Πόση Eυγνωμοσύνη Nιώθεις για τη Zωή σου;

Από τη Δωροθέα Λαζαρίδου, Ψυχοθεραπεύτρια.

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας λειτουργούν ως μια αναπαράσταση για το πόσο γρήγορα και ξαφνικά περνάνε τα χρόνια και επομένως όλη μας η ζωή. Πόσος φορές έχεις σκεφτεί να “σταματήσεις” τον χρόνο και να αναλογιστείς τα καλά της ζωής σου; Σίγουρα πολύ λιγότερες στιγμές από αυτές που θα άξιζε για όλα αυτά τα “καλά” που έχεις στην ζωή σου και είτε δεν τα έχεις αναγνωρίσει ακόμη , είτε τα έχεις ξεχάσει ή τα θεωρείς δεδομένα. Είναι όμως δεδομένα;

Ποια είναι τα “αγαθά” της ζωής;

Μέσα στα αγαθά της ζωής δεν βρίσκεται μόνο η υγεία, που αποτελεί ίσως και το πιο σημαντικό και παράλληλα το απαραίτητο αγαθό για να μπορέσουν να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Το αγαθό της υγείας στην ζωή ενός ανθρώπου αναφέρεται στην οργανική – σωματική αλλά παράλληλα και ψυχική υγεία. Αυτό θα λέγαμε ότι είναι και η βάση – ο πυρήνας όλων των υπολοίπων. Άλλα αγαθά θα μπορούσαν να είναι άυλα, όπως για παράδειγμα μια ισχυρή φιλία, η σχέση σου με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και που σε υποστηρίζουν, αλλά και ορισμένα υλικά αγαθά όπως είναι το σπίτι σου που μπορεί να σου δημιουργήσει ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας, το επάγγελμα σου που μπορεί να σε στηρίζει οικονομικά αλλά και να διατηρεί την παραγωγικότητά σου, το φαγητό σου που σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθεις, κ.α.

Άλλες βασικές έννοιες που αποτελούν σημαντικά αγαθά στη ζωή μας είναι η ελευθερία και γενικότερα η ύπαρξή μας. Δύο έννοιες που είναι κομμάτια της ζωής – “Ζω όταν είμαι ελεύθερος και όταν υπάρχω”- αλλά για πολλούς ανθρώπους αυτό θεωρείται αυτονόητο και δεν το αναγνωρίζουν. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλοί “φυλακισμένοι” άνθρωποι σωματικά και ψυχικά και άνθρωποι που υπήρξαν αλλά δεν υπάρχουν πλέον γιατί η ζωή δεν τους έδωσε την ευκαιρία να ξυπνήσουν για να ζήσουν ακόμη μια ημέρα.

Τα αγαθά αυτά δεν είναι δεδομένα και οφείλεις στον εαυτό σου να τα αναγνωρίσεις και να νιώσεις ευγνωμοσύνη για αυτά. Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να σκεφτείς από τι είδους δοκιμασίες πέρασες, πόσα εμπόδια ξεπέρασες, τι έχεις καταφέρει για να φτάσεις στο σήμερα και να στέκεσαι εκεί που είσαι αυτή την στιγμή. Δεν είναι δεδομένο λοιπόν ότι όλοι οι άνθρωποι καταφέρνουν να φτάσουν εδώ που είσαι εσύ σήμερα ούτε ότι έχουν αυτά που έχεις εσύ στη ζωή σου. Για κάποιους αυτά τα οποία έχεις και δεν εκτιμάς φαίνεται να είναι ένα άπιαστο όνειρο. Γιατί λοιπόν μειώνεις την αξία τους (αν το κάνεις…);

Πώς θα εντάξεις την ευγνωμοσύνη στην ζωή σου;

Στάσου και σκέψου. Παρατήρησε το σώμα σου, συνδέσου μαζί του και σκέψου ποια είναι τα πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνώμων; Μπορεί να σε κάνει να νιώθεις έτσι το τραγούδι που ακούς, η μυρωδιά από κάτι, το τοπία που βρίσκεται μπροστά σου, κ.α. Κατέγραψε τις σκέψεις σου σε ένα τετράδιο και  κάθε πρωί που ξυπνάς διάβαζε τα με προσοχή. Μπορείς να καταγράφεις αυτά για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη στο τέλος κάθε ημέρας, σαν μια διαδικασία που θα σε φέρει πιο κοντά στον εαυτό σου. Όσο περνάει ο καιρός και εξασκώντας τον εαυτό σου σε αυτή την διαδικασία, θα μάθεις να παρατηρείς με μεγαλύτερη προσοχή όλα όσα έχεις γύρω σου και η λίστα της ευγνωμοσύνης για την ζωή σου θα μεγαλώσει, δημιουργώντας συναισθήματα χαράς και ευτυχίας στην καθημερινότητά σου.


H Δωροθέα Λαζαρίδου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στην Συστημική θεραπεία. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας του University of East London. Έχει πιστοποιηθεί σε προγράμματα Παιδοψυχολογίας, Παιδικής Κακοποίησης και Ψυχοσωματικής Ιατρικής. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στη κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Author