Vitamin Sea
Positive Tips By Eirini & Nasia Paschaleri.
Τα πιο πολύτιμα θρεπτικά τρόφιμα για να προσθέσουμε στη διατροφή μας τώρα το καλοκαίρι!
1. Κεράσια
Είναι τόσο νόστιμα και βοηθάνε να αδυνατίσουμε; Ναι! Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Michigan απέδειξε ότι τα κεράσια όταν καταναλώνονται καθημερινά και με μέτρο βοηθούν το σώμα να κάψει αποθηκευμένο λίπος χάρη στις ανθοκυανιδίνες που περιέχουν.

2. Ντομάτα – Καρότο
Το σύμπλεγμα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν προστατεύουν σαν «αντιηλιακή τροφή» το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Σε έρευνα φάνηκε ότι όσοι έπιναν 2 χυμούς καρότο την ημέρα ή έτρωγαν μια ντοματοσαλάτα την ημέρα και στη συνέχεια έβγαιναν στον ήλιο, είχαν 50% λιγότερη βλάβη και ερυθρότητα στο δέρμα από όσους δεν είχαν καταναλώσει αυτές τις τροφές.

3. Καρπούζι
Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς καρπούζι δε γίνεται! Εντάξτε το στη διατροφή σας αφού περιέχει 90% νερό και θα σας κρατήσει ενυδατωμένους αλλά και χορτάτους.

4. Παγωμένο τσάι (χωρίς ζάχαρη)
Όταν ψάχνουμε κάτι δροσιστικό τις πολύ ζεστές μέρες το τσάι είναι ιδανικό αφού τα φλαβονοειδή του βοηθάνε στο αδυνάτισμα, στη σωστή λειτουργία της καρδιάς αλλά και στην πρόληψη του Alzheimer. Ανεξάρτητα από το αν είναι μαύρο, λευκό ή πράσινο, προσθέστε υγρή στέβια και λεμόνι για έξτρα αντιοξείδωση και απολαύστε το.

5. Βερίκοκα – Νεκταρίνια – Ροδάκινα
Καταναλώστε τα με τη φλούδα (καλά πλυμένα) αφού εκεί βρίσκονται όλα τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που έχουν να μας προσφέρουν. Επίσης, οι ίνες τους βοηθάνε να νιώθουμε χορτάτοι και η εξαιρετική γεύση τους μας κρατάει μακριά από τα γλυκά!

6. Κόκκινες – Κίτρινες πιπεριές
Οι κόκκινες και οι κίτρινες πιπεριές περιέχουν 50% περισσότερη βιταμίνη C από τις πράσινες! Προσθέστε τες στη σαλάτα σας καθημερινά για να την κάνετε πολύχρωμη και να προστατέψετε το κολλαγόνο στο δέρμα που αυτή την εποχή δέχεται επίθεση από την ηλιακή ακτινοβολία.

7. Γαρίδες
Μία μερίδα περιέχει μόνο 101 θερμίδες, μόνο 1γρ. λίπους και 19γρ. καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Επίσης, οι γαρίδες είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για ενέργεια και για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

8. Κολοκυθάκια
Αν έχετε συχνά κατακρατήσεις υγρών και πρήζονται τα πόδια σας, τα κολοκυθάκια ψητά, βραστά ή καλύτερα στον ατμό, είναι μία ιδανική τροφή για να σας βοηθήσει να ξεπρηστείτε! Μάλιστα μπορείτε να φτιάξετε τα λεγόμενα zoodles (zucchini noodles) με το ειδικό μηχάνημα που κόβει τα λαχανικά σε ροδέλες και να τα απολαμβάνετε ωμά με pesto, λεμόνι ή σάλτσα ντομάτα!

9. Ελληνικό στραγγιστό Γιαούρτι
Τίποτα καλύτερο!! Ένα μόνο κουπάκι περιέχει 23γρ. πρωτεΐνη που μας βοηθά να χορταίνουμε και να χάνουμε ευκολότερα βάρος. Επιλέξτε τα ημίπαχα (2%) και συνδυάστε με φρούτα εποχής για να φτιάξετε υγιεινό παγωτό για εσάς και τα παιδιά!

10. Μαρουλο-σάντουιτς
Ναι καλά ακούσατε! Αντί για ψωμί χρησιμοποιήστε μαρουλόφυλλα και γεμίστε τα με τυρί με χαμηλά λιπαρά και ντομάτα ή τόνο! Είναι δροσερό, γευστικό και μας γλιτώνει τις μισές θερμίδες.

Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Η Νάσια Πασχαλέρη είναι διαιτολόγος με εξειδίκευση στη Γεροντολoγία (MSc Gerontology). Τελείωσε τις σπουδές της στη διαιτολογία-διατροφολογία στo Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη γεροντολογία, με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία. Συνεργάζεται με τη βιολόγο Ειρήνη Πασχαλέρη στο Natural Health Clinic ως διαιτολόγος και ως γεροντολόγος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Φροντίζω, στη Θεσσαλονίκη. Από το 2018 συνεργάζεται με τον πλαστικό χειρουργό κ. Δημήτρη Καρυπίδη στο κέντρο i-derma (Διονυσίου Αεροπαγίτου 7, Αθήνα).