Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.
1. Αδειάστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας απ’ ό,τι περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και λευκό αλεύρι.
Αυτές οι τροφές όχι μόνο δε σας αφήνουν ν’ αδυνατίσετε, γιατί μετατρέπονται άμεσα σε λίπος, αλλά σας κάνουν να ζητάτε και στο επόμενο γεύμα κάτι ανάλογα ανθυγιεινό.
2. Αφήστε τα υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το avocado.
Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το να δίνουμε στον οργανισμό το σωστό λίπος βοηθάει να χάσουμε το βλαβερό. Επίσης, μία διατροφή που περιέχει και λιπαρά είναι πιο υγιεινή για τον οργανισμό, το δέρμα, τα μαλλιά και την ορμονική σας ισορροπία.
3. Φάτε φρέσκα λαχανικά, όλες τις ώρες της ημέρας και όσο θέλετε.
Προμηθευτείτε όλα όσα σας αρέσουν ως γεύση και νιώθετε ότι σας χορταίνουν και βάλτε τα στη ζωή σας για τα καλά! Για παράδειγμα:
• Καροτάκια, αγγουράκια σε sticks ως snack
• Μαρούλι, ρόκα, λόλα, iceberg, καρότο, πιπεριές σε σαλάτα
• Ντομάτα, αγγούρι σε σαλάτα Ψητά μανιτάρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες μ’ ελαιόλαδο και ρίγανη
4. Τις πρώτες 2 εβδομάδες, για να κοπεί η όρεξη σας, προσθέστε πρωτεΐνη σε όλα σας τα γεύματα.
Για παράδειγμα:
– Γιαούρτι ή αβγό στο πρωινό
– Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, όσπρια στο μεσημεριανό
– Αβγό, τυρί ή όσπρια στο βραδινό
5. Μειώστε το αλάτι, για ν’ αποφύγετε την κατακράτηση και την κυτταρίτιδα
Για να μη χάσετε τη γεύση, προσθέστε μπαχαρικά. Έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο έντονη γεύση από μπαχαρικά έχει ένα φαγητό τόσο λιγότερο θα φάμε.
6. Προσθέστε στη διατροφή σας φυτικές ίνες για να νιώθετε χορτάτοι.
Για να είναι υγιεινό το πρόγραμμα που ακολουθείτε, πρέπει να περιλαμβάνει φυτικές ίνες!
Ξεχάστε, λοιπόν, τις «περίεργες», χημικές δίαιτες και βάλτε στη ζωή σας τροφές, όπως η βρώμη, τα όσπρια, τα παξιμάδια ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το καστανό ρύζι.
Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr