5 Ιδέες για Ένα πιο Ασφαλές Σπίτι

Από τη Μελίνα Κοσέντου, Ιδιοκτήτρια της DAMASK.

Συγκλονισμένοι μπροστά σε μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα, αντιλαμβανόμαστε πόσο ευάλωτοι είμαστε σε αόρατους εχθρούς. Και μπορεί ο κορωνοιός να είναι πιο επιθετικός & θανατηφόρος, υπάρχουν όμως και άλλοι πολλοί – μέσα στα ίδια μας τα σπίτια – που καθημερινά υπονομεύουν την υγεία μας & σταδιακά την υποσκάπτουν. Τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ, είναι η στιγμή να ανακαινίσουμε τους χώρους μας για να τους κάνουμε, εκτός από όμορφους, πιο ασφαλείς.

1.Κλείστε έξω τα κρυμμένα τοξικά
Οι ΠΟΕ (ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ, αγγλ.VOC) κρύβονται σε χρώματα, βερνίκια, τσιμεντοκονίες, πλακάκια, ξύλα…. και είναι αποδεδειγμένα στοιχεία καρκινογόνα ή αλλεργιογόνα – στην καλύτερη περίπτωση. Αναζητείστε στις συσκευασίες όταν αγοράζετε, αυτή την ταμπελίτσα και περιορίστε την εισβολή των ΠΟΕ στην οικιακή ατμόσφαιρα.

2.Αφήστε τους τοίχους να αναπνεύσουν
Τα πλαστικά χρώματα, τα τσιμέντα, οι ρητίνες που κατακλύζουν την αγορά, οδηγούν στο “σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου” (με τις ακόλουθες επιπτώσεις στους ενοίκους του). Το πορώδες φράσσεται, η ανταλλαγή υδρατμών μπλοκάρεται και η υγρασία αναλαμβάνει τον καταστροφικό της ρόλο : όταν εγκλωβιστεί μέσα στον τοίχο θα τον σκάψει ύπουλα, όταν συσσωρευτεί μέσα στο χώρο θα δώσει έδαφος σε μούχλα και βακτήρια που θα αναπτυχθούν σε βάρος μας. Σε ένα σύστημα που δεν λειτουργεί κανονικά, δυστυχώς οι αφυγραντήρες μοιάζουν με ασπιρίνη !

3.Βάψτε με χρώματα ασβέστη που απολυμαίνουν και ομορφαίνουν ταυτόχρονα
Το limewashing, το παραδοσιακό μας ασβεστοκονίαμα, είναι η νέα τάση σε Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική και επιβεβαιώνει την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να ζήσει πιο φυσικά, με όσο πιο λίγα χημικά γίνεται…

4.Περιορίστε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με την Άργιλο
Wi-fi, ασύρματα τηλεφώνα και κινητά δημιουργούν τα δικά τους πεδία και διαταράσσουν τα ανθρώπινα. Νεότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η άργιλος, το χώμα, ο πηλός απορροφούν αυτή την ακτινοβολία. Επενδύστε λοιπόν το σπίτι σας με κεραμικά, όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα… Προτιμήστε τη δόμηση με τούβλα αντί γυψοσανίδας και τολμήστε τα επιχρίσματα πηλού για τους τοίχους σας, μία τάση που συνεχώς κερδίζει έδαφος στις προηγμένες κοινωνίες (οι “υπανάπτυκτες” ούτως ή άλλως κατασκευάζουν ακόμη έτσι). Ο πηλός, με τις πολλαπλές του ιδιότητες θα μετατρέψει ευεργετικά τους τοίχους σε φίλτρα που απορροφούν ακτινοβολία και υγρασία, ενώ παράλληλα θα σας χαρίσει μία αίσθηση γήινης θαλπωρής.

5.Αλλάξτε τις βρύσες σας με καινούργιες, φτιαγμένες από μασίφ ορείχαλκο, ΧΩΡΙΣ ΜΟΛΥΒΔΟ
LETTHELEADOUT! φώναζαν οι Αμερικάνοι το 2015 όταν, με ψήφισμα του Κογκρέσου, τα νοικοκυριά υποχρεώθηκαν να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες τους. Ο ορείχαλκος, όπως όλα τα κράματα χαλκού, έχει τη μαγική ιδιότητα να καταστρέφειτους παθογόνους οργανισμούς του διερχόμενου νερού. Όταν όμως περιέχει μόλυβδο (στοιχείο που διευκολύνει την βιομηχανική του επεξεργασία), ο μόλυβδος παρασύρεται, τον πίνουμε, και αθροιστικά συσσωρεύεται στο ανθρώπινο σώμα με θλιβερές επιπτώσεις, κυρίως για τα παιδιά. Ειδικά στην κουζίνα το ζήτημα είναι SOS!

Επιχρωμιωμένη μπαταρία από ορείχαλκο ΧΩΡΙΣ ΜΟΛΥΒΔΟ

Και επειδή η υγεία είναι το πιο ακριβό αγαθό, σε αυτές τις αλλαγές δεν κάνει να τσιγκουνευτείτε. Διαλέξτε τα καλύτερα, ζητείστε πιστοποιήσεις, αγοράστε από σοβαρούς προμηθευτές .


Η Μελίνα Κοσέντου είναι ιδιοκτήτρια της DAMASK και επιμελείται εδώ και χρόνια τις συλλογές της εταιρείας με καλλιεργημένο γούστο και οικολογική υπευθυνότητα.

share post to:
Author