Πώς να Σταματήσεις το Τσιμπολόγημα!

Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχεις «πιάσει» τον εαυτό σου να τσιμπολογάει, σε άσχετες με τα γεύματα ώρες, φαγητό ή κάποιο extra snack. Στην πραγματικότητα, το τσιμπολόγημα είναι μία συνήθεια που πολλές φορές αποκτούμε ασυνείδητα και ίσως να μην αντιλαμβανόμαστε. Μάλιστα, πολύ συχνά ο λόγος που μπορεί οι γυναίκες αλλά και οι άντρες, να μη χάνουν βάρος, οφείλεται στο συχνό τσιμπολόγημα.

Μήπως δεν πεινάς πραγματικά και είναι άλλοι οι λόγοι που σε οδηγούν στο φαγητό;

Όταν η πείνα δεν είναι πραγματική αλλά αποδίδεται σε άλλους λόγους όπως πλήξη, καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στεναχώρια ή και stress ονομάζεται συναισθηματική πείνα. Η συναισθηματική πείνα έρχεται όταν κάποιο άλλο συναίσθημα όπως για παράδειγμα η μοναξιά, μας οδηγεί να υπερκαταναλώσουμε τροφές και snacks – ενδεχομένως όχι και τόσο υγιεινά- αλλά δεν είναι η πραγματική βιολογική μας πείνα.

Πως μπορείς να ελέγξεις λοιπόν το τσιμπολόγημα και την συναισθηματική σου πείνα;

Ακολούθησε αυτά τα 5 tips που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τα συναισθήματα σου και να μειώσεις το ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα.

• Κράτησε ένα ημερολόγιο διατροφής αλλά και συναισθημάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι πόσο τσιμπολογάς, για ποιον λόγο το κάνεις και πως θα μπορέσεις την επόμενη φορά που θα αισθανθείς το ίδιο πράγμα, να το αντιμετωπίσεις.

Απέφυγε να έχεις στο σπίτι τροφές που πυροδοτούν το ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα (chips, σοκολάτες, μπισκότα κτλ). Είναι γνωστός, πως αν τα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο σου είναι γεμάτα με σοκολάτες, chips, μπισκότα και crackers, θα τα καταναλώσεις. Επομένως, ειδικά αν θέλεις να μειώσεις τόσο το τσιμπολόγημα όσο και το βάρος σου, καλύτερα να αδειάσεις τα ντουλάπια σου από τέτοιου είδους snack.

Παρατήρησε λίγο τον εαυτό σου και δες αν πραγματικά πεινάς ή απλώς είσαι αγχωμένη/ος- στεναχωρημένος και ξεσπάς στο φαγητό σου. Αυτό, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται να φας ή να καταναλώσεις κάτι , καθώς στην πραγματικότητα δεν πεινάς.

Απασχόλησε τον εαυτό σου για 5-10 λεπτά για να δεις εάν όντως πεινάς. Αν μετά από 10 λεπτά έχεις ξεχαστεί, τότε δεν ήταν βιολογική η πείνα σου. Δοκίμασε να διαβάσεις ένα βιβλίο, να συμμαζέψεις την ντουλάπα σου ή ακόμα και να κάνεις μία κοντινή βόλτα.

Υιοθέτησε ένα εξειδικευμένο πλάνο διατροφής βασισμένο στις ανάγκες σου, κοιμήσου επαρκείς ώρες και συμπεριέλαβε στη ρουτίνα σου την άσκηση. Θα ανεβάσουν την διάθεση σου, θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου ευκολότερα και θα μειώσουν σίγουρα το τσιμπολόγημα σου στο μισό!

Όποιος κι αν είναι ο λόγος της συναισθηματικής σου πείνας, σίγουρα μπορείς να τον διαχωρίσεις από την πραγματική πείνα, αρκεί να βρεις τα σημεία κλειδιά που θα σε βοηθήσουν.


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.

Author