Τα Χειροποίητα Αντικείμενα της Μάγδας Πετμεζά

Από τη Μάγδα Πετμεζά, δημιουργό του Handmade Tomorrow.

Καθώς παρευρισκόμουν σε διάφορα μουσεία και γκαλερί κατά διάρκεια των
σπουδών μου στη Βοστώνη, πάντα έβρισκα τον εαυτό μου να παρατηρεί ένα έργο, για λιγότερο από ένα λεπτό και μετά να προχωράει στο επόμενο. Αυτή η τόσο φευγαλέα και μη ουσιαστική σύνδεσή μου με τα έργα με προβλημάτισε βαθιά. Αναρωτήθηκα εάν εγώ, που αγαπώ την τέχνη, αφιερώνω μονάχα ένα λεπτό σε ένα έργο, τότε πόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι για κάποιον άλλον να αφομοιώσει τα έργα ενός καλλιτέχνη;

Με αυτή την ανησυχία στο μυαλό μου, αποφάσισα να συνδυάσω την τέχνη μου με την καθημερινότητα ώστε να δημιουργήσω μια πιο στενή σχέση μεταξύ του “θεατή” και του “έργου”. Άρχισα λοιπόν να δημιουργώ χρηστικά έργα τα οποία όμως αντανακλούν τις καλλιτεχνικές αξίες μου. Έτσι λοιπόν, ήθελα τα έργα μου να μπορούν να αλληλοεπιδρούν με τους αγοραστές τους: κάθε φορά που πίνουν τον καφέ τους, μέσα από την χειροποίητη κούπα μου ή κάθε φορά που ποτίζουν το αγαπημένο τους φυτό μέσα σε μια γλάστρα μου.

Για την πρώτη συλλογή μου εμπνεύστηκα κυρίως από ένα φανταστικό μέλλον, μέσα στο οποίο τα αντικείμενα του σπιτιού αντανακλούν την μοναδική ιδιοσυγκρασία του κάθε ιδιοκτήτη, μέσα από ιδιαίτερα σχήματα και έντονα χρώματα και όχι την επανειλημμένη ομοιότητα της μαζικής παραγωγής.

Για την δεύτερή μου συλλογή, την οποία δημοσίευσα με τον ερχομό του νέου έτους, αφοσιώθηκα στην πιο κυριολεκτική αλληλεπίδραση μεταξύ του χρήστη και του αντικειμένου. Βασίστηκα λοιπόν στην μορφή του ανθρώπινου σώματος ως πηγή έμπνευσης για την μορφή και τα χρώματα. Κάθε σώμα είναι μοναδικό και αντανακλά τη ιδιαιτερότητα του εσωτερικού μας χαρακτήρα: κανείς δεν έχει τις ίδιες φακίδες, ρυτίδες ή διπλώσεις της κοιλιάς όπως εσύ, όπως εξίσου κανείς δεν μοιράζεται μαζί σου την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα σου, του πώς αγαπάς, πώς συγχωρείς και πώς ζεις την κάθε σου μέρα.

Παράλληλα, σκεφτόμουν αυτή την αμοιβαία σχέση που αναζητώ να δημιουργήσω μεταξύ αντικειμένου και αγοραστή. Αποφάσισα λοιπόν να κάμψω τον πηλό έτσι ώστε να αντανακλά την κίνηση ή το κράτημα του κάθε αγοραστή. Δημιούργησα λοιπόν πτυχώσεις στα αντικείμενα μου που από την μια παραλληλίζονται με την μορφή και τις πτυχώσεις του σώματος αλλά από την άλλη αντανακλούν την επιρροή της κίνησης του χεριού πάνω στο αντικείμενο. Σκέφτηκα πώς κρατάμε τις κούπες του τσαγιού και κράτησα έτσι τον υγρό ακόμα πηλό ώστε να δημιουργήσω πτυχώσεις στις οποίες τα δάχτυλα μας χωράνε ακριβώς και αβίαστα. Έτσι λοιπόν αναπαράστησα και “αιχμαλώτισα” τη στιγμή κατά την οποία ο πηλός, το αντικείμενο, και τα δάχτυλα του χρήστη, έρχονται σε επαφή καθώς το ένα κάμπτει και υποχωρεί με την κίνηση του άλλου.

Έπειτα, βάσισα την παλέτα χρωμάτων μου σε διάφορες αποχρώσεις του δέρματος. Σκεπτόμενη τα μικρά σπυράκια γύρω από την μύτη μου, ή τα σημάδια της ανεμοβλογιάς στην αδερφή μου, πρόσθεσα στην βασική παλέτα μου κάποιες διαφοροποιήσεις που αναπαριστούν όλες αυτές τις “ατέλειες” του σώματος, οι οποίες όμως εν τέλη συνεισφέρουν στην μοναδικότητα του κάθε κορμιού.

Τέλος, επειδή ακριβώς τα αντικείμενα μου είναι τόσο βαθιά επηρεασμένα από τους χρήστες τους και από το σώμα, ήξερα ότι έπρεπε να φωτογραφηθούν στη στιγμή αυτής της σύνδεσης μεταξύ αντικειμένου και χρήστη. Για αυτόν τον λόγο, ζήτησα από φίλους και εθελοντές να φωτογραφηθούν με τα έργα μου. Τους επέτρεψα να διαλέξουν οι ίδιοι με ποια αισθάνονταν μια ταύτιση και να επιλέξουν εξίσου αυτόνομα πως να κινηθούν, κρατήσουν και φωτογραφηθούν με τα έργα μου.


Η Μάγδα Πετμεζά είναι φοιτήτρια καλών τεχνών στο πανεπιστήμιο Tufts και δημιουργός του Handmade Tomorrow, μιας κεραμικής συλλογής εμπνευσμένη από το σώμα. Θεωρεί τον εαυτό της καλλιτέχνη πολυμέσων, καθώς εκφράζεται μέσω της γλυπτικής, ποίησης, φωτογραφίας, του βίντεο και άλλων. Η τέχνη της διηγείται προσωπικές ιστορίες, ώστε να εξερευνήσει εμπειρίες και πλευρές του χαρακτήρα της, αλλά και να προσφέρει ταύτιση σε άλλους με παρόμοια βιώματα.

share post to:
Author