Pink Forever!!!

Από την Αθηνά Πεντεφούντα, Αρχιτέκτονα – Μηχανικό.

Από το bubblegum Barbie έως το παστέλ Pink quartz / ροζ του χαλάζια, το ροζ χρώμα έχει υποστεί μια μεταμόρφωση τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Και είναι εδώ για να μείνει!!

Κανένα ροζ δεν είναι το ίδιο, από το πιο απαλό πέταλο έως το ροζ ρουζ. Ένα πιο ανοιχτό ροζ προσφέρεται για απαλότητα, αθωότητα, λεπτότητα, φροντίδα και ηρεμία.

Στην ψυχολογία των χρωμάτων, το ροζ είναι σημάδι ελπίδας. Το ροζ είναι ένα θετικό χρώμα που εμπνέει ζεστά και παρηγορητικά συναισθήματα, μια αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά. Το χρώμα ηρεμεί και καθησυχάζει τις συναισθηματικές μας ενέργειες, ανακουφίζοντας τα συναισθήματα θυμού και δυσαρέσκειας. Το ροζ είναι μια χλωμή απόχρωση κόκκινου που πήρε το όνομά του από ένα ομώνυμο λουλούδι. Παρόλου που θεωρείται πολύτιμο και κοριτσίστικο, το ροζ δυσκολεύεται να αποδειχθεί ως σοβαρός υποψήφιος όταν πρόκειται για τη διακόσμηση του σπιτιού.

Οι καιροί αλλάζουν ωστόσο, και τα πάντα από τη μόδα έως τη διακόσμηση και το industrial design, μετατοπίζονται σε πιο ροζ αποχρώσεις. Μπορεί επίσης να είναι αρρενωπό, καθώς και ιστορικό. Όσον αφορά τον σχεδιασμό, δίνει μια συναρπαστική πολυπλοκότητα.

Το τελευταίο trend είναι το ροζ να χρησιμοποιείται ως neutral (το λεγόμενο ουδέτερο) και είναι μια εναλλακτική λύση στο μπεζ. Το χρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τα ουδέτερα, μπορεί επίσης να συνδυαστεί με πράσινο ή μπλε ή ανοιξιάτικο παστέλ. Συνδυάζοντας το ροζ με πιο σκούρα χρώματα όπως σκούρο μπλε, σκούρο πράσινο, μαύρο ή γκρι, προσθέτει δύναμη και πολυπλοκότητα. Ένα πιο έντονο ροζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στυλ υπογραφής για εσωτερικούς χώρους, ειδικά για τη δημιουργία πρωτότυπων ιδεών, σχεδίων καταστημάτων, κάνοντας τα ιδανικά σκηνικά για τα social media.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήστε την απόχρωση σε πολυτελή υλικά. Το ροζ στο σουέντ και δέρμα είναι σέξι. Άλλα υφάσματα, όπως το βελούδο, δίνουν έναν αέρα πλούτου. Τα ροζ μάρμαρα έχουν γίνει must!! Οι ροζ μαρμάρινες στήλες σε παράθεση με ένα ασπρόμαυρο μαρμάρινο πάτωμα, είναι η επιτομή του κομψού.

Μια πιο κομψή προσέγγιση στη χρήση του ροζ είναι η δημιουργία αντίθεσης με άλλα ουδέτερα, όπως το μαύρο, το κάρβουνο, το λευκό ή το υπόλευκο. Βοηθάει στην βάση του το χρώμα και εμποδίζει την παλέτα να φαίνεται συντριπτική. Εκτός αν θέλετε να επιτύχετε μια πιο εντυπωσιακή και προφανή δήλωση με το ροζ, επιλέξτε πιο αιθέριες ροζ που εκπέμπουν μια ελαφριά ανάμιξη χρώματος.

Συνδυάστε το ροζ με άλλα ουδέτερα.

Τα layers είναι ένας έξυπνος και εύκολος τρόπος να διαχειριστείτε το συγκεκριμένο χρώμα. Μπορείτε να στρώσετε ένα δωμάτιο σε ροζ χρώμα χρησιμοποιώντας απροσδόκητες υφές και επιφάνειες όπως μια λεπτή μανσέτα σε ένα μαξιλάρι ή μια τρέσα, στο μοτίβο ενός προσαρμοσμένου χαλιού ή στη σκιά ενός πορσελάνινου λαμπτήρα. Θυμηθείτε να αποφύγετε τα θηλυκά κλισέ με γλυκά λουλουδάτα μοτίβα, βολάν. Αντ’ αυτού, μείνετε σε πιο καθαρές, πιο δομημένες γραμμές.

Το ροζ δεν χρειάζεται να είναι κοριτσίστικο. Είναι το χρώμα της καθολικής αγάπης για τον εαυτό μας και τους άλλους. Το ροζ αντιπροσωπεύει τη φιλία, την αγάπη, την αρμονία και την εσωτερική γαλήνη. Ένα λεπτό χρώμα που σημαίνει γλυκό, ωραίο, παιχνιδιάρικο, χαριτωμένο, ρομαντικό και τρυφερό.


Η Αθηνά Πεντεφούντα είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια και Αρχιτέκτονας Μηχανικός του Α.Π.Θ. Άρχισε την επαγγελματική της πορεία το 1996 δίπλα στον Δημήτρη Τσίτσο έως το 2000 και ακολούθησε μια επιτυχημένη συνεργασία με τον Σάκη Κυριακίδη για 6 χρόνια. Το 2006 ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Δέσποινα Βαφειάδου όπου διατηρούν μέχρι και σήμερα το δικό τους γραφείο 1:1. Μότο τους είναι το “loving what you do, makes you the best at it!!”

share post to:
Author