Πώς να Διαλέξεις το Ιδανικό Έργο Τέχνης για το Σπίτι Σου

Από την Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη, Ζωγράφο.

Μπορεί η αναζήτηση ενός έργου τέχνης για το σπίτι σας εκ πρώτης όψεως να σας φαίνεται δύσκολη, όμως με μερικές χρήσιμες συμβουλές θα μπορέσετε εύκολα και γρήγορα να κάνετε την επιλογή που θα σας εκφράσει.

Η σωστή διακόσμηση παίζει σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση και ξεκούρασή μας. Ένα έργο τέχνης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτησή του στο χώρο, γιατί μπορεί να «αδικείται» λόγω της θέσης του.

Η αναζήτηση και η εγκατάσταση κομματιών που αγαπάτε αξίζει τον κόπο γιατί βελτιώνει πραγματικά το σπίτι σας προσθέτοντας ταυτόχρονα προσωπικότητα στο χώρο.

Αν και δεν υπάρχουν καθορισμένοι κανόνες για τη διακόσμηση ενός σπιτιού, οι παρακάτω βασικές οδηγίες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα τέλεια έργα τέχνης για το σπίτι σας.

1. Love at first sight

Αυτή είναι η πρώτη μου συμβουλή για να επιλέξετε ένα έργο τέχνης: απλά ερωτευτείτε το! Ένα έργο τέχνης πρέπει να σας μιλήσει, να σας συναρπάσει με την πρώτη ματιά, να σας κάνει να ονειρευτείτε, να σας απογειώσει συναισθηματικά.

Δεν πρέπει ποτέ να είναι ένα κομμάτι που απλά σας αρέσει. Εάν βλέπετε κάτι που δεν σας προκαλεί ενθουσιασμό και ευχαρίστηση τότε μην το βάζετε στον τοίχο σας. Είναι το σπίτι σας, ο προσωπικός σας χώρος.

Σκεφτείτε ότι θα επενδύσετε σε κάτι που θα κρατήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως για μια ολόκληρη ζωή. Επομένως καλό θα είναι να πάρετε τη σωστή απόφαση επιλέγοντας:

 • Ένα έργο τέχνης που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά σας και αντανακλά το γούστο σας.
 • Παράλληλα θα σας γεμίζει με χαρούμενα συναισθήματα και θα σας χαλαρώνει όταν το κοιτάζετε.
 • Το έργο τέχνης που θα μπει μέσα στο σπίτι σας και κατά συνέπεια στη ζωή σας, θα πρέπει να σας εκφράζει και να μπορεί να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου.
 • Μην ξεχνάτε ότι σκοπός είναι να απολαμβάνετε τα κομμάτια που στολίζoυν τους τοίχους σας και να μπορούν αυτά να είναι επέκταση του στυλ σας.

2. Size Matters

Ένα από τα σημαντικότερα πρακτικά ζητήματα στην επιλογή ενός έργου τέχνης είναι το μέγεθος. Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να σκεφτείτε πριν αγοράσετε:

 • Ένας πίνακας ζωγραφικής δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2/3 του φάρδους του τοίχου.
 • Αν κάτω από τον πίνακα υπάρχει έπιπλο, καναπές, μπουφές ή κάτι άλλο, ισχύει πάλι ο κανόνας των δύο τρίτων (2/3).
 • Ένα μικρό έργο τέχνης δεν μπορεί να γεμίσει ένα μεγάλο χώρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα έργα για να διαμορφώσετε ομοιόμορφα τον τοίχο σας.
 • Αν επιλέξετε έργα του ιδίου καλλιτέχνη θα συμπληρώσουν το ένα το άλλο με πιο αρμονικό τρόπο καθώς και αν είναι έργα που έχουν τις ίδιες αποχρώσεις.

3. Χρωματική αρμονία

«Δώσε χρώμα στη ζωή σου!» Το έργο τέχνης που θα επιλέξετε πρέπει να ταιριάζει με το χρώμα του τοίχου σας αλλά και τα υπόλοιπα χρώματα που έχετε στο χώρο.

 • Αν έχετε αμφιβολίες για το χρώμα, διαλέξτε το λευκό και το μαύρο. Το μαυρόασπρο συχνά προσθέτει μια κομψότητα στην αισθητική του χώρου.
 • Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα έργα τέχνης στο χώρο, φροντίστε να συνδιάζονται χρωματικά.
 • Χρησιμοποιήστε καθρέπτες για να αντικατοπτρίσετε τον πίνακα. Οι αντανακλάσεις κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο και επαναλαμβάνουν όλη την τέχνη του τοίχου.
 • Ένας πίνακας ζωγραφικής είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί ένας χώρος και αναδεικνύει την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη του. Μπορεί να προβάλει έναν χώρο δημιουργώντας αντιθέσεις, ή να συμπληρώσει τη χρωματική παλέτα του υπόλοιπου συνόλου.

4. Στυλ + Θέμα

Μια ακόμη παράμετρος που θα πρέπει να λάβετε υπ’όψιν σας στην επιλογή ενός πίνακα ζωγραφικής είναι το στυλ της εσωτερικής διακόσμησης του σπιτιού σας. Τί ύφος θέλετε να δώσετε στο χώρο σας, καθώς και το θέμα που θα θέλατε να έχει το έργο τέχνης.

 • Αν σας αρέσει το μοντέρνο στυλ με σύγχρονα έπιπλα, τότε η επιλογή ενός αφηρημένου και σουρεαλιστικού πίνακα θα αποδειχτεί απογειωτική.
 • Αν είστε περισσότερο του κλασικού στυλ, με vintage λεπτομέρειες και παραδοσιακά έπιπλα, τότε ένας παραδοσιακός πίνακας ζωγραφικής ενός τοπίου ή μιας γυναικίας φιγούρας θα αγκαλιάσει με αρμονία το περιβάλλον που το περιτριγυρίζει.
 • Υπάρχει και η άποψη του Mix and Match. Η μόδα του να συνδιάζεις το μοντέρνο με το κλασικό. Εκεί οι επιλογές είναι πολλές καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί. Ένας πίνακας με ρεαλιστικό θέμα θα φαίνεται υπέροχος σε ένα μινιμαλιστικό δωμάτιο. Συχνά ένα μοντέρνο έργο τέχνης μπορεί να εναρμονιστεί απόλυτα με ένα παραδοσιακό στυλ διακόσμησης.

Είτε εστιάσετε στο χρώμα, το μέγεθος και το θέμα, η επιλογή της τέχνης του τοίχου σας δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη. Αξίζετε ένα σπίτι που είναι άνετο αλλά και ταιριάζει με το στυλ σας. Αυτή είναι η ομορφιά της τέχνης. Υπάρχει μέσα στο χώρο για να αντανακλά τις προσωπικές σας στιγμές. Να θυμάστε ότι η επιλογή της τέχνης είναι κατά κύριο λόγο μια διαισθητική και συναισθηματική διαδικασία. Το έργο τέχνης αποκρυπτογραφεί την ταυτότητα του σπιτιού σας.


Η Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη είναι ζωγράφος που ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων στο Κεντ της Αγγλίας και έχει Master of Arts in Design από το Middlesex University του Λονδίνου. Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, το Παρίσι, τις Κάννες και τη Ρώμη. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

www.elenisameli.com

Author