Νηστέψτε και Αδυνατίστε!

Positive Tips By Eirini & Nasia Paschaleri.

Με τα διατροφικά μυστικά που σας αποκαλύπτω μπορείτε να απολαύσετε τη νηστεία, να καλυτερέψετε την υγεία σας χωρίς όμως να πάρετε ούτε ένα κιλό…

Τις περισσότερες φορές στη νηστεία μη έχοντας τη γνώση και την εμπειρία των επιλογών που μας προσφέρονται εγκλωβιζόμαστε σε συγκεκριμένες τροφές που συνήθως είναι και πολύ παχυντικές. Συνήθως, αγνοούμε την ποικιλία των τροφών που υπάρχουν στη φύση με την τεράστια διατροφική αξία και επιλέγουμε να νηστέψουμε τρώγοντας υπερβολικά πολύ αμυλούχες τροφές που περιέχουν απλά σάκχαρα και μας κάνουν να πεινάμε πολύ γρήγορα.

Για να γίνει σωστά η νηστεία, πρέπει να είναι ισορροπημένη. Διαβάστε παρακάτω με ποιους τρόπους :

1) Μη ξεχνάτε την πρωτεΐνη!

Το κυριότερο λάθος που γίνεται στη νηστεία είναι ότι δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη και το αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται η ισορροπία του οργανισμού και να πεινάμε διαρκώς. Οι νηστίσιμες πηγές πρωτεΐνης είναι τα θαλασσινά πχ. γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι, σουπιές, καβούρι, που έχουν λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά χορταστικά. Προσέξτε μόνο να μην είναι τηγανιτά, αλλά μαγειρεμένα με όλους τους άλλους τρόπους πχ. βραστά, ψητά, αχνιστά και να συνδυάζονται με λαχανικά ώστε οι φυτικές τους ίνες να απομακρύνουν τη χοληστερόλη που περιέχουν.

2) Συνδυάστε τα όσπρια με ρύζι

Είναι ένα πολύτιμο μυστικό που δυναμώνει τον οργανισμό και τον κρατάει χορτάτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα αμινοξέα από τις φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια ή τη φάβα, αλληλοσυμπληρώνονται με αυτά του ρυζιού και προκαλούν γρήγορα κορεσμό. Προσέξτε απλά την ποσότητα στο ρύζι, να είναι μικρή.

3) «Επενδύστε» στα φλαβονοειδή

Αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για να δώσετε στον οργανισμό σας τα φρούτα και τα λαχανικά που έχει ανάγκη. Τρώτε καθημερινά 2 μεγάλες σαλάτες, με ποικιλία λαχανικών, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές (προσοχή όχι πάνω από 3-4 / ημέρα), ρίγανη και κριθαρένιο παξιμάδι. Επίσης, βάλτε στο πρωινό σας τη βρώμη και στα ενδιάμεσα χυμό από ρόδι ή πορτοκάλι.

4) Φυτικά Ω3-Ω6-Ω9

Εκτός από το ελαιόλαδο, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο και σουσάμι. Φροντίστε να τα τρώτε σε σαλάτες και σε μικρές ποσότητες προσαρμοσμένες στις καύσεις σας, γιατί είναι μεν υγιεινά αλλά και παχυντικά.

5) Γλυκά και νηστεία

Η περίοδος της νηστείας πρέπει να έχει και…τα γλυκά της. Γι’ αυτό την περίοδο της σαρακοστής τα ζαχαροπλαστεία φτιάχνουν γλυκά χρησιμοποιώντας υλικά που δεν περιλαμβάνουν ζωικές ουσίες. Να τα καταναλώνετε με μέτρο, γιατί συνήθως περιέχουν αρκετή ζάχαρη. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε την ζάχαρη τελείως, θα σας συμβούλευα να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά γλυκά με φυσικά γλυκαντικά όπως η stevia.

6) Άλλα δημητριακά!

Αυτή τη σαρακοστή πειραματιστείτε με καινούργιες γεύσεις και δοκιμάστε φαγόπυρο και κινόα. Είναι εξαιρετικά θρεπτικά, πολύ καλές πηγές σιδήρου και πρωτεΐνης και μας χορταίνουν με λίγες θερμίδες και καθόλου λιπαρά.

Καλή Σαρακοστή!


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Η Νάσια Πασχαλέρη είναι διαιτολόγος με εξειδίκευση στη Γεροντολoγία (MSc Gerontology). Τελείωσε τις σπουδές της στη διαιτολογία-διατροφολογία στo Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη γεροντολογία, με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία. Συνεργάζεται με τη βιολόγο Ειρήνη Πασχαλέρη στο Natural Health Clinic ως διαιτολόγος και ως γεροντολόγος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Φροντίζω, στη Θεσσαλονίκη. Από το 2018 συνεργάζεται με τον πλαστικό χειρουργό κ. Δημήτρη Καρυπίδη στο κέντρο i-derma (Διονυσίου Αεροπαγίτου 7, Αθήνα).

share post to:
Author