Σοκολάτα: 7 Λόγοι για να την Αγαπήσεις (κι Άλλο)

Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.

1. Κάνει καλό στην καρδιά και στα αγγεία

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη, ειδικά της μαύρης σοκολάτας, είναι ότι βελτιώνει σημαντικά την υγείας της καρδιάς. Όλες οι έρευνες δείχνουν, ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό οφείλεται όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές στα φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας. Αυτές οι χημικές ουσίες βοηθούν στην παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

2. Κάνει καλό στον εγκέφαλο

Όχι, δεν είναι η φαντασία σας – μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση υψηλών συγκεντρώσεων μαύρης σοκολάτας μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλό σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα διεγείρει τη νευρική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, η οποία με τη σειρά της μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεσή σας.

3. Είναι πολύ θρεπτική τροφή

Πέρα από όλα τα άλλα πιθανά οφέλη, ένα είναι σίγουρο: η μαύρη σοκολάτα περιέχει έναν τόνο θρεπτικών συστατικών. Φυσικά, όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα τόσο το καλύτερο, αλλά οποιαδήποτε μαύρη σοκολάτα 70% κακάο και άνω, περιέχει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό και μαγνήσιο. Περιέχει, όμως και αρκετές θερμίδες αλλά και λίπος,  οπότε θα πρέπει να προσέχετε την ημερήσια πρόσληψη για να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέγετε σοκολάτες που δεν περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης.  

4. Βοηθά τη μνήμη

Επιστήμονες στο Harvard ανακάλυψαν ότι πίνοντας 2 φλιτζάνια κακάο την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη εγκεφαλική υγεία ειδικά στους ηλικιωμένους και σε πιο δυνατή μνήμη. Αυτό αποδίδεται μάλλον στην ιδιότητα του κακάο να βελτιώνει την αιμική λειτουργία. Δεν είναι τυχαίο που χρόνια τώρα ονομάζεται «τροφή του μυαλού».

5. Φτιάχνει τη διάθεση μας

Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει τις καταστάσεις κατάθλιψης και χρόνιου άγχους χάρη στα φλαβονοειδή και τις μεθυλοξανθίνες που περιέχει. Όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα που θα επιλέξουμε, τόσο το καλύτερο για εμάς!

6. Μας χαρίζει ενέργεια

Έχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη αλλά σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με τον καφέ, και μας τονώνουν ήπια όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας «πέφτουμε». Επιπλέον, το κακάο είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο χρειάζεται ο οργανισμός για να βοηθήσει στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

7. Περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά για αντιγήρανση

Τα φλαβονοειδή, που είναι τα κυριότερα αντιοξειδωτικά στη σοκολάτα, είναι ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες και προλαμβάνουν τη γήρανση.

Όλες αυτές οι ιδιότητες της σοκολάτας ισχύουν στην περίπτωση που το κακάο δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία και το γλυκαντικό που δίνει τη γλυκιά γεύση είναι υγιεινό. Π.χ. ζάχαρη καρύδας, στέβια, χαρούπι.

Ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα, προτιμήστε ένα ζεστό ρόφημα κακάο. Είναι υγιεινό και ιδιαίτερα νόστιμο, είτε σε γάλα 1.5% λιπαρά ή σε νερό για αυτούς που δεν ανέχονται την λακτόζη. Αποφύγετε όμως αυτά που περιέχουν ποσότητες ζάχαρης και χρησιμοποιήστε καθαρή σκόνη κακάο, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες stevia, για γλυκιά γεύση.


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.

Author