Τα 7 «Ε» για την Επιτυχία στον Έρωτα

Από τη Μαριέλλα Γιαννοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεύτρια.

Πολλοί άνθρωποι ζουν κάτι παράδοξο στη σχέση τους με τον έρωτα και το σεξ. Από την μία θέλουν περισσότερο ερωτισμό στη ζωή τους, θέλουν να κάνουν πιο πολύ σεξ ή/και να νιώθουν περισσότερη ικανοποίηση. Ταυτόχρονα όμως, θέλουν να αποφύγουν το sex γιατί δεν είναι κάτι που τους κάνει κέφι στην πράξη ή δεν τους βγαίνει όπως το φαντάζονται. Το τελευταίο μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους όπως κούραση, άγχος, προβλήματα στις σχέσεις, ασθένειες ή προηγούμενες αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες. Πως μπορεί κανείς να απελευθερώσει την επιθυμία για ερωτική επαφή ξεπερνώντας αυτά τα εμπόδια;

1. Ερωτισμός: δεν είναι μόνο το σεξ! Βοηθάει να διευρύνουμε την έννοια του σεξ. Η ερωτική πράξη είναι και τα χάδια, το μασάζ, τα φιλιά, ακόμα και η συζήτηση που γίνεται πριν αρχίσει καν η επιθυμία και η διέγερση. Τότε αυξάνεται η χαλάρωση, δυναμώνει ο δεσμός, εκρήγνυται οξυτοκίνη (η χαρούμενη ορμόνη της αγάπης) και ενισχύεται η επικοινωνία. Βασική προϋπόθεση είναι η συγκατάθεση από τους συμμετέχοντες και βεβαία να μην υπάρχει ανεπιθύμητος πόνος για κανέναν.

2. Ελευθερία: συχνά χρειαζόμαστε μια υπενθύμιση να σπάσουμε το ταμπού το οποίο συνοδεύει την επικοινωνία γύρω από το σεξ. Τα ταμπού προστατεύονται από τη σιωπή γιατί όσο δεν τα συζητάμε τόσο αυτά κρατάνε την δύναμή τους. Μας συμφέρει να ανοίγουμε συζητήσεις γύρω από θέματα ταμπού με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά. Έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται τις φαντασιώσεις τους με τον σύντροφό τους βιώνουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση. Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες που μοιράζονται τις φαντασιώσεις τους και τις μετατρέπουν σε πραγματικότητα έχουν περισσότερους οργασμούς, κάτι που μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το χάσμα στη συχνότητα όπως το βιώνουν τα δύο φύλα.

3. Έκφραση: την ώρα που βρίσκεστε ερωτικά. Επικοινωνώντας στον/στην σύντροφό σας τι σας αρέσει παίρνει σινιάλο για να συνεχίσει και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για απόλαυση. Επίσης, η έκφραση της εκτίμησης αυξάνει την διέγερση του άλλου. Μια υποσημείωση εδώ είναι κάτι που ρωτάνε συχνά οι γυναίκες που βρίσκονται ερωτικά με άνδρες: «πως να του πω τι μου αρέσει αφού το παίρνει αρνητικά;». Ένας τρόπος να μεταφέρετε αυτό που θέλετε στον άλλον είναι να πλέξετε τρία σχόλια σε μία πρόταση ως εξής: πείτε κάτι που σας άρεσε, δώσετε μια συμβουλή σε μορφή coaching, και κλείστε με κάτι ακόμα που σας άρεσε (πχ. ρυθμό, απόλαυση, ένταση).

4. Εγκέφαλος: είναι πολύ χρήσιμος οπαδός της επιθυμίας και της απόλαυσης στον έρωτα. Σύμφωνα με το μοντέλο «διπλού ελέγχου», η σεξουαλική ανταπόκριση και διέγερση για το κάθε άτομο εξαρτάται και καθορίζεται από την ισορροπία μεταξύ δύο κεντρικά ελεγχόμενων συστημάτων του εγκεφάλου, το σύστημα σεξουαλικής ενεργοποίησης και το σύστημα σεξουαλικής αναστολής. Κοινώς, το αμάξι δεν θα πάει μακριά με το χειρόφρενο τραβηγμένο. Όσο και να πατήσουμε γκάζι χρειάζεται ταυτόχρονα να «λύσουμε το χειρόφρενο» που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες!

5. Ενσυνειδητότητα: να είμαστε παρόντες στη στιγμή χωρίς να αποδίδουμε κρίση. Να δίνουμε προσοχή στη στιγμή και στις αισθήσεις μας. Βοηθάει να διαλέγουμε τον φωτισμό, την θερμοκρασία, τα κεριά, και την μουσική που μας αρέσουν.

6. Επίγνωση: η σεξουαλική ανταπόκριση επηρεάζεται από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Το κάπνισμα για παράδειγμα, μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα και να προκαλέσει προβλήματα στη διέγερση.

7. Επιτυχία: το μόνο που μετράει είναι η απόλαυση (pleasure is the measure)! Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να κάνει κάποιος έρωτα. Όπως είπα στην αρχή χρειάζεται συγκατάθεση από τους συμμετέχοντες και βεβαία να μην υπάρχει ανεπιθύμητος πόνος για κανέναν. Σημαντική σημείωση: εάν υπάρχει πόνος ή δυσκολία να απευθυνθείτε σε ειδικό υγείας και να μην περιμένετε. Δεν υπάρχει κανόνας για την συχνότητα, την ένταση ή την διάρκεια εφόσον υπάρχει απόλαυση. Εάν δεν υπάρχει απόλαυση τότε χρειάζεται ευγενική και ανοιχτή επικοινωνία.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο βασικότερο «Ε» από όλα γιατί γνωρίζουμε πως ότι αξίζει σε αυτή τη ζωή ανθίζει με επικοινωνία και σύνδεση.

Τι μπορείτε να ακούσετε:


Η Μαριέλλα Γιαννοπούλου είναι συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια με διπλό μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Ειδικεύεται στην Συστημική θεραπεία και έχει συνεργαστεί με το Boston Children’s Hospital στο τμήμα της Εφηβικής Ιατρικής. Συνδεθείτε μαζί της στο www.mariellagiannopoulou.gr και στο instagram (@mariellagiannopoulou).

Author