5 Καλοκαιρινά Snacks για να Επιλέξετε!
Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.
Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όλοι αναζητάμε κάτι δροσερό και γευστικό που θα μας ανακουφίσει από τη ζέστη και θα μας ενυδατώσει! Επειδή όμως, πολλές φορές τα διάφορα snacks μας προσδίδουν περιττές θερμίδες και λίπος, δείτε μερικές ιδέες καλοκαιρινών snack που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα και χωρίς τύψεις!
1. Δροσερά Smoothies με φρούτα!
Είναι η εποχή με τα ωραιότερα και πιο γευστικά φρούτα! Καταναλώστε τα σκέτα ως snack ή ακόμα καλύτερα συνδυάστε τα με κάποια πηγή πρωτεΐνης όπως γάλα χαμηλών λιπαρών ή φυτικό, γιαούρτι ή κεφίρ και δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο smoothie:
Smoothie Idea:
Υλικά για 2 μερίδες:
1 ροδάκινο
½ φλιτζάνι του τσαγιού (φρέσκα ή κατεψυγμένα) blueberries
1 μικρή (ώριμη) κατεψυγμένη μπανάνα
½ ποτήρι χυμό cranberry ή ρόδι χωρίς ζάχαρη
1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Πως να το φτιάξετε: Προσθέστε και ανακατέψτε όλα τα υλικά στο multi μέχρι να ομογενοποιηθούν και στην συνέχεια το smoothie σας είναι έτοιμο για να το απολαύσετε!
2.Sticks λαχανικών με τυρί κρέμα Light, κατίκι ή ανθότυρο!
Τα sticks λαχανικών από αγγούρι, καρότο ή τα ντοματίνια είναι εξαιρετική επιλογή, ειδικά όταν θέλετε κάτι αλμυρό. Συνοδεύστε τα με τυρί κρέμα ή τυρί φέτα χαμηλών λιπαρών! Είναι ένα snack που σας προσδίδει ελάχιστες θερμίδες και είναι κατάλληλο για όλες τις ώρες!
3.Φρουτοσαλάτες με βούτυρο ξηρών καρπών & κανέλα!
Οι φρουτοσαλάτες ειδικά το καλοκαίρι, είναι το πιο δροσερό γεύμα της ημέρας. Μπορείτε λοιπόν, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, να καταναλώσετε σε ένα μπολ τα αγαπημένα σας φρούτα και να προσθέσετε κάποιο βούτυρο ξηρού καρπού όπως αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και να πασπαλίσετε με κανέλα, ώστε να δώσετε extra γεύση στην φρουτοσαλάτα σας και να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε!
4.Παγωμένες Μπάρες Δημητριακών !
Φτιάξτε τη δική σας σπιτική μπάρα δημητριακών που θα θυμίζει παγωτό και θα μπορεί να καταναλωθεί εύκολα και από τα παιδάκια σας!
Παγωμένες μπάρες γιαουρτιού με blueberries!
Υλικά:
2 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
3/4 φλιτζ. βρώμη
1/2 φλιτζ. φουντούκια, ψιλοκομμένα
1½ φλιτζ. blueberries
1/4 φλιτζ. σταγόνες σοκολάτας με stevia (προαιρετικά)
1 βανίλια (προαιρετικά)
Πως να τις φτιάξετε;
Αναμειγνύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Στρώνουμε ένα μικρό τετράγωνο ταψί με λαδόκολλα (να εξέχει από τα τοιχώματα). Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα μέσα στο ταψί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη. Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη ή στον καταψύκτη μέχρι να παγώσει, για τουλάχιστον 3 – 5 ώρες (ανάλογα με το πόσο χαμηλή είναι η θερμοκρασία). Μετά αφήνουμε το ταψί για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Κόβουμε το μείγμα σε μπάρες με ένα μεγάλο μαχαίρι. Διατηρούμε τις μπάρες στην κατάψυξη, μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
*Εναλλακτική: Μπορούμε να κάνουμε δικούς μας συνδυασμούς φρούτων, ξηρών καρπών και αρωματικών.
5.Πείτε ναι στο σπιτικό παγωτό!
Το καλοκαίρι είναι σαφώς συνυφασμένο με το παγωτό σε όλες του τις μορφές! Επειδή όμως, τα παγωτά του εμπορίου περιέχουν αρκετές περιττές θερμίδες και κορεσμένο λίπος, δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας παγωτό που θα μπορείτε να το απολαμβάνετε χωρίς ενοχές!
Παγωτό Μπανάνας με chips Σοκολάτας!
Υλικά:
3 ώριμες, κατεψυγμένες μπανάνες, ξεφλουδισμένες
1/2 φλιτζάνι σκόνη αμυγδάλου (από αμύγδαλα που θα πολτοποιήσετε στο blender)
1/4 φλιτζάνι μείγμα αμυγδάλου και γάλακτος καρύδας
1 κ.γ. κανέλα
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Επικάλυψη:
1/4 φλιτζάνι mini chips σοκολάτας ή 1/4 φλιτζάνι μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη με stevia
Πως να το φτιάξετε:
Συνδυάστε τα συστατικά για το παγωτό σε ένα blender και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει. Το μείγμα θέλουμε να μοιάζει με smoothie ή κρέμα. Πασπαλίζουμε με τα chips σοκολάτας και διπλώνουμε με σπάτουλα. Καλύψτε και παγώστε μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα! Διατηρείται στην κατάψυξη για 1 εβδομάδα!
Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr