Η Κουζίνα είναι η Καρδιά του Σπιτιού!

Από την Εύη Αποστολίδου, Interior Designer.

Αναμφισβήτητα στην εποχή μας, μια κουζίνα είναι κάτι περισσότερο από ένα δωμάτιο το οποίο χρησιμοποιούμε απλώς για την παρασκευή του καθημερινού φαγητού… Είναι η καρδιά του σπιτιού!

Μια τυπική μέρα μπορεί να ξεκινήσει με την ζεστή μυρωδιά του καφέ ή την μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κέικ. Το μαγείρεμα συνοδεύεται από μια μεγαλύτερη ποικιλία δραστηριοτήτων όπως διασκέδαση, socializing, ζαχαροπλαστική, εργασία στο σπίτι, δημιουργώντας πραγματικές αναμνήσεις μιας ζωής.

Είναι δωμάτια γεμάτα ενέργεια, άρωμα και υφή! Ο ιδανικός χώρος για να συνδεθούμε και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια. Η έξοδος σε ένα μοντέρνο εστιατόριο έχει αντικατασταθεί με ένα δείπνο στο σπίτι. Για το λόγο αυτό, οι κουζίνες μας δεν σχεδιάζονται για ένα ή δύο άτομα να μαγειρεύουν ένα γεύμα αλλά για 5, 8 ή 12 άτομα για κοινωνική επαφή!

Διακοσμητές, αρχιτέκτονες καθώς και αναγνωρισμένοι designers, συμφωνούν πως οι σύγχρονες κουζίνες του σήμερα, προσφέρουν πολλά παραπάνω και αντανακλούν τον πολυάσχολο και ποικίλο τρόπο ζωής μας. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται μέσα σε αυτή εξελίσσεται και οι κουζίνες γίνονται πιο φιλικές προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και ενσωματώνουν «πράσινους» τρόπους ζωής.

Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει απαγορευτεί η διάθεση απορριμμάτων και η κομποστοποίηση είναι απαραίτητη σε κάθε σπίτι και σχεδιάζονται σύγχρονες κουζίνες έχοντας αυτό κατά νου.

Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η προσοχή στη λεπτομέρεια και ο εργονομικός σχεδιασμός: χώροι οργανωμένοι, με εύκολη πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους, και σε κάθε εργαλείο και προϊόν, η μέγιστη χωρητικότητα, εύκολοι στο καθάρισμα και μελετημένοι για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του καθενός μας.

Brand παγκόσμιου βεληνεκούς μας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσουμε την κουζίνα των ονείρων μας, επιλέγοντας ποιοτικά και ανθεκτικά υλικά. Παλαιότερα, οι επιλογές των υλικών που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή μιας κουζίνας ήταν περιορισμένες. Μασίφ ξύλο, καπλαμάς και ”βακελίτης” έχουν να συναγωνιστούν σύγχρονα υλικά. Πλέον έχουν αντικατασταθεί από ακρυλικά, Αnti finger γυαλιά, HPL, λάκες UV, πολυμερικά πορτάκια, με ιδιαίτερα υψηλές προδιαγραφές, που αντέχουν στο χρόνο.

Ο πάγκος της κουζίνας εκτίθενται καθημερινά σε δεκάδες καταπονήσεις όπως στην υγρασία, στα κοφτερά μαχαίρια, στη θερμότητα, στα μικρόβια και σε κάθε είδους επιβαρυντικές εργασίες. Εκτός από λειτουργικός και ανθεκτικός, ο πάγκος της κουζίνας πρέπει να είναι αισθητικά άψογος και να ταιριάζει με τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου. Υπάρχουν διάφορα υλικά τα οποία βρίσκουν εφαρμογή στην κατασκευή πάγκων και το κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του. Επιφάνειες από stainless steel, Fenix, Corian, κεραμικές πυροσυσσωματωμένες ή ακρυλικές.

Η επιλογή του σχεδιασμού κουζίνας, τις περισσότερες φορές minimal με λιτές ευθύγραμμες συνθέσεις και καθαρές αρχιτεκτονικές γραμμές. Άλλοτε γωνιακή με την προσθήκη κλασικών κομψών λεπτομερειών και ανοιχτών στοιχείων να εισχωρούν και επεκτείνονται στο χώρο της τραπεζαρίας και του σαλονιού. Μια πλούσια σε διαστάσεις νησίδα, είναι η επιτομή ενός λειτουργικού και κομψού χώρου μαγειρέματος.

Το πιο δημοφιλές χρώμα, στο I n t e r i o r D e s i g n, είναι το λευκό.
Στην περίπτωση των κουζινών, συχνά χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια εμφάνιση κομψότητας, φινέτσας και να δώσει την αίσθηση καθαριότητας.

Τεράστια τάση για το 2021 είναι η επιλογή πιο τολμηρών χρωμάτων χωρίς να είναι υπερβολικά δυνατά. Το γκρι ανθρακί ή του πάγου και οι ζεστοί γήινοι τόνοι, παραμένουν στις πρώτες επιλογές και κάνουν το απόλυτο match με στοιχεία από ξύλο ή μάρμαρο. Ένα ακόμη στοιχείο που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα και αναβαθμίζει μια κουζίνα, είναι το υλικό που τοποθετείτε στην πλάτη της. Επενδύστε, σε πιο φρέσκα και ιδιαίτερα υλικά, όπως το γυαλί, πλακάκια μεγάλων διαστάσεων ή ακόμη καλύτερα σε μια μαγνητική κεραμική επιφάνεια συνοδευόμενη από χρήσιμα αξεσουάρ!

Decor από αρωματικά βότανα και φυτά, μια μικρή στοίβα βιβλίων, ιδιαίτερα stools από ξύλο ή δέρμα, φωτισμός εσωτερικά και εξωτερικά των ντουλαπιών, ένα επιβλητικό κρεμαστό φωτιστικό, προσφέρουν έναν αισθητό μετασχηματισμό και μας κάνουν να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο την κουζίνα μας.

Την κουζίνα του 2021, η οποία πρέπει να έχει πολυδιάστατη προσωπικότητα και να εναρμονίζεται στο σύγχρονο L i f e s t y l e


Η Έυη Αποστολίδου είναι Interior Designer και ιδιοκτήτρια της εταιρίας HOME CREATIONS & STOSA CUCINE GREECE, με συνεχή παρουσία ως εκθέτρια στις διεθνείς εκθέσεις, Salone del Mobile Milano & imm Cologne. Η αναζήτηση για την εισαγωγή και συνεργασία μεγάλων Ιταλικών Οίκων επίπλου όπως Cesar Cucine, Ditre Italia, Novamobili κ.α. οφείλεται στην μεγάλη της αγάπη για το design. Είναι επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της Home Creations, για την επίβλεψη διαμόρφωσης showrooms επίπλων κουζίνας και living σε όλη την Ελλάδα καθώς επίσης και Deco Style Advisor με 20ετη εμπειρία στο χώρο.

share post to:
Author