10 Συνδυασμοί Κρασιού με Σολομό

Ο σολομός είναι για πολλούς το κοτόπουλο του κόσμου των ψαριών – ένα συστατικό που μπορείτε να σερβίρετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και γι’ αυτό μπορεί να συνδυαστεί με διαφορετικά κρασιά.

Ο σολομός είναι ένα πλούσιο ψάρι, συχνά σερβίρεται με κρέμα γάλακτος ή βούτυρο και ως εκ τούτου μπορεί να συνδυαστεί με ένα μετρίου έως γεμάτου σώματος λευκό κρασί όπως το chardonnay. Αλλά σήμερα σερβίρεται ωμό ή στη σχάρα, κάτι που ανοίγει την πόρτα σε πολλούς άλλους συνδυασμούς.

Προτάσεις συνδυασμού κρασιού με σολομό:

1. Ακατέργαστος σολομός, όπως σασίμι σολομού ή ταρτάρ

Συνδυάστε τον με ένα τραγανό φρέσκο ​​λευκό κρασί, όπως ένα ποτηράκι gruner, ασύρτικο δεξαμενής ηπειρωτικής Ελλάδας, ή ένα ξηρό ροζέ (κατά προτίμηση από ξινόμαυρο).

2. Σολομός ceviche

Ισχύει το ίδιο και για το μαρινάρισμα, όπως και για το ίδιο το ψάρι. Το Torrontes από την Αργεντινή είναι ένα καλός συνδυασμός. Ένα ασυνήθιστο match, που λειτουργεί καλά είναι κι ένα Soave από την Ιταλία.

3. Κρύος σολομός με μαγιονέζα ή τερίνα σολομού

Το Chablis είναι ένα απίστευτα αξιόπιστο ταίριασμα για αυτό το είδος πιάτων, αλλά και άλλα τραγανά ξηρά λευκά όπως Pinot Grigio, Μοσχοφίλερο, Albarino, Sancerre ή ένα τραγανό Chenin Blanc θα ταιριάζουν επίσης πάρα πολύ.

4. Ζεστός σολομός με σάλτσα hollandaise ή beurre blanc

Ένα κλασικό πιάτο σολομού, που ταιριάζει με ένα καλής ποιότητας βαρελίσιο Chardonnay. Ένα λευκό μπορντό θα ήταν επίσης υπέροχο.

5. Salmon en croute ή ψαροκροκέτες με σολομό

Και πάλι πιθανό να είναι πλούσιος και κρεμώδης, οπότε το Chardonnay είναι και πάλι σίγουρη αξία. Δοκιμάστε επίσης κι ένα Chenin Blanc και Ασύρτικο.

6. Τηγανιά σολομού

Chardonnay και πάλι (αυτό γίνεται βαρετό, αλλά είναι το πιο αξιόπιστο ζευγάρωμα κρασιών με σολομό!). Αλλά ένα αφρώδες κρασί όπως η Cava – και η σαμπάνια – μπορεί επίσης να είναι καλό.

7. Σολομός στη σχάρα

Εδώ είναι όπου τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα. Επειδή ο σολομός είναι ένα ψάρι που συμπεριφέρεται στο μαγείρεμα σαν κρέας, αν το ψήσετε στο γκριλ ή στα κάρβουνα, μπορείτε να το συνδυάσετε με ένα κόκκινο κρασί. Το Pinot Noir είναι αγαπημένος συνδυασμός, ακόμα ένα Αγιωργίτικο αλλά κι ένα Gamay ανταπεξέρχεται με επιτυχία. Εάν προτιμάτε ένα λευκό δοκιμάστε ένα ξηρό Pinot Gris.

8. Σολομός μπάρμπεκιου

Εάν μαγειρεύετε σολομό με καπνιστό στυλ Cajun ή Creole, μπορεί να σηκώσει  ένα πιο στιβαρό κόκκινο. Δοκιμάστε ένα Merlot ένα Zinfandel, ένα Μαύρο Μεσενικόλα ή για τους πολύ τολμηρούς ένα ξινόμαυρο Αμυνταίου.

9. Salmon teriyaki ή yakitori

Ένα φρουτώδες Pinot Noir είναι επίσης ένας καλός συνδυασμός με πιάτα ιαπωνικού στυλ, όπως ο σολομός teriyaki ή το yakitori. Ένα Sake ή ένα fino sherry θα ήταν επίσης καλό pairing.

10. Σολομός Tandoori

Με ινδικά καρυκεύματα θα ταίριαζε ένα λευκό όπως ένα ξηρό ή ακόμα και off dry riesling (ανάλογα με την ένταση του καρυκεύματος) ή pinot gris αντί για ένα κόκκινο. Εκπληκτικός συνδυασμός είναι και το fino sherry.

Πηγή: krasiagr.com

Author