Το Βιοφιλικό (Biophilic) Design και Γιατί να το Εντάξεις στο Χώρο Σου

Από τη Νέλη Σαμαρά, Αρχιτέκτονα Μηχανικό MSc MSc DipArchNTUA ARB.

Η Βιοφιλία ορίζεται ως το έμφυτο ανθρώπινο ένστικτο που μας συνδέει αδιάρρηκτα με τη φύση και τα άλλα ζωντανά όντα. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις “βίος” δηλαδή ζωή και “φιλία” με την έννοια της αγάπης, και σημαίνει «αγάπη για τη ζωή».

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, ανακαλύψαμε πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η σύνδεση μας με τη φύση, ειδικά τώρα που λόγω των συνθηκών που μας επέβαλλε η πανδημία, αναγκαστήκαμε να περάσουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μας.

Η Βιοφιλία είναι κάτι περισσότερο από μια φιλοσοφία. To Βιοφιλικό design έχει βρεθεί ότι υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μπορεί να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα, τη σωματική υγεία, την ψυχική ευεξία, είτε στους χώρους που διαμένουμε, είτε στους χώρους εργασίας.

Επιπλέον με τη χρήση φυσικών υλικών και μοτίβων, φυσικού φωτός, φυτών και άλλων εμπειριών του φυσικού κόσμου, ενισχύεται η σύνδεσή μας με τη φύση μέσα στο δομημένο περιβάλλον.

Το Βιοφιλικό design σχετίζεται επίσης με έναν πιο συνειδητό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει βιώσιμες επιλογές και μια κυκλική προσέγγιση στον σχεδιασμό, όπως συμβαίνει στη φύση όπου τίποτα δεν καταστρέφεται, αλλά μόνο μετασχηματίζεται, ανακυκλώνεται, επαναχρησιμοποιείται.

Στο πλαίσιο του Βιοφιλικού design, υπάρχουν τρεις κατηγορίες:

α. η Φύση στο χώρο. Η άμεση παρουσία της Φύσης σε ένα χώρο με τη μορφή φυτών, νερού, αέρα, αρωμάτων, φυσικού φωτός, σκιών. Για παράδειγμα η τοποθέτηση living walls ή ενός vertical garden (κατακόρυφος κήπος) στην κατοικία ή στους χώρους εργασίας μας.

β. τα φυσικά ανάλογα. Η αναπαραγωγή- φυσικών υλικών, σχεδίων, αντικειμένων, χρωμάτων και σχημάτων, με αναφορές στη φύση, που ενσωματώνονται στο σχεδιασμό κτιρίων, στη διακόσμηση προσόψεων, στην εσωτερική διακόσμηση και στα έπιπλα. Μια floral ταπετσαρία, ράφια στον τοίχο με έμπνευση από ένα οργανικό μοτίβο, ένα χρώμα στο καθιστικό σε απόχρωση των χρωμάτων του ουρανού ή της θάλασσας κ.α.

γ. η Φύση ως χώρος. Η ενσωμάτωση χωρικών στοιχείων, η αναπαραγωγή μιας διάταξης, που συναντώνται συνήθως στη φύση: μια ανεμπόδιστη θέα στο δάσος, ένας χώρος που μας δίνει την αίσθηση της ηρεμίας ενός καταφύγιου, όπως ένα ήσυχο με χαμηλό φωτισμό δωμάτιο, ένα διαχωριστικό που μας προσφέρει ιδιωτικότητα κ.α.


Η Νέλη Σαμαρά είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι κάτοχος Μaster of Science in Architecture in Advanced Architectural Studies & Master of Science in Architecture in Virtual Environments της Bartlett School of Architecture του University College London. Διετέλεσε Research Fellow στο UCL, Bartlett School of Graduate Studies, με χρηματοδότηση της British Telecom. Είναι μέλος του Architects Registration Board UK και επί διετία Associate Architect στην εταιρία Ηelm Architecture London W1. Επίσης εργάστηκε ως Project Architect στην εταιρία Hayes Davidson, 3D and New Media Communications Company London W2. Είναι Σύμβουλος ανάπτυξης & προώθησης έργων με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ιδρυτής της Digital Architecture (www.digitalarchitecture.gr).

share post to:
Author