Θέλετε να Αποφύγετε το Κρέας; 6 Vegetarian Τύποι!

Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετά συχνή, η επιλογή μίας χορτοφαγικής διατροφής ή μίας διατροφή που περιέχει μικρές ποσότητες ζωικών τροφών. Οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν αυτόν τον τρόπο διατροφής δίνοντας έμφαση στις φυτικές τροφές, έναντι των ζωικών προϊόντων. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν μια χορτοφαγική διατροφή και αρκετές παραλλαγές για το πώς να προσεγγίσουν αυτόν τον τρόπο διατροφής.

Ας δούμε τους 6 διαφορετικούς τύπους μίας χορτοφαγικής διατροφής!

1. Flexitarian διατροφή

H flexitarian διατροφή έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο ευέλικτη από μια αυστηρή vegan διατροφή, όπως υποδεικνύεται από το πρόθεμα «flexi». Τονίζει τα οφέλη των τροφίμων φυτικής προέλευσης ενώ επιτρέπει μικρές ποσότητες ζωικών προϊόντων.

Οι κύριες αρχές μιας flexitarian διατροφής περιλαμβάνουν την κατανάλωση κυρίως φυτικών τροφών, τη λήψη περισσότερης πρωτεΐνης από φυτικές πηγές, τον περιορισμό της προσθήκης ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφίμων, εάν είναι δυνατόν, και την περιστασιακή ενσωμάτωση κρέατος και ζωικών προϊόντων.

2. Pescatarian διατροφή

Η συγκεκριμένη διατροφή είναι μια φυτική διατροφή που περιλαμβάνει ψάρια. Το πρόθεμα προέρχεται από την ιταλική λέξη “pesce”, που σημαίνει ψάρι. Ενώ κάποιος σε δίαιτα pescatarian θα καταναλώνει τρόφιμα με βάση το ψάρι, όπως τόνο, σολομό ή σούσι, συνήθως θα αποφεύγει άλλα κρέατα, όπως βόειο κρέας, κοτόπουλο ή χοιρινό.

Το αν μια pescatarian διατροφή περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά τείνει να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μια pescatarian διατροφή προσφέρει το όφελος από τη λήψη υγιεινών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από ψάρια και θαλασσινά.

3. Vegan διατροφή

Μια vegan διατροφή είναι αυτή που αποκλείει όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρεάτων και των ψαριών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών. Μερικοί άνθρωποι που κάνουν vegan διατροφή επιλέγουν επίσης να αποκλείσουν και το μέλι, επειδή παράγεται από μέλισσες. Η ηθική είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν μια vegan διατροφή.

Η vegan διατροφή βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές. Αυτό περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια. Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης, όπως φυτικό γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτικά υποκατάστατα αυγών και φυτικά υποκατάστατα κρέατος, όπως τόφου.

4. Vegetarian διατροφή

Η  vegetarian, ή αλλιώς lacto-ovo-χορτοφαγική διατροφή, χαρακτηρίζεται ως η πιο παραδοσιακή χορτοφαγική διατροφή. Σε αυτήν την παραλλαγή, δεν θα τρώτε κρέας ή ψάρι, αλλά θα συμπεριλάβετε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόνταστη διατροφή σας. Το πρόθεμα “lacto” αναφέρεται στο αγελαδινό γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το πρόθεμα “ovo” αναφέρεται στα αυγά.

Ακολουθώντας μια lacto-ovo-χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε να συμπεριλάβετε αυγά, γάλα, τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή σας, ενώ θα αποκλείσετε κρέας, ψάρι και πουλερικά.

5. Lacto-χορτοφαγική διατροφή

Η lacto-χορτοφαγική διατροφή είναι μια φυτική διατροφή που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως υποδηλώνει το πρόθεμα «lacto». Αυτή η παραλλαγή περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το αγελαδινό γάλα και τρόφιμα που παρασκευάζονται με αυτό π.χ. τυρί, βούτυρο, κρέμα, γιαούρτι και παγωτό. Εξαιρεί όλα τα κρέατα, όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό, το κοτόπουλο και τα ψάρια. Επίσης αποκλείει τα αυγά.

6. Ovo-χορτοφαγική διατροφή

Η ovo-χορτοφαγική διατροφή δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ενσωματώνει τα αυγά, όπως δείχνει το πρόθεμα “ovo”. Εκτός από την εξαίρεση του κρέατος και των ψαριών, μια ovo-χορτοφαγική διατροφή αποκλείει όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, όπως το αγελαδινό γάλα, το τυρί, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το παγωτό. Ωστόσο, κάποιος που ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή θα περιλαμβάνει στην διατροφή του αυγά και πιάτα με αυγά, όπως ομελέτα, ενώ επίσης να καταναλώσουν και ότι περιέχει αυγά, όπως σε μάφιν, κέικ και ψωμί.

Μία χορτοφαγική διατροφή είναι ασφαλής για την υγεία μου;

Φυσικά και είναι ασφαλής. Ωστόσο, επειδή οι χορτοφαγικές δίαιτες τείνουν να είναι χαμηλές σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, καλό θα είναι, όσοι επιλέγουν χορτοφαγική διατροφή, να συμβουλεύονται πάντα ειδικούς διατροφής και παράλληλα να κάνουν συχνά αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Ποια είναι τα οφέλη μίας χορτοφαγικής διατροφής;

Έρευνες έχουν δείξει ατομικά οφέλη για την υγεία από καλά σχεδιασμένες, διατροφικά επαρκείς, χορτοφαγικές δίαιτες. Μπορούν να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους και φαίνεται να βοηθούν στην μείωση εμφάνισης κίνδυνου για παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μία χορτοφαγική διατροφή ή απλώς να περιορίσετε τις ζωικές τροφές από το διαιτολόγιο σας, είμαστε δίπλα σας στο Natural Health Clinic, ώστε να σας βοηθήσουμε να το κάνετε σωστά και με ασφάλεια, χωρίς ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.  


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr

Author