Ποιες Τροφές Επιλέγουμε την Άνοιξη και Γιατί!

Από την Ειρήνη Πασχαλέρη Βιολόγο (Βsc, Msc), Ειδικευμένη στη Διατροφή, Ιδρύτρια του natural health clinic.

H άνοιξη είναι μία εκπληκτική εποχή του χρόνου, αποχαιρετάμε τις σκοτεινές μέρες του χειμώνα & υποδεχόμαστε τις φωτεινές και ηλιόλουστες μέρες!

Τι θα λέγατε αν μαζί με την άνοιξη υποδεχτούμε και νέες διατροφικές συνήθειες, αλλάζοντας ριζικά το σώμα μας & την ποιότητα ζωής μας; Η ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά είναι το σήμα κατατεθέν της άνοιξης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αρχίζει κανείς να προετοιμάζεται για το καλοκαιρινό σώμα!

Ας δούμε ποιες τροφές επιλέγουμε την άνοιξη και γιατί!

Βάλτε το κόκκινο χρώμα στην διατροφή σας!

Φράουλες!

Το πολυαγαπημένο φρούτο μικρών & μεγάλων! Πλούσιες σε βιταμίνη C, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν στην πρόσληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και στην πρόσληψη ορισμένων καρκίνων! Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες ενώ προσδίδουν μία γλυκιά γεύση, που ξεγελάει την επιθυμία μας για γλυκά.

Κεράσια!

Γεμάτα φυτικές ίνες και ποτάσιο. Είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, οι οποίες διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Επιπλέον, έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, καθώς περιέχουν ανθοκυακίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη καρκίνου και σακχαρώδη διαβήτη.

Παράλληλα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα κεράσια συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, ενώ χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, μειώνουν των πόνο των αρθρώσεων και βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά από σωματική άσκηση.

Φρέσκα Berries!

Τα μούρα (blueberries, goji berries, cranberries) είναι μερικά από τα πιο γευστικά φρούτα που μπορείτε να καταναλώσετε, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Τα μούρα (όλων των ειδών) έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην μείωση του οξειδωτικού stress.

Προσπαθήστε να τρώτε μερικές μερίδες μούρων την εβδομάδα και δοκιμάστε διαφορετικούς τύπους. Απολαύστε τα ως ένα υπέροχο σνακ ή υγιεινό πρωινό, συνδυασμένα με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και ξηρούς καρπούς.

Ντομάτα!

Η ντομάτα είναι πλούσια σε ένα αντιοξειδωτικό, το γνωστό λυκοπένιο, που της προσδίδει το έντονο κόκκινο χρώμα. Χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει ξεχωρίζει για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, ενώ είναι σύμμαχος των φλεγμονών και βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Οι ντομάτες χάρη στην υψηλή συγκέντρωση του σε βιταμίνης Α,C αλλά και β-καροτένιο, είναι ευεργετικές για την υγεία του δέρματος, αλλά και την υγεία των μαλλιών.

Σπαράγγια!

Τα σπαράγγια έχουν χαρακτηριστεί ως η τροφή των «Βασιλιάδων». Είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν επιπλέον, σίδηρο, βιταμίνη B και C.
Τα σπαράγγια ωφελούν την απώλεια βάρους, χάρη στις διουρητικές τους ιδιότητες αλλά και γιατί μειώνουν το φούσκωμα και το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς!

Φασολάκια!

Τα πράσινα φασολάκια αποτελούνται στο 90% από νερό και περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C. Τα πράσινα φασολάκια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, διαιτητικών ινών και μαγγανίου. Περιέχουν επίσης, τα πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, β – καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Τα φρέσκα φασολάκια, συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου χάρη στις διαιτητικές ίνες που περιέχουν. Ακόμα, βοηθούν στην απώλεια βάρους καθώς αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες ενώ μπορούν να καταναλωθούν σε σαλάτες, ως συνοδευτικό κυρίως γεύματος αλλά και ως λαδερό φαγητό.

Wellness Tips:

Τροφές για λαμπερό δέρμα: παπάγια, avocado, ανανάς, φράουλες, kale, κόκκινες πιπεριές, ντομάτες.

Τροφές για υγιή μαλλιά: Σπανάκι, μούρα, βερίκοκα, καρότα, avocado, mango, πολύχρωμες πιπεριές.

Τροφές κατά της κυτταρίτιδας: Σπαράγγια, cranberries, χυμός ντομάτας, μάραθος, ανανάς, παπάγια, avocado, μπανάνα.

Τροφές κατά της κατακράτησης υγρών: Καρπούζι, grapefruit, ανανάς, μπανάνα, σύκα, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά π.χ. σπανάκι, φύλλα παντζαριού, σέλερι.


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Facebook: Eirini Paschaleri
Instagram: @eirinipaschaleri

share post to:
Author