Πειθαρχία = Ελευθερία + Ευτυχία

Από την Νταίζη Μανιατοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια

Τι σκέφτεσαι όταν ακούς τη λέξη πειθαρχία;
Νιώθεις δέσμευση και περιορισμό ή ελευθερία;

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τη σημασία της αυτοπειθαρχίας στη ζωή μας. Θα μιλήσουμε για την αυτοπειθαρχία γιατί μόνο ο καθένας για τον εαυτό του μπορεί να επιλέξει να είναι πειθαρχημένος στη ζωή του. Η πειθαρχία είναι μια ατομική, συνειδητή επιλογή που μόνο αν κατανοήσω τα οφέλη της, μπορώ να την εντάξω στη ζωή μου.

Ο μόνος τρόπος να πετύχω τους στόχους που έχω βάλει είναι η αυτοπειθαρχία. Όποιο τομέα και να αφορούν αυτοί οι στόχοι. Για παράδειγμα, αν θέλω να έχω καλή φυσική κατάσταση, χρειάζεται μέσω της αυτοπειθαρχίας να προσέχω τη διατροφή μου και να ασκούμαι. Αν θέλω να αναπτυχθώ και να πετύχω κάποιους στόχους στην εργασία μου, η αυτοπειθαρχία είναι μονόδρομος και το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την προσωπική μου ανάπτυξη και εξέλιξη ως άνθρωπος.

Η αυτοπειθαρχία είναι η γέφυρα μεταξύ στόχου και επίτευξης του στόχου!

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν πως για να είμαι ελεύθερος να πετύχω τους στόχους που ο ίδιος έχω βάλει για τη ζωή μου, η πειθαρχία είναι μονόδρομος.

Αντίθετα, η έλλειψη αυτοπειθαρχίας δημιουργεί χάος στη ζωή μας. Ο άνθρωπος που δεν μπορεί και δεν θέλει να πειθαρχήσει, γίνεται δέσμιος του παρορμητισμού και της αστάθειας. Δεν μπορεί να βάλει στόχους και να τους πετύχει γιατί η παρόρμηση της στιγμής και η έλλειψη αυτοπειθαρχίας τον βγάζουν από τον δρόμο του.

Αυτή η συμπεριφορά έχει σαν αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο που ενώ θεωρητικά θέλω να πετύχω κάτι και γνωρίζω πως χρειάζεται να ακολουθήσω συγκεκριμένα βήματα, δεν πειθαρχώ, παρασύρομαι από τις επιθυμίες της στιγμής και καταλήγω να κάνω το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται για να πετύχω αυτό που θέλω και έχω επιλέξει.

Ας δούμε έναν ορισμό για την αυτοπειθαρχία που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τη σημασία και την ουσία της:

«Η ουσία της αυτοπειθαρχίας είναι να έχεις την ικανότητα να αντιστέκεσαι. Να δρας ανεξάρτητα από το πως νιώθεις. Να ζεις την ζωή σου σύμφωνα με το σχέδιό σου και όχι τυχαία. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να δρας σύμφωνα με τις σκέψεις σου και όχι με την παρόρμηση των συναισθημάτων σου» Sam Thomas Davis

Ο μόνος τρόπος για να ζω τη ζωή μου σύμφωνα με το σχέδιό μου και όχι τυχαία, είναι η αυτοπειθαρχία.

Φαίνεται όμως πως πρακτικά, το να μπορώ να πειθαρχώ τον εαυτό μου, δεν είναι κάτι εύκολο που έρχεται φυσικά. Αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πετύχουν τους στόχους τους επειδή παρασύρονται από τις επιθυμίες της στιγμής και βγαίνουν από τον δρόμο που οι ίδιοι έχουν χαράξει.

Η αυτοπειθαρχία δεν είναι κάτι που το έχω ή δεν το έχω, είναι κάτι που μπορώ να εξασκήσω και να βελτιώσω.

Παρακάτω σου προτείνω 2 βήματα που ακολουθώντας τα, μπορείς να αυξήσεις την αυτοπειθαρχία σου ώστε να πετυχαίνεις πιο εύκολα τους στόχους σου:

1. Μια καθημερινή άσκηση που θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την αυτοπειθαρχία σου είναι η εξής:

Χρειάζεται κάθε μέρα να βρίσκεις τρόπους να αγκαλιάζεις και να αποδέχεσαι τη δυσαρέσκεια και την δυσφορία. 

Τι εννοώ με αυτό; Πολύ συχνά προκειμένου να πετύχουμε ένα στόχο, βλέπουμε πως η διαδρομή είναι δύσκολη και χρειάζεται να ξεβολευτούμε και να κάνουμε πράγματα που εκείνη τη στιγμή, μπορεί να μας προκαλούν δυσφορία. 

Παραδείγματος χάριν, αν θέλω να βελτιώσω την φυσική μου κατάσταση και χρειάζεται να πηγαίνω στο γυμναστήριο ώστε να κάνω αερόβια άσκηση ή να σηκώνω βάρη, αυτό μπορεί να μου φαίνεται δύσκολο και να μου προκαλεί δυσφορία.     

Γνωρίζω όμως ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τα καταφέρω από το να εξασκηθώ στο να κάνω κάτι που μπορεί να μη μου αρέσει ή να με δυσκολεύει, αλλά θα με βοηθήσει να πετύχω το στόχο μου. 

Όταν καθημερινά κάνω κάτι που με κάνει να βγαίνω από τη ζώνη της βολής και της ασφάλειας μου παρόλη την δυσφορία που προκαλεί, εξασκούμαι στο να μαθαίνω  να ξεπερνώ τις όποιες αντιστάσεις νιώθω και την δυσφορία μου και να περνώ στη δράση.

Κάνε λοιπόν -κάθε μέρα- κάτι παρότι μπορεί να σου προκαλεί δυσαρέσκεια. 

Παραδείγματος χάρη, σήκω απ’ το κρεβάτι στο πρώτο χτύπημα του ξυπνητηριού, τελείωσε το ντους σου με κρύο νερό, ανέβα με τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ, πήγαινε στο γυμναστήριο και ας νιώθεις χωρίς ενέργεια! 

Μία τέτοια δράση την ημέρα θα σε βοηθήσει να εξασκηθείς στο να κάνεις πράγματα παρόλη την δυσφορία που μπορεί να νιώθεις, με στόχο να πετυχαίνεις τους στόχους σου και να μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια, μπροστά στις όποιες δυσκολίες!

2. Nα χτίζεις νέες μικρές συνήθειες. Δεν αναφέρομαι τυχαία στις μικρές συνήθειες. Χρειάζεται να ξεκινήσεις με μικρά πράγματα που θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να τα κάνεις. Παραδείγματος χάρη, ξεκίνα να γράφεις κάθε μέρα ένα θετικό γεγονός ή ένα πράγμα για το οποίο ένιωσες ευγνωμοσύνη σήμερα.

Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι, σε περίπτωση που δεν ασκείσαι καθόλου, να ξεκινήσεις να περπατάς στο πεζοδρόμιο του σπιτιού σου μόνο 5’ την ημέρα, ή να διαβάζεις δύο σελίδες από κάποιο βιβλίο πριν κοιμηθείς ή να λες ένα καλό λόγο κάθε μέρα σε κάποιον άνθρωπο που θα συναντήσεις ή θα μιλήσεις στο τηλέφωνο.

Βρες μία νέα μικρή συνήθεια και εξασκήσου σε αυτήν καθημερινά.

Το να χτίσεις μία νέα μικρή καθημερινή ρουτίνα, θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την αυτοπειθαρχία σου.

«Η πειθαρχία είναι η μητέρα της ευτυχίας» είχε πει ο Αισχύλος.

Σίγουρα ο ευτυχισμένος άνθρωπος είναι και ελεύθερος αφού ζει τη ζωή του με τον τρόπο που ο ίδιος έχει επιλέξει και όχι τυχαία!

Σου εύχομαι να ζεις με πειθαρχία, για να ζεις με αρμονία!


Η Νταίζη Μανιατοπούλου σπούδασε ψυχολογία στο Deree – The American College of Greece όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές, Master of Science in Counseling Psychology and Psychotherapy. Από το 2016 εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, είναι συντονίστρια εβδομαδιαίων ομάδων εκπαίδευσης γονέων και έχει δημιουργήσει τα 12 online μαθήματα για γονείς.

share post to:
Author