Τα Οφέλη του Μασάζ!

Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.

Όσο κι αν δεν το πιστεύετε, το μασάζ έχει πολύ περισσότερα οφέλη από την χαλάρωση και την ξεκούραση του σώματος. Το μασάζ αποτελεί μία απολαυστική θεραπεία, αλλά στην πραγματικότητα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Πηγαίνοντας 1 φορά την εβδομάδα για μασάζ, μπορείτε να αποκομίσετε πολλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη που διατηρούν το σώμα σας υγιές, από την ανακούφιση από το άγχος μέχρι πιο ποιοτικό ύπνο.

Το μασάζ βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος

Σε έναν κόσμο που κινείται γρήγορα, είναι βέβαιο ότι θα αγχώνεστε κάθε τόσο. Αλλά το άγχος σταδιακά επιβαρύνει το σώμα και χωρίς έναν υγιή μηχανισμό αντιμετώπισης, πιθανότατα θα νιώσετε πως καταρρέετε. Σύμφωνα με έρευνες, το μασάζ διάρκειας μιας ώρας μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη κατά 30%. Καθώς η κορτιζόλη μειώνεται, η σεροτονίνη – μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που εμπλέκεται στην ενίσχυση της διάθεσης – αυξάνεται κατά 28%.Αλλά δεν χρειάζεστε μια ολόκληρη ώρα για να αρχίσετε να νιώθετε τα οφέλη ενός μασάζ. Ακόμη και ένα σύντομο μασάζ 10 – 15 λεπτών μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα επίπεδα στρες.  Το μασάζ είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ξεκινήσετε την εβδομάδα μας καθώς βελτιώνει την πνευματική διαύγεια, την εστίαση και ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας. Επειδή το άγχος συσφίγγει τους μύες και δημιουργεί κόμπους στο σώμα, το θεραπευτικό μασάζ κάνει θαύματα και ανακουφίζει την ένταση των μυών που διαφορετικά θα περιόριζε την κίνηση και θα αύξανε τον πόνο.

Το μασάζ βοηθά στην ευλυγισία των αρθρώσεων

Το μασάζ δεν είναι μόνο σημαντικό για την ανακούφιση της μυϊκής έντασης, αλλά και για την ευλυγισία. Σύμφωνα με ποικίλες έρευνες, η ευλυγισία των αρθρώσεων μειώνεται φυσικά καθώς μεγαλώνετε. Άλλοι παράγοντες που μειώνουν περαιτέρω την ευλυγισία των αρθρώσεων είναι ο τραυματισμός, η έλλειψη άσκησης, η χρόνια καθιστική ζωή και η μη χρήση αρκετών αρθρώσεων κάθε μέρα. Το μασάζ μπορεί να αυξήσει τη συνολική ευελιξία στο σώμα και να στοχεύσει συγκεκριμένους μύες, όπως αυτούς που βρίσκονται στα πόδια, την πλάτη και τους μύες του ισχίου. Επίσης, το μασάζ βοηθά στη διατήρηση των αρθρώσεων πιο ενυδατωμένες μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών. Συνιστώνται, αθλητικό μασάζ και θεραπευτικά μασάζ για αύξηση της ευελιξίας.

Το μασάζ βελτιώνει την ψυχική σας υγεία

Ενώ τα μασάζ επικεντρώνονται στη σωματική επαφή, μπορούν επίσης να αγγίξουν την ψυχική υγεία ενός ατόμου. «Το μασάζ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την ανακούφιση από το άγχος, την ένταση, την ανησυχία, ακόμη και την κατάθλιψη, και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα ευεξίας του ατόμου.  Και δεν είναι μόνο αυτό, η Αμερικανική Ένωση Θεραπείας Μασάζ δηλώνει επίσημα ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν το μασάζ με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Το μασάζ βοηθά στη διαχείριση του πόνου

Καθώς το μασάζ ανακουφίζει από την ένταση των μυών και τους κόμπους, ένα πλεονέκτημα αυτού είναι ο μειωμένος πόνος. Το θεραπευτικό μασάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας σειράς καταστάσεων, η πιο κοινή από τις οποίες είναι ο πόνος στη μέση, ο πόνος στον αυχένα και τους ώμους. Χρησιμοποιείται επίσης το θεραπευτικό μασάζ για τη θεραπεία πονοκεφάλων, αυχένα και ώμου. Σύμφωνα με έρευνες του Harvard τα μασάζ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τόνωση των νευρικών ινών και να εμποδίσουν τα μηνύματα πόνου προς και από τον εγκέφαλο.

Το μασάζ βελτιώνει τον ύπνο

Σύμφωνα με έρευνες, το μασάζ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου ενισχύοντας μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που ονομάζεται σεροτονίνη. Επίσης, το να κάνετε ένα μασάζ πλάτης 3 λεπτών,  είναι πιο ευεργετικό για την υγεία σας από έναν «υπνάκο» 35 λεπτών. Με τη διαχείριση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, το μασάζ μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό των διαταραχών του ύπνου, αφού επηρεάζει την παραγωγή της μελατονίνης που βοηθά τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Στο Well Medical μπορείτε να δοκιμάσετε το μασάζ σας.

Αδριανουπόλεως 55, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310-438752
Instagram @wellmedical.gr


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.

Author