Ξενοδοχεία Ιδιαίτερης Αρχιτεκτονικής στις Άλπεις

Από τη Νέλη Σαμαρά, Αρχιτέκτονα Μηχανικό MSc, MScDipArchNTUAARB.

B a d r u t t ‘ s   P a l a c e,  S a i n t  M o r i t z

Βρίσκεται στο κέντρο του Saint Moritz και προσφέρει πανοραμική θέα στις Άλπεις Engadine και στη λίμνη Saint Moritz. Θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα και εμβληματικά ξενοδοχεία των Άλπεων και χρονολογείται από το 1896. Το όνομά του παραπέμπει σε παλάτι και είναι ένα μαγευτικό μείγμα παραδοσιακού και μοντέρνου.

Η ιστορία του ξεκινά όταν ο Caspar Badrutt, δεύτερος γιος του Johannes Badrutt, ο οποίος θεωρείται ο ίδιος ο ιδρυτής του χειμερινού τουρισμού στο St Moritz, αγοράζει το St. Moritz Hotel Beau Rivage, που χτίστηκε το 1872. Ο Caspar προσλαμβάνει τους διάσημους Ελβετούς αρχιτέκτονες Chiodera και Tschudi, για να αναλάβουν την ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του ξενοδοχείου σε Palace Hotel.

Αρχικά το ξενοδοχείο λειτουργεί ως θέρετρο μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά στη συνέχεια όταν το Saint Moritz μετατρέπεται σε ένα elegant χειμερινό θέρετρο, με την επέμβαση του Johannes Badrutt, τότε ξεκινά την λαμπρή του ιστορία.

Από τα εγκαίνια του, τον Ιούλιο του 1896, η οικογένεια Badrutt αναλαμβάνει τη διατήρηση αλλά και επέκταση του σπουδαίου αυτού ξενοδοχείου. Το 1935-36 αγοράστηκε το ιστορικό σπίτι γνωστό ως Chesa Veglia, το οποίο και μετατράπηκε σε εστιατόριο. Το 1967 έπειτα από φωτιά ανακατασκευάζεται ο ιστορικός πύργος- σύμβολο του ξενοδοχείου.

Μετά όμως από την επέκταση του Suot-Mulin Complex μεταξύ 1981 και 1984, το οποίο στέγαζε νέες σουίτες και ιδιόκτητα διαμερίσματα, η διαχείριση του Badrutt’s Palace Hotel μεταφέρθηκε στην αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Rosewood Hotels and Resorts. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγιναν πολλές ανακαινίσεις, επεκτάσεις και τεχνικές εγκαταστάσεις που πρόσθεσαν την ουσία και την ανάπτυξη του Badrutt’s Palace Hotel. Το 2000 ξεκινά τη λειτουργία του ένας νέος χώρος spa και το γυμναστήριο. Το 2002 εγκαινιάζεται, το εμπορικό κέντρο Serletta, με διεθνή καταστήματα, ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Palace Galerie.

Από το 2003 το ξενοδοχείο περνά πάλι στα χέρια ιδιωτών και τότε ολοκληρώνονται και οι υπερπολυτελείς σουίτες Hans Badrutt 280 τ.μ., όπως και η Helen Badrutt 250 τ.μ., ως φόρος τιμής στα μέλη της οικογενείας. Το 2004 ξεκινά μια πλήρης και ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση της ξενοδοχειακής υποδομής, των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων, προκειμένου να διατηρηθεί το ιστορικό εσωτερικό και η γοητεία του ξεχωριστού αυτού κτιρίου. Oι πολλές και ενδελεχείς ανακαινίσεις ολοκληρώθηκαν σε 3 στάδια και το ξενοδοχείο αποτελεί πλέον σύμβολο υπεύθυνης επιχείρησης και βιωσιμότητας, τόσο για τους επισκέπτες του, όσο και για το περιβάλλον.

Στις 29 Ιουλίου 2016, το Badrutt’s Palace Hotel γιόρτασε την 120η επέτειό του. Με αφορμή αυτό το ξεχωριστό ιωβηλαίο πραγματοποιήθηκαν μοναδικές εκδηλώσεις με καλεσμένους φίλους, επιχειρηματικούς συνεργάτες και ανθρώπους από την τοπική κοινωνία.

Το Badrutt’s Palace αποτελεί ορόσημο του Saint Moritz και είναι μέλος των Leading Hotels of the World, Swiss Deluxe Hotels και Swiss Historic Hotels.

L e  K 2  A l t i t u d e,  C o u r c h e v e l   1 8 5 0  

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη λίστα του περιοδικού CONDÉ NAST TRAVELLER ως ένα από τα εννέα καλύτερα μέρη για διαμονή στο Courchevel 1850 (Ιανουάριος 2023). Ανήκει στην υπερπολυτελή αλυσίδα Le K2 Collections group με εγκαταστάσεις σε Courchevel και Val d’Isère. Στο Courchevel, το Le K2 Palace και το Le K2 Altitude αποτελούν την επιτομή της αυθεντικής φινέτσας και της ανεπιτήδευτης πολυτέλειας, από τους πρωτοπόρους της φιλοξενίας στην περιοχή, Suzanne και Philippe Capezzone. Στα 1900 μέτρα, ακριβώς πάνω από το χωριό Courchevel 1850 το ξενοδοχείο Le K2 Altitude αποτελεί κομμάτι του σκηνικού και της μαγείας των κορυφών των Trois Vallees.

Το design και τα μενού του μπορεί να ισχυρίζονται ότι αντλούν έμπνευση από το Θιβέτ και τα μακρινά Ιμαλάια, αλλά οι εσωτερικοί χώροι του Hotel Le K2 Altitude αποτελούν την ίδια την ενσάρκωση της αισθητικής του louche lodge (ανατρεπτικού αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέροντος) του Courchevel 1850. Η εσωτερική διακόσμηση προσδίδει πολυτέλεια, με εξαιρετικά υλικά, με νέες έννοιες κομψότητας σε τόνους του μπεζ, του γκρι και του ζεστού και ταυτόχρονα αιχμηρού βαθύ-κόκκινου.

Η Suzanne Capezzone και ο Jean-Alain Baccon, συνεκτελεστικός διευθυντής, είναι παθιασμένοι με την τέχνη και διοργανώνουν όλες τις μόνιμες εκθέσεις τέχνης στα Le K2 Collections group. Επιπλέον οργανώνουν τακτικά, προσωρινές εκθέσεις τέχνης όπου προσκαλούν καλλιτέχνες που αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας μας. Αυτή η αντιπαράθεση παραδοσιακού και σύγχρονου, και μερικές φορές φουτουριστικού, δίνει στο Le K2 Altitude μια άυλη διάσταση, μια αίσθηση διαχρονικότητας και ταυτόχρονα  έναν αέρα αναζωογόνησης.

Εξωτερικά η χωροθέτηση του ξενοδοχείου μιμείται το σχηματισμό ορεινών οικισμών, καθώς αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο και παρακείμενα σαλέ από ξύλο με ογκώδεις συνήθως χιονισμένες στέγες, ανάμεσα στα δένδρα, στην άκρη της πίστας Pralong.

Η αμεσότητα με τις πίστες, η  θέα στις κορυφές και στην κοιλάδα που είναι  συγκλονιστική καθώς και το ιδιαίτερο design και η προσοχή στις λεπτομέρειες, τοποθετούν το Hotel Le K2 Altitude ψηλά στη λίστα με τα πιο αξιόλογα skiin skiout ξενοδοχεία της περιοχής.

T h e   O m n i a,  Z e r m a t t

Βρίσκεται στην περιοχή του ορεινού και χωρίς αυτοκίνητα Zermatt των Ελβετικών Άλπεων. Το 2022 κέρδισε γιασυνεχόμενη χρονιά το World Travel Award ως “Switzerland’s Leading Boutique Hotel“!

Βρίσκεται σε μια φανταστική τοποθεσία πάνω σε βράχο, 45 μέτρα ψηλότερα από τις στέγες του κέντρου του Zermatt. Πολύ χαρακτηριστική είναι και η σήραγγα με αναφορές σε ταινία James Bond, η οποία οδηγεί στον ανελκυστήρα με απευθείας πρόσβαση στο λόμπι του ξενοδοχείου, αρκετούς ορόφους ψηλότερα.

Το The Omnia, είναι η σύγχρονη ερμηνεία του παραδοσιακού mountain lodge, μια κατ’ ουσία αμερικανική ιδέα, που έχει επινοηθεί εκ νέου για το ευρωπαϊκό  περιβάλλον, από τον αρχιτέκτονα Ali Tayar με έδρα τη Νέα Υόρκη. O διάλογος μεταξύ δύο πολιτισμών ήταν το σημείο εκκίνησης για το σχεδιασμό. Όλα τα επιμέρους μέρη ενώνονται εδώ ψηλά στο βράχο και σχηματίζουν ένα ατμοσφαιρικό σύνολο. Τα υλικά και η χειροτεχνία αναφέρονται στην κληρονομιά του Valais, ενώ η εσωτερική διακόσμηση και τα έπιπλα είναι εμπνευσμένα από τη «ζεστή, χειροποίητη» αισθητική του αμερικανικού μοντερνισμού. Αυτό το λεπτό παιχνίδι ανάμεσα στα κλασικά και τα ειδικά κατασκευασμένα προϊόντα απεικονίζει τη βασική ιδέα του mountain lodge.

Στο The Omnia, η εποχή του ντιζάιν του 20ου αιώνα αντιπροσωπεύεται από μια ομάδα σχεδιαστών που με τις ευρωπαϊκές τους ρίζες, είχαν ισχυρή επιρροή στην αμερικανική δημιουργικότητα, όπως ο Raymond Loewy και ο Eero Saarinen. Τα αρθρωτά συστήματα επίπλων USM – που αντιπροσωπεύονται ως κλασικά σχεδιαστικά στη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης MoMA στη Νέα Υόρκη – συμπληρώνουν αυτήν την επιλογή. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα έπιπλα είναι κατά παραγγελία, σχεδιασμένα από τον Ali Tayar για τις απαιτήσεις του mountain lodge και έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή. Το The Omnia είναι η συγχώνευση των πιο διαφορετικών στοιχείων και επιρροών σε ένα αρμονικό σύνολο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο The Omnia  υπάρχει και ειδικός χώρος βιβλιοθήκης με μεγάλη ποικιλία από βιβλία τέχνης και design.

Επίσης το εστιατόριο του ξενοδοχείου διαθέτει και εξωτερικό χώρο με φανταστική θέα στο Matterhorn, για να απολαύσει κανείς το μεσημεριανό του, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

 V e r t i c a l   C h a l e t s, Kitzbühel (υπό κατασκευή

Βρίσκεται στο Pass Thurn, κοντά στο Kitzbühel των Αυστριακών Άλπεων και αποτελεί μέρος μιας νέας ανάπτυξης ξενοδοχείου 7 αστέρων.

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Peter Pichler με έδρα το Μιλάνο, σχεδίασε ένα eco-resort,  αναπτύσσοντας και προτείνοντας μια νέα ιδέα φιλοξενίας στην περιοχή των Άλπεων. Το γραφείο αυτό ακολουθεί τη φιλοσοφία που βασίζεται σε καινοτόμες, βιώσιμες και σύγχρονες προσεγγίσεις για την ενοποίηση της φύσης με την αρχιτεκτονική. Σύμφωνα με τον Peter Pichler, το μέλλον του τουρισμού βασίζεται στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. “Η καλά ενσωματωμένη, βιώσιμη αρχιτεκτονική μπορεί να ενισχύσει αυτή τη σχέση και τίποτα άλλο δεν χρειάζεται”, δηλώνει ο ίδιος.

Το design του resort αναφέρεται και βασίζεται στην ιδέα ενός δεντρόσπιτου που συγχωνεύεται με το φυσικό του περιβάλλον. Η χρήση ξυλείας για την κατασκευή ανταποκρίνεται τόσο σε μια συνειδητή, βιώσιμη επιλογή όσο και σε μια επιλογή που παραμένει πιστή στην εκτεταμένη παράδοση κατασκευών ξυλείας της περιοχής.

Το resort αποτελείται από σουίτες που υψώνονται στο κοντινό δάσος του ξενοδοχείου και μοιράζονται τις εγκαταστάσεις του, όπως το λόμπι, το εστιατόριο και το spa.

Οι σουίτες διαφέρουν σε μέγεθος και κυμαίνονται από 60 έως 80 τ.μ. Θα είναι προσβάσιμες από μια εξωτερική σκάλα και έναν γυάλινο ανελκυστήρα που θα συνδέεται απευθείας με το δωμάτιο. Κάθε σουίτα θα περιλαμβάνει μπάνιο και υπνοδωμάτιο με γυάλινες προσόψεις με εκπληκτική θέα προς το δάσος και τα βουνά. Οι μεγαλύτερες μονάδες θα έχουν επιπλέον ιδιωτικό σαλόνι και σάουνα στο μπάνιο.

Η σχεδίαση των δομών αντλεί έμπνευση από την τοπική “λαϊκή” αρχιτεκτονική αλλά αποδομένη με νέο σύγχρονο τρόπο. Η σύνδεση μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο σε αυτό το έργο. Με τη χρήση απλών τοπικών υλικών ενεργοποιεί και ενισχύει τις ανθρώπινες αισθήσεις, ενώ παράλληλα ο επισκέπτης ηρεμεί απολαμβάνοντας μια χωρική εμπειρία μέσα στη φύση, ανάμεσα στις κορυφές των δένδρων του αλπικού δάσους.


Η Νέλη Σαμαρά είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι κάτοχος Μaster of Science in Architecture in Advanced Architectural Studies & Master of Science in Architecture in Virtual Environments της Bartlett School of Architecture του University College London.  Διετέλεσε Research Fellow στο UCL, Bartlett School of Graduate Studies, με χρηματοδότηση της British Telecom. Είναι μέλος του Architects Registration Board UK και επί διετία Associate Architect στην εταιρία Ηelm Architecture London W1. Επίσης εργάστηκε ως Project Architect στην εταιρία Hayes Davidson, 3D and New Media Communications Company London W2. Είναι Σύμβουλος ανάπτυξης & προώθησης έργων με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ιδρυτής της DigitalArchitecture (www.digitalarchitecture.gr).

Author