Miami Art Deco

Από την Αθηνά Πεντεφούντα, Αρχιτέκτονα – Μηχανικό.

Μετά από χρόνια μινιμαλισμού και σύγχρονης αισθητικής στα μέσα του αιώνα, οι πρόσφατες συλλογές επίπλων και τα έργα υψηλών προδιαγραφών επιτέλους παρουσίασαν μια αφθονία χρωμάτων, καμπύλων επίπλων και διακόσμησης για χάρη της διακόσμησης.

Η νοσταλγική διάθεση που οδηγεί την αναζήτησή μας για αισιοδοξία έφερε δύο σχεδιαστικά κοσμήματα του παρελθόντος και δημιούργησε το εσωτερικό καταφύγιο Populuxe για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα. Φέτος, το Art Deco συναντά το Miami Modern.

Η χρυσή εποχή του αμερικανικού σχεδιασμού επέστρεψε. Καθαρές γραμμές, γεωμετρικές φόρμες, επανάληψη και πολυτελή υλικά του Art Deco άφησαν όλη τη σοβαρότητά τους στο παρελθόν και αγκάλιασαν ένα πολύχρωμο, διασκεδαστικό, νεανικό και ξέγνοιαστο στυλ. Η αγάπη για το παλιό και το νέο συνδυάζει υψηλή μόδα και νοσταλγική διάθεση, όπου η λειτουργία και τα σχήματα υπερβαίνουν τα παραδοσιακά και αναπτύσσουν τις πιο δημιουργικές λύσεις.

Αυτό είναι το εσωτερικό στυλ του Miami Art Deco. Αυτό το δημοφιλές στυλ, είναι μια καλοκαιρινή και παιχνιδιάρικη εκδοχή του, με τραγανά παστέλ και τροπικά μοτίβα αναμεμειγμένα με κλασικά σχήματα Art Deco και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Είναι ένα μείγμα αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής, με το βασικό σχέδιο χρωμάτων του Μαϊάμι. Παίρνει αυτό το πολυτελές στυλ Art Deco και προσθέτει μια χαλαρή γοητεία του Μαϊάμι σε αυτό, καθιστώντας το κατάλληλο και κομψό σε κάθε σπίτι.

Το στυλ αυτό χαρακτηρίζεται από γεωμετρικό σχεδιασμό και γωνιακές μορφές, όπως κύβους, τρίγωνα, κύκλους και ευθείες, κομψές γραμμές. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πράγματα όπως καμπύλα κεφαλάρια και καμάρες. Οτιδήποτε με έντονο και συμμετρικό σχήμα, όπως μοτίβα ζιγκ – ζαγκ και σεβρόν, είναι κοινός σε αυτό το στυλ. Η επεξεργασία αυτών των στοιχείων γίνεται με τροπικά χρώματα του αιώνα, με πρόσφατες συλλογές επίπλων και έργων τόσο για το σπίτι όσο και για τους χώρους φιλοξενίας.

Χάρη στις εξελίξεις στη βιομηχανία, ο εμπνευσμένος σχεδιασμός είναι πλέον πολύ πιο προσιτός για τους ιδιοκτήτες σπιτιών που αισθάνονται έτοιμοι να επενδύσουν λίγο περισσότερο, για να μπορούν να απολαύσουν πληθωρικά προϊόντα στα σπίτια τους. Χρυσά και ορειχάλκινα φινιρίσματα, βελούδο, καμπύλες και καμάρες γίνονται χαρακτηριστικά της τελευταίας νοσταλγίας της Americana, ενώ τα παστέλ παρέχουν την υπογραφή της ευτυχισμένης διάθεσης.

Η μεγαλοπρεπής του Art Deco αισθητική του ξενοδοχείου εμφανίζεται τώρα και σε πολύ μικρότερους χώρους, όπως καφετέριες και ιδιωτικές κατοικίες. Οι στρογγυλοί καθρέφτες και οι γυάλινοι λαμπτήρες είναι πανταχού παρόντες, και το ίδιο είναι αναδιπλωμένες γεωμετρικές φόρμες με πλισέ και επένδυση. Ο τέλειος συνδυασμός χρωματικού μαξιμαλισμού με τις απαλές φουτουριστικές γραμμές και σχέδια, ενισχυμένα με τροπικές εκτυπώσεις και παστέλ αποχρώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω μιας σειράς τολμηρών παστέλ χρωμάτων στους τοίχους ή βοτανικών σχεδίων στην ταπετσαρία, ζωντανών έργων τέχνης και πινακίδων νέον.

Ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε τη διάθεση του Μαϊάμι σε ένα χώρο με επίπλωση Art Deco είναι μέσω έργων τέχνης. Το Μαϊάμι είναι γνωστό για την καλλιτεχνική του σκηνή και ζωντανά κομμάτια τέχνης, όπως φωτεινές επιγραφές νέον και τολμηροί πίνακες είναι χαρακτηριστικά αυτού του στυλ.


Η Αθηνά Πεντεφούντα είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια και Αρχιτέκτονας Μηχανικός του Α.Π.Θ. Άρχισε την επαγγελματική της πορεία το 1996 δίπλα στον Δημήτρη Τσίτσο έως το 2000 και ακολούθησε μια επιτυχημένη συνεργασία με τον Σάκη Κυριακίδη για 6 χρόνια. Το 2006 ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Δέσποινα Βαφειάδου όπου διατηρούν μέχρι και σήμερα το δικό τους γραφείο 1:1. Μότο τους είναι το “loving what you do, makes you the best at it!!”

Author