Design Trends in Outdoor Living

Από την Εύη Αποστολίδου, Ιδιοκτήτρια της HOME CREATIONS & STOSA CUCINE GREECE.

Είναι τόσο ευχάριστο να έχουμε όλο και περισσότερο, χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να απολαμβάνουμε τη μυρωδιά του καθαρού αέρα! Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, πολλοί από εμάς θα περάσουμε αυτές τις ζεστές ημέρες, στο σπίτι. Επομένως, είναι απαραίτητο να μεγεθύνουμε και να μετατρέψουμε τον χώρο μας (είτε είναι μπαλκόνι, αίθριο, roof garden, πισίνα ή πίσω αυλή), στην απόλυτη ανοιξιάτικη -καλοκαιρινή μας όαση.

Φέτος, η αναζήτηση για τα καλύτερα έπιπλα εξωτερικού χώρου συνεχίζει να αποκτά νέα σημασία. Κατά τη διάρκεια μιας ”φυσιολογικής” άνοιξης ή καλοκαιριού, μια βραδινή έξοδος σε ένα γεμάτο εστιατόριο ή μια μακρινή παραλία ήταν κοινωνικές βάσεις. Πλέον, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας να επανασυνδεθούμε με τη φύση. Κατά την αξιολόγηση των επίπλων εξωτερικού χώρου, πιθανότατα θα αναζητήσουμε πολλά από τα κοινά χαρακτηριστικά που εκτιμούμε σε έπιπλα εσωτερικού χώρου.

Η κύρια διαφορά, ωστόσο, είναι ότι τα outdoor πρέπει να τηρούν υψηλές προδιάγραφες για να μπορούν να αντέχουν στις καιρικές συνθήκες και κυρίως στον χρόνο. Όλα τα υπέροχα στυλ που βλέπουμε σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να αντικατοπτρίζονται και στους εξωτερικούς χώρους διαβίωσης.

«Ένα έξυπνο tip, είναι να ‘’σβήσουμε‘’ τις νοητές γραμμές μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου με έναν υπέροχο εξωτερικό χώρο που να συνδέεται αβίαστα με το εσωτερικό design του σπιτιού. Έτσι, δημιουργούμε ένα χώρο που να μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο.»

Πριν αποφασίσουμε, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των διαφόρων υλικών επιλογών. Προσδιορίζουμε πόσο καλά ταιριάζει το καθένα με τις απαιτήσεις του οικιστικού ή εμπορικού μας περιβάλλοντος, καθώς και τις προσωπικές μας προτιμήσεις και προτεραιότητες. Η επιλογή του «καλύτερου» υλικού για έπιπλα εξωτερικού χώρου εξαρτάται από την αντιστοίχιση των ειδικών αναγκών μας με τις εγγενείς ιδιότητες κάθε ουσίας, καθώς κάθε κατάσταση είναι μοναδική. Αγαπημένη τάση, είναι τα σαλόνια εξωτερικού χώρου που φαίνεται να ανήκουν σε εσωτερικούς χώρους. Τα βελτιωμένα υλικά και φινιρίσματα καθιστούν δυνατή τη χρήση των σαλονιών και υπερβαίνουν τις προσδοκίες μας.

Καναπέδες, καρέκλες & τραπεζαρία, σε μίξη διαφορετικών υλικών όπως μέταλλο και πλέγμα σε έντονους ή παλ χρωματισμούς, ξύλο ή κεραμικό, αποτελούν την πιο hot τάση των επίπλων εξωτερικού χώρου για το 2021, κάνοντας τον πιο ελκυστικό.

«Η δημιουργία μιας εξωτερικής κουζίνας – Barbeque, μπορεί να μεταμορφώσει τον χώρο μας σε πολυλειτουργικό χώρο, κάνοντας τον, το κέντρο κοινωνικών συγκεντρώσεων.»

Πιθάρια κατασκευασμένα από ρητίνη πολυαιθυλενίου, 100% ανακυκλώσιμα ή υπερυψωμένα μεταλλικά Pots σε διάφορα σχήματα και χρώματα αναδύουν μια αρχοντική αίσθηση με άρωμα φρεσκάδας και ζωντάνιας. Ωστόσο, το 2021, οι designers προτείνουν μια νέα ιδέα – ενσωμάτωση μιας τάσης σχεδιασμού εξωτερικού τοπίου γνωστή ως «βρώσιμος κήπος» Ιδανικά φυτά για ένα minimal αποτέλεσμα είναι τα αγρωστώδη φυτά πχ στίπες, μίσχανθοι κ.α.

Είτε το στυλ μας είναι minimal, bohemian, industrial, Scandinavian κ.α. υπάρχουν ορισμένα βασικά στοιχεία για την υπαίθρια διαβίωση. Το κλειδί για μια επιτυχημένη εξωτερική διαμόρφωση είναι να σκεφτούμε πώς θέλουμε ο χώρος να λειτουργεί για μας και να αφήσουμε αυτό να καθοδηγήσει τις αποφάσεις στη διακόσμησή που θα ακολουθήσουμε. Προσθέτοντας ένα άνετο σαλόνι ή μια μετακινούμενη εστία φωτιάς είναι σίγουρο πως ο εξωτερικός χώρος μας θα λατρεύεται από όλους.

Μια εξαιρετική λύση, που μας μεταφέρει στις ακτές της Μεσογείου είναι το ξύλο από Teak & Rattan. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα Elegant αποτέλεσμα, με ένα σαλόνι, επενδυμένο με αδιάβροχο ύφασμα που να το συνοδεύουν πολυθρόνες και coffee table από ψάθινες ή ξύλινες λεπτομέρειες.

«Τα χαλιά εξωτερικού χώρου, έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αξεσουάρ του 2021. Η φυσική υφή από γιούτα, μοιάζει απίστευτα κομψή και ο συνδυασμός της με πέτρινα ή ξύλινα δάπεδα δίνει στο σκηνικό μια πινελιά εξωτισμού.»

Οτιδήποτε φέρνει την αίσθηση των διακοπών στο σπίτι μας, βοηθά να δημιουργήσουμε έναν ασυνήθιστα cozy και λειτουργικό εξωτερικό χώρο διαβίωσης, ο οποίος δε αποτελεί απλά τάση, αλλά τη μεταβολή της καθημερινότητας μας ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς χώρους.


Η Εύη Αποστολίδου είναι Interior Designer και ιδιοκτήτρια της εταιρίας HOME CREATIONS & STOSA CUCINE GREECE, με συνεχή παρουσία ως εκθέτρια στις διεθνείς εκθέσεις, Salone del Mobile Milano & imm Cologne. Η αναζήτηση για την εισαγωγή και συνεργασία μεγάλων Ιταλικών Οίκων επίπλου όπως Cesar Cucine, Ditre Italia, Novamobili κ.α. οφείλεται στην μεγάλη της αγάπη για το design. Είναι επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της Home Creations, για την επίβλεψη διαμόρφωσης showrooms επίπλων κουζίνας και living σε όλη την Ελλάδα καθώς επίσης και Deco Style Advisor με 20ετη εμπειρία στο χώρο.

share post to:
Author