Υφαντική Τέχνη – Δημιουργική Απασχόληση

Από το Γιώργο Δράμπα, Ειδικό Υφαντουργίας.

Η υφαντική τέχνη, δηλαδή η υφαντική στο χέρι, είναι σίγουρα μια από τις πιο παλιές μορφές χειροτεχνίας. Μια τέχνη αρχέγονη μα και διαχρονική, που επιβιώνει από τα νεολιθικά χρόνια, μια τέχνη που παντρεύει την αισθητική με τη χρηστικότητα. Είναι η τέχνη των γιαγιάδων μας που ύφαιναν παραδοσιακά κομψοτεχνήματα στους χειροποίητους ξύλινους αργαλειούς.

Γιατί όμως η χειροποίητη ύφανση εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλή τάση που έχει έναν αυξανόμενο αριθμό θαυμαστών, γιατί είναι μια δραστηριότητα που αρέσει σε παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους αλλά και παιδιά με ειδικές ανάγκες, άνδρες και γυναίκες; Διότι στην πράξη, το κάθε έργο είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ!

Αυτό συμβαίνει επειδή η ύφανση είναι μια δραστηριότητα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα αυθεντικό προσωπικό έργο που μπορείτε να δείτε να γεννιέται και να μεγαλώνει καθώς εργάζεστε. Επιπλέον, άπειρες παραλλαγές της ύφανσης είναι δυνατές καθώς το ύφασμα ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας. Ο σχεδιασμός είναι η βάση όλων, αλλά η εκτέλεσή του, που σύμφωνα με τη δική σου αισθητική μπορεί να τροποποιηθεί κατά την κατασκευή, είναι το δεύτερο θεμελιώδες σημείο.

Ένα έργο που παράγεται με τα δικά σας χέρια. Οι πρώτες ύλες, είναι επιλεγμένες από εσάς για το έργο τέχνης που είχατε φανταστεί να δημιουργήσετε. Η ύφανση στο χέρι σήμερα, σημαίνει πρώτα από όλα να είσαι σχεδιαστής, τεχνίτης, ή καλλιτέχνης.

Παιδιά και ενήλικες, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, άνδρες, γυναίκες, λάτρεις της παραδοσιακής τέχνης, μπορούν να γίνουν εκκολαπτόμενοι υφαντές, δημιουργοί έργων τέχνης αλλά και παραγωγοί χειροποίητων υφαντών, χρηστικών και διακοσμητικών για δική τους χρήση αλλά και σε παραγωγική, εμπορική βάση.

Ιδιαίτερες ικανότητες ΔΕΝ χρειάζονται. Χρειάζεται όμως υπομονή, πάθος, αγάπη, αισθητική, φαντασία και δημιουργικότητα. Είναι μια τέχνη που σε πάει σε έναν άλλο κόσμο, ξεχνάς την καθημερινότητα, χαλαρώνεις και δημιουργείς.

Για τα μικρά, σημαίνει ανάπτυξη δεξιοτήτων χειρός, συντονισμού, φαντασίας και δημιουργικότητας. Και πάνω από όλα … το θαύμα, για τα μικρά τους μάτια, είναι να δουν την ιδέα που σχεδίασαν ή φαντάστηκαν να γίνεται πραγματικότητα. Δημιουργική απασχόληση!

Και τι μπορεί να επιτευχθεί με αυτήν την τέχνη;

Είδη διακόσμησης σπιτιού, παραδοσιακά υφαντά, κουρελού, μαξιλάρια, κάδρα, πατάκια, χαλιά, κασκόλ, σάρπες, τσάντες, κλπ. Και όλα σύμφωνα με μια προσωπική ιδέα, υφαίνοντας και ακολουθώντας την τεχνική και τη δημιουργικότητα του καθενός.

Αργαλειός – Τελάρο

Παλιότερα, οι γιαγιάδες μας, είχαν έναν αργαλειό αρκετά ογκώδη και χρειαζόταν σχεδόν ένα δωμάτιο για την τοποθέτηση του. Σήμερα υπάρχουν αργαλειοί και τελάρα που απαιτούν πολύ λιγότερο χώρο. Ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε (φάρδος 40cm, 60cm, 80cm, 100cm….), τοποθετούνται στο τραπέζι, στο σαλόνι, στη βεράντα, στην αυλή. Μεταφέρονται εύκολα στο εξοχικό, στη θάλασσα και στο βουνό.

Καλή διασκέδαση !!!!
Καλή δημιουργική απασχόληση!!!!

Author