν αποτέλεσμα αυτής της παγκόσμιας δίψας για φυσαλίδες, σήμερα, αφρώδη κρασιά παράγονται σχεδόν παντού στον πλανήτη, από το Devonshire έως στη… Tierra del Fuego! Σαφώς, βασίλισσα είναι η Σαμπάνια, η οποία, ωστόσο, αντιπροσωπεύει μόλις το 15% των αφρωδών κρασιών που παράγονται παγκοσμίως. Φημισμένα και δημοφιλή αφρώδη κρασιά παράγονται και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, όπως τα A.O.C. Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne, Clairette de Die αφρώδη του Λίγηρα, τα Crémant της Αλσατίας και της Βουργουνδίας. Η Ιταλία παράγει ευκολόπιοτα Prosecco, Moscato d’ Asti και πληθωρικά Franciacorta. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πολύ γνωστά από την περιοχή του Penedès στην Ισπανία.

Η ζήτηση για αφρώδη κρασιά αυξάνεται και στην Ελλάδα. Οι οινοποιοί απαντούν με αρωματικά, ευχάριστα κρασιά με φυσαλίδες και προσιτή τιμή, θέλοντας να χτίσουν μια μόνιμη σχέση με το κοινό τους. Champagne, Prosecco, Moscato d’ Asti, Cava… Ζίτσα, Ρόδος, Αμύνταιο, Μαντίνεια, Λήμνος… Ντεμπίνα, Αθήρι, Βιδιανό, Μοσχοφίλερο, Μοσχάτο, Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο…. Παραδοσιακή μέθοδος και Cuve Close. Αριθμοί και παγκόσμιες τάσεις στην κατανάλωση.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, στις 20.00, στην επόμενη συνάντησή του Wine Club THESSALONIKI θα μάθουμε τα πάντα για τα «Αφρώδη κρασιά», από τα σταφύλια και τις μεθόδους παραγωγής έως τους τρόπους κατανάλωσης. Με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα δοκιμάσουμε -τυφλά όπως πάντα- ελληνικές και αλλοδαπές εκλεκτές φυσαλίδες, αναζητώντας τα κλειδιά του συνεχώς αυξημένου ενδιαφέροντος των καταναλωτών παγκοσμίως. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο Στέλλιος Μπουτάρης και ο οινολόγος Αντώνης Κιοσέογλου από το Κτήμα Κυρ Γιάννη.

Και όπως κάθε χρονιά, στο τέλος της συνάντησης θα κοπεί βασιλόπιτά η οποία θα αναδείξει τους τυχερούς της χρονιάς που θα κερδίσουν από μία φιάλη magnum!

Οι συναντήσεις του Wine Club THESSALONIKI ’96 για τη σεζόν 2023 – 2024 πραγματοποιούνται σε αίθουσες του The Met Hotel (26ης Οκτωβρίου 48, Θεσσαλονίκη). (Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη για τους επισκέπτες αλλά και τα μέλη)


Το Wine Club THESSALONIKI ’96, μια από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων του Κρασιού στην Ελλάδα, διανύει την 28η χρονιά λειτουργίας του. Συνδυάζοντας την προσεκτική οργάνωση και συνέπεια μέσα στον χρόνο, τη σωστή οινική εκπαίδευση και ενημέρωση από επιστήμονες με τη φιλική ατμόσφαιρα, συνεχίζει να συγκεντρώνει τους οινόφιλους της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση της Βόρειας Ελλάδας, να διευρύνει τις οινικές τους γνώσεις, να ικανοποιεί τις αναζητήσεις τους.

Πληροφορίες: www.wineplus.gr, info@wineplus.gr

Author